- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνιου μεγέθους μαύρη τρύπα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οι μαύρες τρύπες μεσαίας μάζας, που ζυγίζουν περίπου 100 ως 100.000 φορές τη μάζα του Ήλιου, φαίνεται ότι είναι σπάνιες και αστρονόμοι έχουν εντοπίσει κάποιες πιθανές τέτοιες μαύρες τρύπες στην περιφέρεια άλλων γαλαξιών, αλλά και σε πυκνά σφαιρωτά σμήνη αστεριών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον γαλαξία μας.
Χρησιμοποιώντας τις μοναδικές δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA/ESA, οι αστρονόμοι εστίασαν στον πυρήνα του σφαιρωτού αστρικού σμήνους Messier 4 (M4) για να διερευνήσουν μαύρες τρύπες με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι σε προηγούμενες έρευνες. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας «Monthly Notices».
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Εντουάρντο Βιτράλ από το Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη, εντόπισε μια πιθανή μαύρη τρύπα ενδιάμεσης μάζας, που ζυγίζει περίπου 800 φορές τη μάζα του Ήλιου. Η τρύπα αυτή δεν είναι ορατή, αλλά η μάζα της υπολογίστηκε μελετώντας την κίνηση των αστεριών που βρίσκονται στο βαρυτικό πεδίο της. Συγκεκριμένα, οι αστρονόμοι εξέτασαν παρατηρήσεις δώδεκα ετών του Μ4 από το Hubble. Το διαστημικό σκάφος Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συνέβαλε επίσης με σαρώσεις πάνω από 6.000 αστέρων που περιόρισαν το συνολικό σχήμα του σμήνους και τη μάζα του.
Πάντως, επειδή οι μαύρες τρύπες μεσαίας μάζας στα σφαιρωτά σμήνη είναι τόσο αόριστες, ο Βιτράλ προειδοποιεί ότι «εναλλακτικά, μπορεί να υπάρχει ένας αστρικός μηχανισμός που απλώς δεν γνωρίζουμε, τουλάχιστον στο πλαίσιο της τρέχουσας φυσικής».
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ
Ισπανία: Μεταμόσχευση προσώπου με δότρια μια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η εξάπλωση της καρδιακής ανεπάρκειας έχει πάρει τη μορφή πανδημίας, κυρίως στην τρίτη ηλικία
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 3/2/2026
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ "Προεκλογικά" μηνύματα- Αντιδράσεις για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Δένδιας- Θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολέμου των ΗΠΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μειωμένος ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα ακίνητα- Αιτήσεις έως 16 Φεβρουαρίου
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο- Κόντρα με μηνύσεις
- ΔΙΕΘΝΗ Τελεσίγραφα στην Τεχεράνη- Μπρα ντε φερ με τον Τραμπ
- ΔΙΕΘΝΗ Κατέβηκε ο στρατός στην Ιαπωνία- Πάνω από τέσσερα μέτρα το χιόνι