- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Ισπανία: Η κυβέρνηση απαγορεύει τις απολύσεις εργαζομένων λόγω αναρρωτικής άδειας
ΔΙΕΘΝΗ
Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ψήφισε σήμερα την απαγόρευση των απολύσεων εργαζομένων λόγω αναρρωτικής άδειας, ως πρώτο βήμα για μία γενικότερη αναδιάρθρωση της εργατικής νομοθεσίας, που εισήγαγε το 2012 η τότε συντηρητική κυβέρνηση με στόχο να καταστήσει πιο ευέλικτη κι ανταγωνιστική την αγορά εργασίας, μειώνοντας τα ημερομίσθια και διευκολύνοντας τις απολύσεις.
"Από σήμερα ουδείς θα απολύεται επειδή λείπει έχοντας νόμιμη άδεια από γιατρό", τόνισε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ. Η ίδια πρόσθεσε πως η σημερινή απαλοιφή του άρθρου της εργασιακής μεταρρύθμισης που επιτρέπει τις απολύσεις για λόγους υγείας θα φέρει την Ισπανία εγγύτερα σε ό,τι ισχύει σε γειτονικές χώρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση αριστερό κόμμα των Unidas Podemos είχαν προτάξει την μεταβολή της εργασιακής μεταρρύθμισης του 2012 ως κύριο σημείο του προεκλογικού προγράμματός τους, υποστηρίζοντας πως παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει για το άρθρο τούτο της νομοθεσίας την Ισπανία, τονίζοντας πως παραβιάζει την νομοθεσία για εργασιακή ισοτιμία και τις διακρίσεις.
"Με αυτήν την ακύρωση αποκαθιστούμε μία ανωμαλία που διαχώριζε τη χώρα μας από τους γείτονές μας", επεσήμανε η Ντίαθ.
Οι υπέρμαχοι της εργασιακής μεταρρύθμισης υποστηρίζουν πως χάρις σε αυτήν η Ισπανία μετατρέπεται σε μία πιο ανταγωνιστική αγορά, ενώ οι πολέμιοί της υπογραμμίζουν πως παραβιάζει τα εργατικά δικαιώματα και ωθεί στη δημιουργία όλο και πιο προσωρινών και χαμηλά αμειβόμενων μορφών εργασίας. Το 2012 η ανεργία βρισκόταν στο 27% για να πέσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 στο 13,8%, καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση που δημιουργήθηκε από την έκρηξη της φούσκας των κατασκευών και της τραπεζικής πίστης. Η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 13,6% το 2020 και στο 12,3% μέχρι το 2023.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Η G7 απειλεί την Τεχεράνη με «πρόσθετα περιοριστικά μέτρα» εάν συνεχιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων
ΔΙΕΘΝΗ
Η Δανία ζητεί μια "συνεργασία" με τις ΗΠΑ "που θα διέπεται από σεβασμό", δηλώνει ο ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 14/1/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 15/1/2026
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανάρπαστο το ελληνικό ομόλογο – Οι προκλήσεις για την οικονομία
- ΔΙΕΘΝΗ Τραμπ: Θα πάρω τον έλεγχο της Γροιλανδίας – Στέλνει μήνυμα στο ΝΑΤΟ
- ΔΙΕΘΝΗ Σενάρια για χτύπημα στο Ιράν - Ανοίγουν τα καταφύγια στο Ισραήλ
- ΔΙΕΘΝΗ Ώρα μηδέν για τον 26χρονο Ιρανό διαδηλωτή - Στην αγχόνη χωρίς δίκη
- ΔΙΕΘΝΗ Στήνουν κρεμάλες στο Ιράν – Δεν αποκλείει στρατιωτική δράση ο Τραμπ