• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Κατολισθηση σε απομακρυσμενη περιοχη της Γροιλανδιας δημιουργησε δονησεις σε ολη τη Γη

Κατολίσθηση σε απομακρυσμένη περιοχή της Γροιλανδίας δημιούργησε δονήσεις σε όλη τη Γη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ 13.09.2024 - 14:59

seismos_2
Μια κατολίσθηση σε απομακρυσμένη περιοχή της Γροιλανδίας προκάλεσε ένα μεγάλο τσουνάμι για εννιά μέρες δημιουργώντας δονήσεις σε ολόκληρη τη Γη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Το αρχικό γεγονός που δεν παρατηρήθηκε από ανθρώπινο μάτι, ήταν η κατάρρευση μιας βουνοκορφής ύψους 1,2 χιλιομέτρων στο φιόρδ Dickson Fjord, προκαλώντας μια παλινδρόμηση νερού 200 μέτρα στον αέρα με ένα κύμα ύψους έως και 110 μέτρων. Η κατολίσθηση ήταν αποτέλεσμα της λέπτυνσης του παγετώνα στους πρόποδες του βουνού, που αδυνατούσε να συγκρατήσει τον βράχο από πάνω. Αυτό οφειλόταν στην κλιματική αλλαγή.

Το κύμα που προκλήθηκε, το οποίο εκτεινόταν σε μήκος 10 χιλιομέτρων του φιόρδ, μειώθηκε στα επτά μέτρα μέσα σε λίγα λεπτά, όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, και τις επόμενες ημέρες έπεσε στα λίγα εκατοστά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κίνηση του νερού κατά το τσουνάμι ήταν η αιτία ενός μυστηριώδους, παγκόσμιου σεισμικού σήματος που προβλημάτισε τους σεισμολόγους τον Σεπτέμβριο του 2023.

Χρησιμοποιώντας ένα λεπτομερές μαθηματικό μοντέλο, η ερευνητική ομάδα προέβλεψε ότι η μάζα του νερού θα μετακινούνταν μπρος-πίσω κάθε 90 δευτερόλεπτα και αυτό ταίριαζε με τις καταγραφές των δονήσεων που ταξίδεψαν στον φλοιό της Γης σε όλη την υδρόγειο.

Όταν οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν για πρώτη φορά το σεισμικό σήμα, η είδηση ενός μεγάλου τσουνάμι σε ένα απομακρυσμένο φιόρδ της βορειοανατολικής Γροιλανδίας έφτασε στις αρχές και στους ερευνητές που εργάζονταν στην περιοχή. Τελικά, όλοι οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια διεπιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν 68 επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε 15 χώρες.

Όπως επισημαίνει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Στίβεν Χικς από το UCL Earth Sciences, «όταν είδα για πρώτη φορά το σεισμικό σήμα, μπερδεύτηκα εντελώς. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι τα σεισμόμετρα μπορούν να καταγράψουν μια ποικιλία πηγών που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Γης, ποτέ πριν δεν έχει καταγραφεί ένα σεισμικό κύμα τόσο μεγάλης διάρκειας, που ταξιδεύει σε παγκόσμιο επίπεδο και περιέχει μόνο μια συχνότητα ταλάντωσης».

Η ομάδα εκτίμησε ότι 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου και πάγου έπεσαν στο φιορδ, ενώ το μέγεθος του τσουνάμι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν παρατηρηθεί στην πρόσφατη ιστορία. Εβδομήντα χιλιόμετρα μακριά από την κατολίσθηση, κύματα τσουνάμι ύψους τεσσάρων μέτρων προκάλεσαν ζημιές σε μια ερευνητική βάση και κατέστρεψαν χώρους πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς σε όλα τα φιόρδ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Κρίστιαν Σβένεβιγκ από τη Γεωλογική Υπηρεσία της Δανίας και της Γροιλανδίας εξηγεί ότι «πρόκειται για την πρώτη κατολίσθηση και το πρώτο τσουνάμι που παρατηρούνται στην ανατολική Γροιλανδία, δείχνοντας πως η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις εκεί».

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης εικόνες που κατέγραψε ο στρατός της Δανίας στο φιόρδ λίγες ημέρες μετά το συμβάν. Ο συνδυασμός τοπικών δεδομένων πεδίου και απομακρυσμένων παρατηρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα επέτρεψε στην ομάδα, όπως σημειώνεται, να λύσει τον γρίφο και να ανασυνθέσει την ακολουθία γεγονότων.

Ο Στίβεν Χικς προσθέτει ότι «η μελέτη αυτού του γεγονότος αναδεικνύει με εκπληκτικό τρόπο τις περίπλοκες διασυνδέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής στην ατμόσφαιρα, της αποσταθεροποίησης των πάγων των παγετώνων στην κρυόσφαιρα, των κινήσεων των υδάτινων σωμάτων στην υδρόσφαιρα και του στερεού φλοιού της Γης στη λιθόσφαιρα».


 Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)







ΣΧΕΤΙΚΑ

«Χρυσό» για Έλληνες φοιτητές – Δημιούργησαν σωτήριο διαγνωστικό τεστ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ 02.11.2025 - 20:31

Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Lancet

ΕΠΙΣΤΗΜΗ 29.10.2025 - 14:46

Τεχνητή Νοημοσύνη: 1,2 εκ. χρήστες εκφράζουν αυτοκτονικές τάσεις στο ChatGPT, σύμφωνα με την OpenAI

ΕΠΙΣΤΗΜΗ 29.10.2025 - 12:48

Σχεδόν βέβαιο πως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ξεπέρασαν σημείο καμπής «χωρίς επιστροφή»

ΕΠΙΣΤΗΜΗ 13.10.2025 - 09:28

Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ 08.10.2025 - 15:25

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    «Χρυσό» για Έλληνες φοιτητές – Δημιούργησαν σωτήριο διαγνωστικό τεστ

    ΕΠΙΣΤΗΜΗ 02.11.2025 - 20:31

    Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Lancet

    ΕΠΙΣΤΗΜΗ 29.10.2025 - 14:46

    Τεχνητή Νοημοσύνη: 1,2 εκ. χρήστες εκφράζουν αυτοκτονικές τάσεις στο ChatGPT, σύμφωνα με την OpenAI

    ΕΠΙΣΤΗΜΗ 29.10.2025 - 12:48

    Σχεδόν βέβαιο πως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ξεπέρασαν σημείο καμπής «χωρίς επιστροφή»

    ΕΠΙΣΤΗΜΗ 13.10.2025 - 09:28

    Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

    ΕΠΙΣΤΗΜΗ 08.10.2025 - 15:25

    Στους Σουσούμου Κιταγκάουα, Ρίτσαρντ Ρόμπσον και Όμαρ Γιάγκι το φετινό Νόμπελ Χημείας

    ΕΠΙΣΤΗΜΗ 08.10.2025 - 14:37

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Alpha news

    • Μεσημεριανό δελτίο 3/11/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 3/11/2025
    • Ξεκίνησαν τα λουκέτα στα ΕΛΤΑ - Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ξεκίνησαν τα λουκέτα στα ΕΛΤΑ - Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις
    •  Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν- Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
      ΔΙΕΘΝΗ Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν- Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
    • Επέτειος τραγωδίας στη Σερβία- Επεισοδιακές διαδηλώσεις
      ΔΙΕΘΝΗ Επέτειος τραγωδίας στη Σερβία- Επεισοδιακές διαδηλώσεις
    • Νέα Αμερικανίδα πρέσβης στη Αθήνα- "Δεν θα σας απογοητεύσω"
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέα Αμερικανίδα πρέσβης στη Αθήνα- "Δεν θα σας απογοητεύσω"
    • Κατάρρευση μεσαιωνικού πύργου- Tραυματίστηκαν τέσσερις εργάτες
      ΔΙΕΘΝΗ Κατάρρευση μεσαιωνικού πύργου- Tραυματίστηκαν τέσσερις εργάτες
    • Κομφούζιο στα κλειστά ΕΛΤΑ- 46 καταστήματα έβαλαν λουκέτο σήμερα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κομφούζιο στα κλειστά ΕΛΤΑ- 46 καταστήματα έβαλαν λουκέτο σήμερα
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025