• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Παγκοσμια ανησυχια για τις τεραστιες πυρκαγιες στον Αμαζονιο

Παγκόσμια ανησυχία για τις τεράστιες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

ΔΙΕΘΝΗ 22.08.2019 - 20:20

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε χθες Τετάρτη τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση.

Περιβαλλοντολόγοι και ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου ως «στάχτη στα μάτια» με στόχο να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως.

«Όλα δείχνουν» ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο «για να βάλουν φωτιές» στο δάσος, δήλωσε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας live συνομιλίας μέσω Facebook που έχει με τους πολίτες.

Όταν ρωτήθηκε αν διαθέτει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος απάντησε ότι «δεν διαθέτω κάποιο γραπτό σχέδιο» και πρόσθεσε «έτσι γίνεται».

Εξήγησε μάλιστα ότι πιθανό κίνητρο των ΜΚΟ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας περιόρισε τη χρηματοδότησή τους. «Υπάρχει έγκλημα», επεσήμανε ο Μπολσονάρου. «Λείπουν χρήματα από αυτούς τους ανθρώπους».

Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί του Μπολσονάρου εξόργισαν τους περιβαλλοντολόγους που ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη στάση του απέναντι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ζωτικής σημασίας ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή.

«Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. «Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολίτικης του».

Ο Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να «κοιτάνε τη δουλειά τους».

Ο γερουσιαστής Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής επιτροπής της κάτω βουλής, δήλωσε ότι η «εκπληκτική» επίθεση του Μπολσονάρου εναντίον των ΜΚΟ έχει στόχο να «ρίξει στάχτη στα μάτια» προκειμένου να αποκρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του καταργεί 30 χρόνια νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι οποίες έχουν φτάσει φέτος σε αριθμό ρεκόρ.

Το κέντρο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας (INPE) έχει καταγράψει μέχρι στιγμής το 2019, 72.843 πυρκαγιές.

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, ο Μπολσονάρου απέρριψε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι αυτή την περίοδο του έτους οι αγρότες βάζουν φωτιά για να καθαρίσουν τα χωράφια. «Με αποκαλούσαν λοχαγό αλυσοπρίονο. Τώρα είμαι ο Νέρωνας που βάζει φωτιά στον Αμαζόνιο», σχολίασε.

Ο περιβαλλοντολόγος Κάρλος Νόμπρε εξήγησε ότι οι αγρότες που επιθυμούν να καθαρίσουν περιοχές προκειμένου να τις μετατρέψουν σε βοσκοτόπια περιμένουν την περίοδο της ξηρασίας για να βάλουν φωτιές. Απέδωσε μάλιστα τη μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών της φετινής χρονιάς στην παράνομη αποψίλωση, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Βραζιλία δεν ήταν ασυνήθιστα ξηρές.

«Οι ΜΚΟ που εργάζονται στον Αμαζόνιο δεν χρησιμοποιούν φωτιές στη γεωργία. Αντίθετα, ενθαρρύνουν τις γεωργικές κοινότητες να αποφεύγουν τις φωτιές», επεσήμανε ο Νόμπρε, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Εξάλλου ο Μπολσονάρου επιτέθηκε χθες και στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγώντας ότι αν ήταν τόσο καλή, οι ΗΠΑ θα είναι παραμείνει σε αυτή. Αλλά πρόσθεσε ότι προς το παρόν η Βραζιλία δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Νωρίτερα τον Αύγουστο η Νορβηγία και η Γερμανία ανέστειλαν τη χρηματοδότηση έργων που έχουν στόχο τον περιορισμό της αποψίλωσης στη Βραζιλία, αφού ανησύχησαν από την αυξανόμενη αποψίλωση υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου.



ΣΧΕΤΙΚΑ

ΗΠΑ: Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014

ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:58

Ένας άνθρωπος σε κρίσιμη κατάσταση αφού πυροβολήθηκε σε "συμβάν" στο οποίο ενεπλάκη η συνοριοφυλακή στην Αριζόνα

ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:50

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνιμη παρουσία της CIA στη Βενεζουέλα μετά την εποχή Μαδούρο σύμφωνα με το CNN

ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:41

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Καταδικάζει τους τραγικούς θανάτους στη Μινεάπολη- Απευθύνει έκκληση για ενότητα

ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:23

Ντ. Τραμπ: Καλά πράγματα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:12

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    ΗΠΑ: Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:58

    Ένας άνθρωπος σε κρίσιμη κατάσταση αφού πυροβολήθηκε σε "συμβάν" στο οποίο ενεπλάκη η συνοριοφυλακή στην Αριζόνα

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:50

    ΗΠΑ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνιμη παρουσία της CIA στη Βενεζουέλα μετά την εποχή Μαδούρο σύμφωνα με το CNN

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:41

    Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Καταδικάζει τους τραγικούς θανάτους στη Μινεάπολη- Απευθύνει έκκληση για ενότητα

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:23

    Ντ. Τραμπ: Καλά πράγματα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:12

    Υψηλή μόδα στο Παρίσι

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 20:11

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Εμπορική συμφωνία ΕΕ- Ινδίας- Βλέπουν νέα Mercosur για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 20:04

    Ο Ταγιάνι θα προτείνει στην ΕΕ την ένταξη των Φρουρών της Επανάστασης στον ευρωπαϊκό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 17:32

    Πεινασμένος ελέφαντας- Λαχτάρα για τουρίστες στη Σρι Λάνκα

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 19:54

    Ντ. Τραμπ: Καλά πράγματα συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

    ΔΙΕΘΝΗ 27.01.2026 - 21:12

    Alpha news

    • Κεντρικό δελτίο 27/1/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 27/1/2026
    •  Υψηλή μόδα στο Παρίσι
      ΔΙΕΘΝΗ Υψηλή μόδα στο Παρίσι
    • Ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του Θεόδ. Ρουσσόπουλου- Αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του Θεόδ. Ρουσσόπουλου- Αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης
    • Ελληνοτουρκικές σχέσεις- Κρίσιμη συνάντηση
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελληνοτουρκικές σχέσεις- Κρίσιμη συνάντηση
    • Εμπορική συμφωνία ΕΕ- Ινδίας- Βλέπουν νέα Mercosur για τις αυτοκινητοβιομηχανίες
      ΔΙΕΘΝΗ Εμπορική συμφωνία ΕΕ- Ινδίας- Βλέπουν νέα Mercosur για τις αυτοκινητοβιομηχανίες
    •  Με αναπηρικό αμαξίδιο ο Μ. Σουμάχερ, δώδεκα χρόνια μετά το ατύχημα που τον καθήλωσε
      ΔΙΕΘΝΗ Με αναπηρικό αμαξίδιο ο Μ. Σουμάχερ, δώδεκα χρόνια μετά το ατύχημα που τον καθήλωσε
    • Νίκος Ανδρουλάκης- Νέο εσωκομματικό μήνυμα
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νίκος Ανδρουλάκης- Νέο εσωκομματικό μήνυμα
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026