• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Συρια: 23 αμαχοι σε αεροπορικα πληγματα του καθεστωτος

Συρία: 23 άμαχοι σε αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος

ΔΙΕΘΝΗ 23.05.2019 - 09:23

syria_7
Αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος χθες Τετάρτη στοίχισαν τη ζωή 23 αμάχων — συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 12 σε κατάμεστη αγορά — στο έσχατο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε ΜΚΟ.

Η επαρχία Ιντλίμπ και περιοχές στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια, όπου κυριαρχεί η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) μετατράπηκαν από τα τέλη Απριλίου σε θέατρο φονικών συγκρούσεων ανάμεσα σε τζιχαντιστές και δυνάμεις πιστές στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Από το βράδυ της Τρίτης, οι σφοδρές μάχες γύρω από την Καφρ Ναμπούντα στοίχισαν τη ζωή σε 87 αντιμαχόμενους, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για 51 απώλειες στις τάξεις του στρατού και 36 νεκρούς μεταξύ των τζιχαντιστών.

Εξάλλου 23 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ανάμεσά τους 12 σε αγορά στην πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν, ανέφερε η ίδια πηγή. Αυτόπτης μάρτυρας, ο Χάλεντ Άχμαντ, ιδιοκτήτης καταστήματος στην αγορά που ήταν γεμάτη κόσμο ο οποίος διέκοψε τη νηστεία του Ραμαζανιού το βράδυ, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για «πολλά μαγαζιά» που «καταστράφηκαν ολοσχερώς» και πρόσθεσε ότι η αγορά γέμισε «ανθρώπινα μέλη και πτώματα», προσθέτοντας πως οι κάτοικοι «είναι τρομοκρατημένοι» και διευκρινίζοντας πως πέρα από τους νεκρούς, υπάρχουν τουλάχιστον 18 τραυματίες.

Οι άλλοι 11 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του καθεστώτος σε διάφορους τομείς, οι πέντε σε αεροπορικό πλήγμα στην Σαρακέμπ.

Η ρωσοτουρκική συμφωνία για την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που είχε υπογραφτεί τον Σεπτέμβριο του 2018 και προέβλεπε τον διαχωρισμό των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών από τους τομείς υπό κυβερνητικό έλεγχο μοιάζει ολοένα περισσότερο να οδεύει να καταρρεύσει.

Η ΧΤΣ αντεπιτέθηκε στη βόρεια επαρχία Χάμα και, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Καφρ Ναμπούντα, που της απέσπασαν οι δυνάμεις του καθεστώτος την 8η Μαΐου. Συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο στρατός απώθησε την επίθεση.
Την Τρίτη ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ότι απειλεί τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή.

Παρασκευή, ο ΟΗΕ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Ιντλίμπ αν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από τα τέλη του Απριλίου τουλάχιστον 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ πάνω από 200.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Κατά το Γραφείο, οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας έχουν πλήξει 20 ιατρικά κέντρα — εκ των οποίων 19 έχουν τέθηκαν εκτός λειτουργίας — καθώς και 17 σχολεία και τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του OCHA.
Την Τρίτη, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «ενδείξεις» κατά τις οποίες η Δαμασκός διέπραξε νέα επίθεση με χημικά όπλα δύο ημέρες νωρίτερα στην Ιντλίμπ και απείλησε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα. Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μία ημέρα αργότερα ανέφερε ότι δεν διαθέτει «καμία απόδειξη» για την υποτιθέμενη επίθεση με χλώριο στην επαρχία.

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 370.000 και πλέον ανθρώπους και μετέτρεψε πολλά εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.



ΣΧΕΤΙΚΑ

Γάζα: 21 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 21:59

«Άφιξη» για το διάσημο κρασί – Γιορτάζουν τη νέα σοδειά

ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:32

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα – Άνοιξαν οι υπαίθριες αγορές

ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:30

Τελεσίγραφο Τραμπ για συμφωνία ειρήνης – Αντίστροφη μέτρηση για απάντηση Ζελένσκι

ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:28

Φωτιά ξέσπασε σε εμπορικό πλοίο στο Λος Άντζελες- Εκρήξεις από την πυρκαγιά

ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:23

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Γάζα: 21 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 21:59

    «Άφιξη» για το διάσημο κρασί – Γιορτάζουν τη νέα σοδειά

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:32

    Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα – Άνοιξαν οι υπαίθριες αγορές

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:30

    Τελεσίγραφο Τραμπ για συμφωνία ειρήνης – Αντίστροφη μέτρηση για απάντηση Ζελένσκι

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:28

    Φωτιά ξέσπασε σε εμπορικό πλοίο στο Λος Άντζελες- Εκρήξεις από την πυρκαγιά

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:23

    Ακτιβιστές στη Βενετία «έβαψαν» πράσινο το μεγάλο κανάλι

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 20:14

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να είναι αποδεκτό στο Κίεβο, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος, Κ.Ναβρότσκι

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 16:33

    Νιγηρία: Σε 315 αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών και εκπαιδευτικών που απήχθησαν από καθολικό σχολείο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό χριστιανικής ένωσης

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 16:53

    Σε εξέλιξη συνάντηση Μακρόν, Μερτς, Στάρμερ στο περιθώριο της Συνόδου της G20

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 15:22

    Ο Αλ.Λουκασένκο απονέμει χάρη σε 31 Ουκρανούς φυλακισμένους στη Λευκορωσία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων

    ΔΙΕΘΝΗ 22.11.2025 - 17:04

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 22/11/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 22/11/2025
    • Ο «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Από το West End του Λονδίνου στην Αθήνα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο «ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Από το West End του Λονδίνου στην Αθήνα
    • Ντιτζέι ξεσηκώνει σε λαϊκές αγορές  
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ντιτζέι ξεσηκώνει σε λαϊκές αγορές  
    • «Άφιξη» για το διάσημο κρασί – Γιορτάζουν τη νέα σοδειά
      ΔΙΕΘΝΗ «Άφιξη» για το διάσημο κρασί – Γιορτάζουν τη νέα σοδειά
    • Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα – Άνοιξαν οι υπαίθριες αγορές
      ΔΙΕΘΝΗ Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα – Άνοιξαν οι υπαίθριες αγορές
    • Τελεσίγραφο Τραμπ για συμφωνία ειρήνης – Αντίστροφη μέτρηση για απάντηση Ζελένσκι
      ΔΙΕΘΝΗ Τελεσίγραφο Τραμπ για συμφωνία ειρήνης – Αντίστροφη μέτρηση για απάντηση Ζελένσκι
    • Σφοδρή αντιπαράθεση- Στο επίκεντρο ακρίβεια - οικονομία
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σφοδρή αντιπαράθεση- Στο επίκεντρο ακρίβεια - οικονομία
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025