- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Αφγανιστάν: 12,3 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν σε οικίες πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων
ΔΙΕΘΝΗ
«Τα χρήματα που βρέθηκαν προέρχονται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως τον Αμρουλάχ Σάλεχ (τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας) και από ορισμένους αξιωματούχους ασφαλείας, που φύλασσαν ρευστό και χρυσό στα γραφεία τους», σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η αφγανική Κεντρική Τράπεζα.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο», όπως ονομάζουν το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, μετέφερε τα πάντα «στα κρατικά ταμεία», στο όνομα της «διαφάνειας», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.
Η Κεντρική Τράπεζα διευκρινίζει πως δεν γνωρίζει «σε αυτή τη φάση για ποιο σκοπό» φυλάσσονταν αυτά τα χρήματα και ο χρυσός.
Υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, η διαφθορά ήταν γενικευμένη και ενδημική. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια βοήθειας είχαν υπεξαιρεθεί από τα δημόσια ταμεία.
Ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής του αφγανικού κράτους κατηγορήθηκε ότι μετέφερε μαζί του εκατομμύρια δολάρια, όταν εγκατέλειψε τη χώρα του για το Άμπου Ντάμπι, κάτι που εκείνος διαψεύδει.
Η ανακοίνωση των 12 εκατομμυρίων δολαρίων που βρέθηκαν γίνεται, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη διαθέσιμου ρευστού.
Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, οι Αφγανοί δεν μπορούν να «σηκώνουν» παρά ποσό ίσο με 200 δολάρια την εβδομάδα και ανά άτομο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 13/3/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ "Καρτέρι" θαυμαστών για τον Μπραντ Πιτ- Συνεχίζονται τα γυρίσματα στη Νέα Μάκρη
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γιώργος Μαρίνος- Τελευταίο χειροκρότημα
- ΔΙΕΘΝΗ Πόλεμος ξανά στη Μέση Ανατολή- Η πετρελαϊκή κρίση του 1973
- ΔΙΕΘΝΗ Χαλάζι στη Ρώμη- Πλημμύρισε το αεροδρόμιο
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έρχονται βροχές και κρύο
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τις επόμενες ώρες η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ