- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Τουρκία: Κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν για νέες διαδηλώσεις μετά την αντικατάσταση κατηγορούμενου δημάρχου
ΔΙΕΘΝΗ
Το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατίας (DEM), το δεύτερο και το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα αντίστοιχα, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν μπροστά στο δημαρχείο του Εσένγιουρτ, ο δήμαρχος του οποίου (που ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό CHP) συνελήφθη χθες, Τετάρτη.
Σημαντική αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί γύρω από το δημαρχείο από το πρωί, σύμφωνα με τηλεοπτικές εικόνες.
Το DEM κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν σε όλη την Τουρκία κατά του «σφετερισμού της λαϊκής βούλησης».
Ο δήμος Εσένγιουρτ είναι ο μεγαλύτερος δήμος της μητροπολιτικής περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης με περίπου 978.000 κατοίκους.
Ο δήμαρχος Αχμέτ Οζέρ, κατηγορείται ως «μέλος της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης PKK», διευκρίνισε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το υπουργείο επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Οζέρ «καθαιρέθηκε προσωρινά» και αντικαταστάθηκε από έναν αναπληρωτή κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.
Ο Αχμέτ Οζέρ είναι ένας γνωστός πανεπιστημιακός ο οποίος εξελέγη στις εκλογές της 31ης Μαρτίου φέτος που σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης σε πολλές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Κωνσταντινούπολη.
Η σύλληψή του έγινε καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε χθες τη βούλησή του να «τείνει το χέρι στους Κούρδους αδελφούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρης απελευθέρωσης του ιστορικού ηγέτη του PKK.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, κρατείται σε απομόνωση σε ένα νησί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης από το 1999.
Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 22 στις 23 Οκτωβρίου στην έδρα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) στην Άγκυρα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΣΧΕΤΙΚΑ
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου λέει ότι έχει καταστρέψει το 70% της ικανότητας παραγωγής χάλυβα του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ
Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι κατέρριψαν μαχητικό F-35 με νέο προηγμένο αμυντικό σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 03/04/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μητρόπολη Πειραιώς - ΠΑΕ Ολυμπιακός – «Δέματα αγάπης» σε ευάλωτους συνανθρώπους μας
- ΔΙΕΘΝΗ Συναγερμός σε μουσεία στη Φλωρεντία – Χάκερ έκλεψαν κωδικούς συστημάτων ασφαλείας
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαχαιροβγάλτης ληστής - Ταυτοποιήθηκε Γεωργιανός
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δολοφονία ξενοδόχου στη Ρόδο – Εκδόθηκε στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άστατος ο καιρός το Σαββατοκύριακο- Αποκλιμακώνονται τα έντονα φαινόμενα
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προεκλογικό παρών από Α. Τσίπρα – Πολιτική αντιπαράθεση