• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ενα μηνα μετα την πτωση της Καμπουλ, οι Ταλιμπαν αντιμετωποι με την οικονομικη κριση

Ένα μήνα μετά την πτώση της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση

ΔΙΕΘΝΗ 15.09.2021 - 13:19

taliban_g1
Ένα μήνα μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν την αστραπιαία στρατιωτική νίκη τους σε μια ανθεκτική διακυβέρνηση σε περίοδο ειρήνης.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολέμου και δεκάδες χιλιάδες θανάτους, η ασφάλεια έχει βελτιωθεί αρκετά στο Αφγανιστάν αλλά η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για αναπτυξιακά έργα κατά την τελευταία 20ετία.

Η ξηρασία και η πείνα οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στις πόλεις και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκφράζει φόβους ότι τα τρόφιμα πιθανόν να εξαντληθούν μέχρι το τέλος του μήνα οδηγώντας έως και 14 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος του λιμού.

Ενώ η έμφαση στη Δύση έχει δοθεί στο αν η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών ή αν θα προσφέρει καταφύγιο σε ένοπλες οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα, για πολλούς Αφγανούς η βασική προτεραιότητα είναι απλά η επιβίωση.

"Κάθε Αφγανός, κάθε παιδί, πεινάνε, δεν έχουν ούτε ένα σακουλάκι αλεύρι ούτε μαγειρικό λάδι", λέει ένας κάτοικος της Καμπούλ, ο Αμπντουλάχ.

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες, όπου το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης που έχει επιβληθεί ανέρχεται σε 200 δολάρια ώστε να προστατευθούν τα μειούμενα αποθεματικά της χώρας.

Σε ολόκληρη την Καμπούλ έχουν ξεφυτρώσει αυτοσχέδιες αγορές, όπου οι κάτοικοι πουλάνε ό,τι έχουν στα σπίτια τους, παρότι δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές.

Ακόμη και με δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια, η οικονομία του Αφγανιστάν παραπαίει με την ανάπτυξη να μην μπορεί να συμβαδίσει με την σταθερή αύξηση του πληθυσμού.

Οι θέσεις εργασίας είναι λιγοστές και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον από τον Ιούλιο.

Ενώ οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται να υποδέχτηκαν θετικά τον τερματισμό των συγκρούσεων, η όποια βοήθεια έχει επηρεαστεί από το σχεδόν πλήρες κλείσιμο της οικονομίας.

"Η ασφάλεια είναι αρκετά καλή προς το παρόν, αλλά δεν κερδίζουμε τίποτα", λέει ένας κρεοπώλης από την περιοχή της Καμπούλ Μπίμπι Μάχρο, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.

"Καθημερινά τα πράγματα γίνονται χειρότερα για εμάς, πιο δύσκολα. Είναι στ΄αλήθεια κακή η κατάσταση", σημειώνει.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Μετά την χαοτική απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τον περασμένο μήνα, οι πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν ξεκινήσει να φθάνουν στην αφγανική πρωτεύουσα καθώς ανοίγει εκ νέου το αεροδρόμιο.

Οι διεθνείς δωρητές έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν με πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ώστε να αποφευχθεί αυτό που ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι θα είναι "η κατάρρευση ολόκληρης της χώρας".

Αλλά οι διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στο σχηματισμό κυβέρνησης των Ταλιμπάν, που απαρτίζεται από βετεράνους και σκληροπυρηνικούς του ισλαμιστικού κινήματος και η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν αδιάφορες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη διεθνούς αναγνώρισης ή κίνησης για την αποδέσμευση των περισσότερων από εννέα δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά σε ξένο νόμισμα τα οποία βρίσκονται εκτός του Αφγανιστάν.

Παρότι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να επαναλάβουν τον σκληρό φονταμενταλιστικό τρόπο εξουσίας της προηγούμενης διακυβέρνησής τους, η οποία ανατράπηκε από την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κάνουν αγώνα για να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι έχουν πράγματι αλλάξει.

Οι ευρείες αναφορές για πολίτες που δολοφονούνται και για ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων και άλλων καθώς και οι αμφιβολίες για το αν τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνουν πράγματι σεβαστά με βάση την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από τους Ταλιμπάν, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.

Επιπλέον, υπάρχει βαθιά δυσπιστία στο πρόσωπο ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο νέος υπουργός Εσωτερικών Σιρατζουντίν Χακάνι, τον οποίο οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν διεθνή τρομοκράτη και έχουν επικηρύξει για δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα το ισλαμιστικό κίνημα καλείται να αντιμετωπίσει τις φήμες για βαθιά ρήξη στους κόλπους του και οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με υποστηρικτές του Χακάνι.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υπηρεσιών και ότι οι δρόμοι είναι σήμερα ασφαλείς, αλλά καθώς οι συγκρούσεις μειώνονται, αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο πρόβλημα η οικονομική κρίση.
"Οι κλοπές σταμάτησαν, αλλά και το ψωμί εξαφανίστηκε", λέει χαρακτηριστικά ένας καταστηματάρχης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





ΣΧΕΤΙΚΑ

Ισπανία: Οι μηχανοδηγοί πραγματοποιούν απεργία μετά τα φονικά δυστυχήματα του Ιανουαρίου

ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 14:06

Ιαπωνία: Η Σ. Τακαΐτσι δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε "σημαντική αλλαγή πολιτικής" μετά την εκλογική νίκη

ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:50

Ρωσία: Το Κρεμλίνο καταδικάζει τις "ασφυξιογόνες μεθόδους" των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:44

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο διευθυντής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ

ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:43

Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο: Την καταδίκη του πρώην προέδρου Θάτσι για εγκλήματα πολέμου ζήτησαν οι εισαγγελείς

ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:28

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Ισπανία: Οι μηχανοδηγοί πραγματοποιούν απεργία μετά τα φονικά δυστυχήματα του Ιανουαρίου

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 14:06

    Ιαπωνία: Η Σ. Τακαΐτσι δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε "σημαντική αλλαγή πολιτικής" μετά την εκλογική νίκη

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:50

    Ρωσία: Το Κρεμλίνο καταδικάζει τις "ασφυξιογόνες μεθόδους" των ΗΠΑ

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:44

    Βρετανία: Παραιτήθηκε ο διευθυντής Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:43

    Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο: Την καταδίκη του πρώην προέδρου Θάτσι για εγκλήματα πολέμου ζήτησαν οι εισαγγελείς

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:28

    Τέσσερις νεκροί σε νυχτερινές επιδρομές της Ρωσίας στην Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 13:22

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Super Bowl: Εξαλλος ο Ντ. Τραμπ με την εμφάνιση του Bad Bunny

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 11:55

    ΔΟΜ: Πενήντα τρεις μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι μετά την ανατροπή λαστιχένιας λέμβου ανοικτά της Λιβύης

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 12:24

    Βρετανία: Την "΄έντονη ανησυχία" τους για τις αποκαλύψεις των φακέλων Έπστιν εξέφρασαν για πρώτη φορά ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 12:44

    Ιράν: Οι Αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον τέσσερα στελέχη της παράταξης των μεταρρυθμιστών

    ΔΙΕΘΝΗ 09.02.2026 - 10:14

    Alpha news

    • Κεντρικό δελτίο 8/2/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 8/2/2026
    • Επεισόδια το ΑΠΘ – Eισαγγελική έρευνα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επεισόδια το ΑΠΘ – Eισαγγελική έρευνα
    • Στη ΜΕΘ δίχρονη που έπεσε σε σιντριβάνι – Διέφυγε της προσοχής των γονέων της στην Καλλιθέα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στη ΜΕΘ δίχρονη που έπεσε σε σιντριβάνι – Διέφυγε της προσοχής των γονέων της στην Καλλιθέα
    • Νέα ταλέντα ζητούν στήριξη- Βάζει πλώρη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
      ΑΘΛΗΤΙΚΑ Νέα ταλέντα ζητούν στήριξη- Βάζει πλώρη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
    • "Ανεμοδαρμένα ύψη"- Πρεμιέρα στο Λονδίνο
      ΔΙΕΘΝΗ "Ανεμοδαρμένα ύψη"- Πρεμιέρα στο Λονδίνο
    •  Βενετσιάνικο καρναβάλι- Αντίστροφη μέτρηση
      ΔΙΕΘΝΗ Βενετσιάνικο καρναβάλι- Αντίστροφη μέτρηση
    • Σε καρναβαλικούς ρυθμούς- Κουδουνοφόροι στο Σοχό Θεσσαλονίκης
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε καρναβαλικούς ρυθμούς- Κουδουνοφόροι στο Σοχό Θεσσαλονίκης
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026