• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Τυνησια: "Πολιτικος σεισμος" μετα τον πρωτο γυρο των προεδρικων εκλογων

Τυνησία: "Πολιτικός σεισμός" μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

ΔΙΕΘΝΗ 16.09.2019 - 11:48

tinisia_ekloges

Η Τυνησία ξύπνησε σήμερα ξαφνιασμένη μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών χθες Κυριακή, με δύο «αντισυστημικούς» υποψήφιους να διεκδικούν τις πρώτες θέσεις, αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Ένας καθηγητής πανεπιστήμιου που δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα και ένας επιχειρηματίας που βρίσκεται στη φυλακή: ο Τύπος της Τυνησίας έχει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του τις φωτογραφίες του Καΐς Σάγεντ και του Ναμπίλ Καρούι, των δύο υποψηφίων που δηλώνουν ότι έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, βάσει των exit polls.

«Μια ετυμηγορία που δεν περιμέναμε», γράφει η εφημερίδα La Presse. «Χαστούκι», είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της Le Temps, ενώ η αραβόφωνη εφημερίδα Echourouk κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό» και η Maghreb για «τσουνάμι».

Αν το σενάριο που διαφαίνεται επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται όντως για σεισμό για την πολιτική τάξη της Τυνησίας που βρίσκεται στην εξουσία μετά την επανάσταση του 2011 και για την έναρξη μιας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας στη χώρα.

Η εκλογική επιτροπή (Isie) δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κανένα επίσημο αποτέλεσμα, εκτός από το ποσοστό συμμετοχής το οποίο ανήλθε στο 45,02%, μικρότερο σε σχέση με το 64% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2014.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σάχεντ, που φαίνεται να είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους των εκλογών, ζήτησε από τους φιλελεύθερους και τους κεντρώους να ενωθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου και εξέφρασε την ανησυχία του για το μικρό ποσοστό συμμετοχής, «κακό για τη δημοκρατική μετάβαση».

Το ισλαμιστικό κόμμα Ennahdha, ο υποψήφιος του οποίου Αμπντελφάταχ Μούρου φαίνεται να ήρθε τρίτος, ζήτησε να επικρατήσει σύνεση και άφησε να εννοηθεί ότι τα δικά του αποτελέσματα είναι διαφορετικά από αυτά των exit polls.

Απόρριψη των ελίτ

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες συμμετείχαν 26 υποψήφιοι, διεξήχθησαν σε ένα κλίμα χρόνιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και σε μια ατμόσφαιρα απόρριψης των πολιτικών ελίτ.

Σύμφωνα με τα ιδιωτικά ινστιτούτα Signa Conseil και Emrhod, ο Καΐς Σάγεντ ήρθε πρώτος με το 19% των ψήφων, μπροστά από τον Ναμπίλ Καρούι ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 15%.

Ο 56χρονος Καρούι βρίσκεται στη φυλακή από τις 23 Αυγούστου κατηγορούμενος για «ξέπλυμα χρήματος», με τη δικαιοσύνη να έχει απορρίψει τρεις φορές το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος. Αν επιβεβαιωθεί ότι πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα πρόκειται για μια κατάσταση άνευ προηγουμένου.

Ο Καρούι έχει ιδρύσει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Nessma και χαρακτηρίζεται «λαϊκιστής» από τους επικριτές του. Έχτισε τη δημοτικότητά του διοργανώνοντας φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε φτωχές περιοχές της Τυνησίας, τις οποίες μετέδιδε εκτενώς το Nessma.

Παράλληλα έκοψε τους δεσμούς του με την εξουσία. «Ο Ναμπίλ Καρούι προέρχεται από το σύστημα, όμως έπαιξε το χαρτί του λαού εναντίον του συστήματος, οπότε η πολιτική τάξη από την οποία προέρχεται ενώθηκε εναντίον του», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Χάμζα Μέντεμπ.

Ο Καΐς Σάγεντ είναι πολύ συντηρητικός σε κοινωνικά ζητήματα και είναι γνωστός στους Τυνήσιους ως σχολιαστής της πολιτικής σκηνής από τα τηλεοπτικά πλατό. Δεν τον στηρίζει κανένα κόμμα και δεν πραγματοποίησε κανονική προεκλογική εκστρατεία. Τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επισκέφθηκε πολλές περιοχές της Τυνησίας, τονίζοντας το πόσο προσιτός είναι.

«Πού είναι οι νέοι;»

Οι προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκαν κυρίως από την απουσία της ψήφου των νέων, τους οποίους ο πρόεδρος της Isie Ναμπίλ Μπάφουν είχε καλέσει να πάνε να ψηφίσουν σε μια έντονη δήλωσή του μία ώρα πριν τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας.

«Μα πού είναι οι νέοι; Πρόκειται για τη δική τους πατρίδα, για το δικό τους μέλλον», δήλωσε εκνευρισμένος ένας 60χρονος ψηφοφόρος, ο Άντιλ Τούμι.

«Είναι σημάδι της βαθιάς απογοήτευσης από μια πολιτική τάξη που δεν απάντησε στις οικονομικές και κοινωνικές προσδοκίες», επεσήμανε ο Χάμζα Μέντεμπ. «Η απογοήτευση από την πολιτική τάξη μοιάζει να μεταφράζεται σε ψήφο για τα αουτσάιντερ», πρόσθεσε.





ΣΧΕΤΙΚΑ

Έκθεση για την Επιχειρηματική και την Τεχνολογική Συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Κίνας

ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 17:42

Παρά τις αβεβαιότητες, οι Αμερικανοί αναμένεται να ξοδέψουν ποσό ρεκόρ αυτές τις γιορτές

ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 17:19

Τουρκία: Η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων σκύλων

ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 16:52

Φον ντερ Λάιεν-Κόστα: Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας

ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 16:28

COP30: Ο επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνει τα «αδύναμα» αποτελέσματα και τη «μοιραία αδράνεια» των ηγετών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής

ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 16:20

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Έκθεση για την Επιχειρηματική και την Τεχνολογική Συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Κίνας

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 17:42

    Παρά τις αβεβαιότητες, οι Αμερικανοί αναμένεται να ξοδέψουν ποσό ρεκόρ αυτές τις γιορτές

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 17:19

    Τουρκία: Η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων σκύλων

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 16:52

    Φον ντερ Λάιεν-Κόστα: Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 16:28

    COP30: Ο επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνει τα «αδύναμα» αποτελέσματα και τη «μοιραία αδράνεια» των ηγετών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 16:20

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 16:14

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΕΕ: "Eποικοδομητική πρόοδος" στις συνομιλίες για την Ουκρανία στη Γενεύη, αλλά έχουμε "πολύ δουλειά" μπροστά μας

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 16:14

    Τόκιο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς – Ένας νεκρός 10 τραυματίες

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 14:52

    Γερμανία: "Κατ΄ αρχήν θετικά" βλέπει το Βερολίνο τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 15:30

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ λέει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων

    ΔΙΕΘΝΗ 24.11.2025 - 12:02

    Alpha news

    • Μεσημεριανό Δελτίο 241125
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 241125
    • Άρπαζε λαμπάκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άρπαζε λαμπάκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια
    • Χριστουγεννιάτικο κλίμα – Φωτίστηκε η Βαρκελώνη
      ΔΙΕΘΝΗ Χριστουγεννιάτικο κλίμα – Φωτίστηκε η Βαρκελώνη
    • Τόκιο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς – Ένας νεκρός 10 τραυματίες
      ΔΙΕΘΝΗ Τόκιο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς – Ένας νεκρός 10 τραυματίες
    • Ρωσικό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο και διαβουλεύσεις για το σχέδιο Τραμπ
      ΔΙΕΘΝΗ Ρωσικό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο και διαβουλεύσεις για το σχέδιο Τραμπ
    • Σήμερα η καταβολή των 250 ευρώ σε συνταξιούχους
      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σήμερα η καταβολή των 250 ευρώ σε συνταξιούχους
    • Στα βιβλιοπωλεία η «Ιθάκη» του Τσίπρα
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στα βιβλιοπωλεία η «Ιθάκη» του Τσίπρα
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025