• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Το ΕΔΔA εξεταζει προσφυγες κατα της Γαλλιας και της Ελβετιας για την κλιματικη αλλαγη

Το ΕΔΔA εξετάζει προσφυγές κατά της Γαλλίας και της Ελβετίας για την κλιματική αλλαγή

ΔΙΕΘΝΗ 29.03.2023 - 15:02

edad

Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) άρχισε σήμερα να εξετάζει δύο προσφυγές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και στρέφονται εναντίον της Γαλλίας και της Ελβετίας, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν αναλαμβάνουν επαρκή δράση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Ελβετίδες συνταξιούχοι καταγγέλλουν τις συνέπειες που έχει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στην υγεία τους, ενώ σε βάρος της Γαλλίας έχει προσφύγει ένας πρώην δήμαρχος κοινότητας στη βόρεια Γαλλία, η οποία απειλείται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Η ακροαματική συνεδρίαση άρχισε στις 09:15 (τοπική ώρα, 10:15 ώρα Ελλάδας) με την εξέταση της ελβετικής υπόθεσης σε μια κατάμεστη αίθουσα με 400 ανθρώπους στο ακροατήριο, μεταξύ των οποίων πολλά ηλικιωμένα μέλη της ελβετικής ένωσης μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η υπόθεση εξετάζεται από 17 δικαστές υπό την προεδρία της Ιρλανδής Σιόφρα Ο'Λίρι.

Ο Αλέν Σαμπλέ, ο οποίος εκπροσωπεί την ελβετική κυβέρνηση, άνοιξε τις συζητήσεις υπογραμμίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η Ελβετία σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή.

«Ιστορικό γεγονός» 

Αυτή η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του ΕΔΔΑ είναι «ένα ιστορικό γεγονός», χαιρέτισε η 64χρονη Αν Μαρέ, μία από τις εκπροσώπους της ένωσης «Οι Μεγαλύτεροι για την προστασία του ελβετικού κλίματος».

Η ένωση αυτή υποστηρίζεται από την Greenpeace Ελβετίας και αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 χρόνια, δήλωσε η Μαρέ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εδώ και 20 χρόνια, «όλες οι εκθέσεις δείχνουν πως όλοι πλήττονται» από την κλιματική αλλαγή και «οι ηλικιωμένες γυναίκες» είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες όσον αφορά τις καρδιοαγγειακές παθήσεις ή τις παθήσεις του αναπνευστικού», υποστηρίζει αυτή η πρώην βουλευτής των οικολόγων.

Ενώπιον του ΕΔΔΑ, η ένωσή της πρόκειται να επικαλεσθεί παραβιάσεις άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κυρίως εκείνων που εγγυώνται το δικαίωμα στη ζωή.

Η δράση των Μεγαλύτερων για να υποχρεωθεί η Ελβετία να προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες για το κλίμα είχε ξεκινήσει από το 2016, με μια σειρά προσφυγών που απέβησαν μάταιες.

Εντούτοις η Ελβετία είναι «μια πλούσια χώρα (...) που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα», εκτιμά η Μαρέ.

«Αδράνεια για το κλίμα»

Η δεύτερη υπόθεση, η οποία θα εξετασθεί σήμερα το απόγευμα, είναι μια προσφυγή του πρώην δημάρχου της Γκραντ-Σιντ στη βόρεια Γαλλία, του Νταμιάν Καρέμ, ο οποίος είναι σήμερα ευρωβουλευτής του κόμματος Ευρώπη Οικολογία - Οι Πράσινοι (EELV).

To 2019 είχε προσφύγει, τόσο προσωπικά όσο και ως δήμαρχος, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για «κλιματική αδράνεια», εκτιμώντας πως η κοινότητά του, που βρίσκεται στην ακτογραμμή, απειλείται να βρεθεί κάτω από το νερό.

Το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο είχε δικαιώσει τον Ιούλιο 2021 την κοινότητα, δίνοντας εννέα μήνες στη Γαλλία για να «λάβει όλα τα χρήσιμα μέτρα» για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να σεβαστεί τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού (-40% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 1990).

Η προσωπική προσφυγή του Καρέμ είχε αντιθέτως απορριφθεί με αποτέλεσμα να προσφύγει στο ΕΔΔΑ.

Ο 62χρονος ευρωβουλευτής υποστηρίζει πως η «ανεπάρκεια» της Γαλλίας στην επίτευξη των στόχων της τον πλήττει «άμεσα», εφόσον «αυξάνει τον κίνδυνο να πληγεί η κατοικία του» από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, αναφέρει το δικαστήριο σε ανακοίνωση.

«Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γαλλίδα πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κορίν Λεπάζ, συνήγορος του Καρέμ. Αν το ΕΔΔΑ δικαιώσει τον Καρέμ, «η νομολογία αυτή θα ισχύει σε όλα τα κράτη του Συμβουλιου της Ευρώπης και εν δυνάμει σε όλα τα κράτη του κόσμου».

Το Δικαστήριο δεν αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σ' αυτές τις δύο υποθέσεις πριν περάσουν μήνες.

Εκτός απ' αυτές τις δύο υποθέσεις, το ΕΔΔΑ θα εξετάσει, αναμφίβολα μετά το καλοκαίρι, μια άλλη μεγάλη υπόθεση που αφορά την κλιματική αλλαγή, αυτή νεαρών Πορτογάλων οι οποίοι προσέφυγαν κατά της χώρας τους, καθώς και εναντίον άλλων 32 χωρών, για τη φερόμενη αδράνειά τους έναντι της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





ΣΧΕΤΙΚΑ

Ρωσία: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων

ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 21:58

Νετανιάχου: Στενά παρακολουθεί το Ισραήλ την κλιμάκωση των διαδηλώσεων στο Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 21:41

Ιράν- Μ. Πεζεσκιάν: Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιθυμούν “να σπείρουν χάος και αταξία” στο Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 21:23

Επεισοδιακή πρόταση γάμου- Του έπεσε το δαχτυλίδι από τη γέφυρα

ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 20:37

"Τολμηρή" επιστροφή της Μαντόνα- Διαφήμιση μεγάλου οίκου μόδας

ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 20:35

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Ρωσία: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 21:58

    Νετανιάχου: Στενά παρακολουθεί το Ισραήλ την κλιμάκωση των διαδηλώσεων στο Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 21:41

    Ιράν- Μ. Πεζεσκιάν: Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιθυμούν “να σπείρουν χάος και αταξία” στο Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 21:23

    Επεισοδιακή πρόταση γάμου- Του έπεσε το δαχτυλίδι από τη γέφυρα

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 20:37

    "Τολμηρή" επιστροφή της Μαντόνα- Διαφήμιση μεγάλου οίκου μόδας

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 20:35

    Ιαπωνία: "Κάθαρση" με παγωμένο νερό

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 20:34

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ο N. Μαδούρο διεμήνυσε από τη φυλακή ότι "είναι καλά"

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 15:08

    Συρία: Οι συριακές δυνάμεις απομάκρυναν από το Χαλέπι περισσότερους από 400 Κούρδους μαχητές και συνέλαβαν 300

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 16:59

    Ο ALPHA στη Βουλγαρία- "Τιμές Ελλάδας σε μια νύχτα"- Από το Λεβ στο Ευρώ

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 20:29

    Ρωσία: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων

    ΔΙΕΘΝΗ 11.01.2026 - 21:58

    Alpha news

    • Κεντρικό δελτίο 11/1/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 11/1/2026
    • Επεισοδιακή πρόταση γάμου- Του έπεσε το δαχτυλίδι από τη γέφυρα
      ΔΙΕΘΝΗ Επεισοδιακή πρόταση γάμου- Του έπεσε το δαχτυλίδι από τη γέφυρα
    • "Τολμηρή" επιστροφή της Μαντόνα- Διαφήμιση μεγάλου οίκου μόδας
      ΔΙΕΘΝΗ "Τολμηρή" επιστροφή της Μαντόνα- Διαφήμιση μεγάλου οίκου μόδας
    • Ιαπωνία: "Κάθαρση" με παγωμένο νερό
      ΔΙΕΘΝΗ Ιαπωνία: "Κάθαρση" με παγωμένο νερό
    • Συντριβή αεροσκάφους στην Κολομβία- Γνωστός τραγουδιστής ανάμεσα στους νεκρούς
      ΔΙΕΘΝΗ Συντριβή αεροσκάφους στην Κολομβία- Γνωστός τραγουδιστής ανάμεσα στους νεκρούς
    • Κυβέρνηση- αντιπολίτευση: Κόντρα για την εξωτερική πολιτική
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κυβέρνηση- αντιπολίτευση: Κόντρα για την εξωτερική πολιτική
    •  Ελληνικοί εξοπλισμοί και Τουρκία- Δεν τους πέφτει λόγος το μήνυμα του Ν. Δένδια
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελληνικοί εξοπλισμοί και Τουρκία- Δεν τους πέφτει λόγος το μήνυμα του Ν. Δένδια
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026