- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Γερμανία: Η Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το Άουσβιτς
ΔΙΕΘΝΗ
Η Μέρκελ είναι η πρώτη Γερμανίδα καγκελάριος που επισκέπτεται το Άουσβιτς, το οποίο βρίσκεται στην Πολωνία, εδώ και 25 χρόνια.
Η επίσκεψη αυτή «στέλνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα ενδιαφέροντος και αλληλεγγύης σε μια εποχή που οι επιζώντες του Άουσβιτς δέχονται αντισημιτικές προσβολές και μέιλ μίσους», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς Κριστόφ Χόιμπνερ.
Πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο που οι τελευταίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος χάνονται, όπως η Γαλλίδα Σιμόν Βέιγ το 2017 και ο Αμερικανός Ίλαϊ Βίζελ που πέθανε το 2016. Και οι δύο είχαν σταλεί σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου από το 1940 ως το 1945 δολοφονήθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ενός λεπτού σιγή
Η Μέρκελ, που απαντά σε πρόκληση του Ιδρύματος Άουσβιτς, θα συνοδεύεται από τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι, ένας επιζώντα και εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας.
Θα περάσει από την πύλη εισόδου του στρατοπέδου συγκέντρωσης, με τη γνωστή επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» (Arbeit macht frei), προτού τηρήσει ενός λεπτού σιγής μπροστά από τον Τοίχο του Θανάτου, όπου εκτελέστηκαν με τουφεκισμό χιλιάδες κρατούμενοι.
Νωρίς το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταβεί στο Μπίρκεναου, περίπου 3 χιλιόμετρα από το βασικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Μέρκελ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη διάρκεια της επίσκεψής της.
Στη Γερμανία οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών.
Τον Οκτώβριο απετράπη την τελευταία στιγμή μια επίθεση εναντίον συναγωγής στο Χάλε, η οποία προκάλεσε σοκ στη χώρα. Ο δράστης της κατάφερε να σκοτώσει δύο ανθρώπους, έναν στον δρόμο και έναν σε κατάστημα κεμπάμπ, παραδέχθηκε ότι έχει ακροδεξιές απόψεις.
Εξάλλου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που διαθέτει εδώ και δύο χρόνια έδρες στη Μπούντεσταγκ, προωθεί το τέλος της κουλτούρας της μεταμέλειας. Κάποια στελέχη του υποτιμούν ή αρνούνται τα εγκλήματα των ναζί.
Πρόσφατα μία επιζήσασα του Άουσβιτς, η 94χρονη Έσθερ Μπεζαράνο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Οι γονείς μου και η αδελφή μου δολοφονήθηκαν (εκεί). Πρέπει να λέμε στους ανθρώπους σήμερα: “Μην σιωπάτε, κάντε κάτι”».
«Ναι, φοβάμαι ότι η Ιστορία θα επαναληφθεί», πρόσθεσε μιλώντας στο Der Spiegel.
Η Μέρκελ είναι μόλις η τρίτη Γερμανίδα ηγέτιδα που επισκέπτεται το Άουσβιτς. Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ο πρώτος που πήγε περισσότερα από 22 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945. Ο Χέλμουτ Κολ μετέβη δύο φορές, το 1989 και τ0 1995.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει πως αναγνωρίστηκαν τα λείψανα του προτελευταίου ομήρου που απέμενε στη Λωρίδα της Γάζας, υπηκόου Ταϊλάνδης
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: Σε φυλάκιση 30 μηνών καταδικάστηκε γιατρός για την παράνομη προμήθεια κεταμίνης στον ηθοποιό Μάθιου Πέρι
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 3/12/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ TikTok ALPHA
- ΔΙΕΘΝΗ Μίδες στη λίστα Forbes- Στην κορυφή ο Ίλον Μασκ
- ΔΙΕΘΝΗ ΗΠΑ: Τραυματίστηκε 8χρονο αγόρι από έκρηξη φορτιστή κινητού τηλεφώνου
- ΔΙΕΘΝΗ Ο Ντ. Τραμπ αναγγέλλει χτυπήματα- Στο στόχαστρο Βενεζουέλα- Κολομβία
- ΔΙΕΘΝΗ "Παζάρι" για την Ουκρανία- Δεν συμφώνησαν Αμερικανοί- Ρώσοι
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σπείρα Ρομά με χυτήριο- Πάνω από 600.000 ευρώ η λεία τους