- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Η Τουρκία κατασκευάζει συγκρότημα κατοικιών στη βόρεια Συρία για την επιστροφή Σύρων προσφύγων
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο αυτού του συγκροτήματος χθες Τετάρτη στην αλ Γκαντούρα, στη συνοριακή λωρίδα που τελεί υπό τον έλεγχο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία θα εγκατασταθούν σε αυτά τα σπίτια (...) στο πλαίσιο μιας αξιοπρεπούς, εθελοντικής και ασφαλούς επιστροφής», τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με το ιδιωτικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων IHA.
«Πρόκειται να κατασκευάσουμε 240.000 κατοικίες στην περιοχή», πρόσθεσε ο Σοϊλού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται καθώς το ζήτημα του επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή.
Με Τούρκους στρατιώτες και άρματα μάχης να έχουν αναπτυχθεί, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών περιηγήθηκε στην τοποθεσία του εργοταξίου, που βρίσκεται στο χώρο ενός πρώην αεροδρομίου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μια πινακίδα στα αραβικά και τα τουρκικά έγραφε: "Σχέδιο Ασφαλούς και Αξιοπρεπούς Εθελοντικής Επιστροφής". Η πινακίδα είχε τα εμβλήματα της τουρκικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) και του Ταμείου Ανάπτυξης του Κατάρ, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.
Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό την πίεση μέρους των ψηφοφόρων και της αντιπολίτευσης, υπόσχεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιστροφή των προσφύγων αυτών.
Στις 8 Μαΐου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να χτίσει, με τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, 200.000 κατοικίες σε 13 τοποθεσίες στη βόρεια Συρία με στόχο την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ
Γαλλία: Αντιπαράθεση του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Χ Ίλον Μασκ με τις γαλλικές αρχές σε συνέχεια της χθεσινής έρευνας στα γραφεία του Χ
ΔΙΕΘΝΗ
Νιγηρία: Τουλάχιστον 170 νεκροί σε επίθεση ενόπλων σε απομακρυσμένο χωριό στην πολιτεία Κουάρα
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ιταλία: Αφαιρέθηκε από την εκκλησία Σαν Λορέντσο ιν Λουτσίνα της Ρώμης, η τοιχογραφία με τον άγγελο που έμοιαζε στην Τζόρτζια Μελόνι
ΔΙΕΘΝΗ
Τίποτα δεν άλλαξε στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο της Ρενέ Γκουντ, λένε με πικρία αδελφοί της στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 4/2/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 5/2/2026
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον Alpha
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στην Ουάσιγκτον ο Ν. Δένδιας - Μηνύματα για την Αν. Μεσόγειο
- ΔΙΕΘΝΗ Αντιδράσεις για την «Οδύσσεια» του Νόλαν - Μαύρη… η Ωραία Ελένη
- ΔΙΕΘΝΗ ΗΠΑ: Άθλος μοναχών για την ειρήνη – Περπάτησαν χιλιάδες χιλιόμετρα
- ΔΙΕΘΝΗ Σκότωσε την αδερφή του – τον ενοχλούσε η μουσική του