• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Μεγαλυτερη διαφανεια απο τον ΠΟΥ ζητα η ΕΕ

Μεγαλύτερη διαφάνεια από τον ΠΟΥ ζητά η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ 22.10.2020 - 14:54

Μεγαλύτερη διαφάνεια από τον ΠΟΥ ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί μεγαλύτερη διαφάνεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι χώρες για να γνωστοποιήσουν υγειονομικές κρίσεις εν τη γενέσει τους, σύμφωνα με σχέδιο πρότασης για την μεταρρύθμιση του διεθνούς οργανισμού, μετά τις επικρίσεις για την αρχική διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού από την Κίνα.

Η πρόταση έχει συνταχθεί από την γερμανική κυβέρνηση έπειτα από συνομιλίες με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση ανεπαρκειών του ΠΟΥ ως προς την χρηματοδότηση, την διοίκηση και τις νομικές του εξουσίες.

Το έγγραφο φέρει την ημερομηνία της 19ης Οκτωβρίου και καλεί τον Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας να υιοθετήσει μέτρα που θα ενισχύσουν «την διαφάνεια ως προς την συμμόρφωση των κρατών» με τις Διεθνείς Υγειονομικές Ρυθμίσεις. Αυτές ζητούν από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ να κοινοποιούν πληροφορίες κατά τις υγειονομικές κρίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τον ΠΟΥ για υπερβολικά στενές σχέσεις με την Κίνα στην πρώτη φάση της επιδημίας, όταν το Πεκίνο επέδειξε μεγάλη βραδύτητα στην κοινοποίηση ζωτικής σημασίας πληροφοριών για τον νέο κορονοϊό, ο οποίος εμφανίσθηκε σε κάποια χρονική στιγμή εντός του 2019 στην πόλη Γουχάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν την συμμετοχή τους στον οργανισμό, καθώς και την χρηματοδότησή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απορρίπτει τις κατηγορίες και απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Βερολίνο δεν θέλησε να σχολιάσει το κείμενο, αφού έχει ακόμη την μορφή σχεδίου, ενώ το Πεκίνο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη της είναι από τους μεγαλύτερους δωρητές του ΠΟΥ και το μερίδιό τους στην χρηματοδότηση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν.

Το σχέδιο θα συζητηθεί κατά την σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Υγείας την επόμενη εβδομάδα και θα γίνει η κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την γενική συνέλευση του ΠΟΥ στα μέσα του Νοεμβρίου.

Στο κείμενο επαναδιατυπώνεται η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον ΠΟΥ και τονίζεται ο κεντρικός του ρόλος στην αντιμετώπιση διεθνών υγειονομικών προβλημάτων.

Ωστόσο, επισημαίνει την ανεπαρκή διαφάνεια ως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την έλλειψη «προβλέψιμης και μόνιμης χρηματοδότησης».

Στο ευρωπαϊκό σχέδιο ζητείται επίσης «αποτελεσματικότερη και με συνέπεια εφαρμοζόμενο σύστημα αναφοράς από τα κράτη μέλη προς την Γραμματεία του ΠΟΥ».

Αυτή η απαίτηση αναφέρεται, όπως φαίνεται, στις επικρίσεις για το γεγονός ότι η Κίνα και άλλες χώρες δεν κοινοποίησαν πληροφορίες για την επιδημία εγκαίρως.

Στο κείμενο του σχεδίου αναφέρεται ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και να συστηματοποιηθούν οι μηχανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης των κρατών μελών με τις υποχρεώσεις τους για την έγκαιρη κοινοποίηση στοιχείων

Η αναντιστοιχία ανάμεσα στις προσδοκίες των χωρών και τις ικανότητες του οργανισμού πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα, αναφέρεται επίσης στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

 Αφύπνιση

Οι προετοιμασίες για τον έλεγχο της διαχείρισης της επιδημίας Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες και η Γερμανία παρακινεί συνεχώς τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την διαδικασία, ώστε η μεταρρύθμιση του οργανισμού να είναι αξιόπιστη.

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη συμφωνήσει στις αρχές του Οκτωβρίου σε κοινή θέση για την μεταρρύθμιση του ΠΟΥ κατά την συνεδρίασή τους στις αρχές του Οκτωβρίου. Ομως η Γερμανία επιδιώκει «πολύ περισσότερο φιλόδοξη» μεταρρύθμιση από αυτήν την οποία θα αποδέχονταν πολλά κράτη μέλη.

Στην σύνοδο εκείνη των υπουργών Υγείας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπισθεί ως «αφύπνιση» για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κανόνες εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο συντάχθηκε μετά την σύνοδο των υπουργών Υγείας, καλεί τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις μεθόδους συναγερμού στις υγειονομικές κρίσεις, υιοθετώντας «σύστημα ρύθμισης της κυκλοφορίας» το οποίο θα διαβιβάζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα στοιχεία αποτίμησης της σοβαρότητας μίας κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 





ΣΧΕΤΙΚΑ

Ολλανδός ΥΠΕΞ David van Weel: Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παγκοσμίως

ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 16:34

Ντ. Τραμπ: Το ΝΑΤΟ να πει στους Δανούς να διώξουν τώρα Ρώσους και Κινέζους από τη Γροιλανδία

ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 16:30

Δεκάδες Ιρανοί διέσχισαν τα σύνορα με την Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 16:12

Το Καζακστάν κάλεσε ΗΠΑ και Ευρώπη να εξασφαλίσουν τη μεταφορά πετρελαίου έπειτα από επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα - Η Ρωσία δήλωσε ότι μια διενεργήθηκε από ουκρανικά drones

ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 15:59

Ουκρανία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο διορισμός του Ντένις Σμιχάλ ως νέου υπουργού Ενέργειας

ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 15:48

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Ολλανδός ΥΠΕΞ David van Weel: Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παγκοσμίως

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 16:34

    Ντ. Τραμπ: Το ΝΑΤΟ να πει στους Δανούς να διώξουν τώρα Ρώσους και Κινέζους από τη Γροιλανδία

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 16:30

    Δεκάδες Ιρανοί διέσχισαν τα σύνορα με την Τουρκία

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 16:12

    Το Καζακστάν κάλεσε ΗΠΑ και Ευρώπη να εξασφαλίσουν τη μεταφορά πετρελαίου έπειτα από επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα - Η Ρωσία δήλωσε ότι μια διενεργήθηκε από ουκρανικά drones

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 15:59

    Ουκρανία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο διορισμός του Ντένις Σμιχάλ ως νέου υπουργού Ενέργειας

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 15:48

    Ουκρανία: Ο νέος υπουργός Άμυνας υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες στις ένοπλες δυνάμεις

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 15:41

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Bloomberg: Κούσνερ και Γουίτκοφ σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Πούτιν στη Μόσχα

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 13:06

    Δανία: Η Κοπεγχάγη θα «ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Γροιλανδία», λέει ο δανός υπουργός Άμυνας

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 13:21

    Λίβανος: Ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ προειδοποιεί τη λιβανέζικη κυβέρνηση να μην επεκτείνει στο σύνολο της χώρας τις προσπάθειές της να αφοπλίσει το κίνημα

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 11:38

    Κόστα Ρίκα: Η κυβέρνηση κάνει λόγο για σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου Ροδρίγο Τσάβες

    ΔΙΕΘΝΗ 14.01.2026 - 11:05

    Alpha news

    • Μεσημεριανό δελτίο 14/1/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 14/1/2026
    • Νέα συνάντηση με αγρότες που θέλουν διάλογο- Βελτιώσεις και προειδοποίηση
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέα συνάντηση με αγρότες που θέλουν διάλογο- Βελτιώσεις και προειδοποίηση
    • Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ- Εκρηκτική συνεδρίαση
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ- Εκρηκτική συνεδρίαση
    • Ταϊλάνδη: Πολύνεκρη τραγωδία από κατάρρευση γερανού
      ΔΙΕΘΝΗ Ταϊλάνδη: Πολύνεκρη τραγωδία από κατάρρευση γερανού
    • Στήνουν κρεμάλες στο Ιράν- Δεν αποκλείει στρατιωτική δράση ο Τραμπ
      ΔΙΕΘΝΗ Στήνουν κρεμάλες στο Ιράν- Δεν αποκλείει στρατιωτική δράση ο Τραμπ
    • Νέα έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στον Ασπρόπυργο- Συλλήψεις για ρευματοκλοπές και όπλα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέα έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στον Ασπρόπυργο- Συλλήψεις για ρευματοκλοπές και όπλα
    • Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών: Παραίτηση με αιχμές της Μαρίας Καρυστιανού
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών: Παραίτηση με αιχμές της Μαρίας Καρυστιανού
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026