• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Σαρλ Μισελ: Η ΕΕ προσεφερε την ευκαιρια θετικης ατζεντας στην Τουρκια «ομως η Τουρκια δεν επελεξε αυτο το μονοπατι»

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ προσέφερε την ευκαιρία θετικής ατζέντας στην Τουρκία «όμως η Τουρκία δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι»

ΔΙΕΘΝΗ 30.10.2020 - 09:12

sm_2
Καταδικάζοντας τις προκλήσεις και τη ρητορική της Άγκυρας, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις χθεσινές εργασίες μέσω βιντεοδιάσκεψης, θα επανέλθουν στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες (σ.σ. της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική (της), που είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια σύντομης παρέμβασής του στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, η οποία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού.

Στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ είχε αποφασίσει να εργαστεί με βάση δύο σενάρια, ένα «θετικό» κι ένα «λιγότερο θετικό», θύμισε ο Βέλγος. «Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τον Δεκέμβριο», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας κι ενώ η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους.

Η Γαλλία επιδιώκει να υπάρξουν κυρώσεις από πλευράς ΕΕ για τις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο προσάπτεται «ισλαμοφοβία» διότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σκιτσάρεται ο Μωάμεθ κατά τη διάρκεια της απότισης φόρου τιμής σε γάλλο εκπαιδευτικό ο οποίος δολοφονήθηκε από τζιχαντιστή επειδή επέδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές του.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και της Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί προοδευτικά από πέρυσι, εξαιτίας κυρίως των διαφωνιών τους για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ένταση είναι επίσης υψηλή στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή τόσο τα θαλάσσια σύνορα όσο και τα κοιτάσματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ υιοθέτησε διττή προσέγγιση έναντι της Άγκυρας: δεσμεύθηκε να βελτιώσει τη συνεργασία σε κάποια πεδία και να επαναφέρει σε ισχύ την τελωνειακή ένωση, αλλά υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις παράνομες έρευνές της για κοιτάσματα αερίου στα ύδατα της Κύπρου και θα δείξει βούληση να κάνει διάλογο με την Αθήνα.

«Εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην Κομισιόν είχε ανατεθεί να εισηγηθεί οικονομικές κυρώσεις και αυτές είναι έτοιμες να «χρησιμοποιηθούν αμέσως», είχε διευκρινίσει.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν «πριν από το τέλος της χρονιάς εάν καταγράφηκαν θετικές εξελίξεις», είχε πει τότε ο Σαρλ Μισέλ.

Όμως η Γερμανία, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία να μεσολαβήσει και βρίσκεται σε επαφή με τον τούρκο πρόεδρο, κρίνει ότι προς το παρόν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων και μπλοκάρει τα αιτήματα άλλων κρατών μελών να ληφθούν αποφάσεις, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές πηγές.



ΣΧΕΤΙΚΑ

15 χρόνια εφημερίδα «Δημοκρατία» αιχμηρές τοποθετήσεις

ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:47

«Κατάρ γκέιτ» και ατιμωρησία – Τρια χρόνια από το σκάνδαλο

ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:43

«Πράσινο» φως από το ΚΥΣΕΑ στους Ισραηλινούς πυραύλους

ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:40

ΗΠΑ: αγροτικό όχημα «πετάχτηκε» στον αέρα

ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:35

«Πόλεμος» για την εξαγορά της Warner – Αντίδραση Τραμπ και προσφορά μαμούθ

ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:30

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    15 χρόνια εφημερίδα «Δημοκρατία» αιχμηρές τοποθετήσεις

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:47

    «Κατάρ γκέιτ» και ατιμωρησία – Τρια χρόνια από το σκάνδαλο

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:43

    «Πράσινο» φως από το ΚΥΣΕΑ στους Ισραηλινούς πυραύλους

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:40

    ΗΠΑ: αγροτικό όχημα «πετάχτηκε» στον αέρα

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:35

    «Πόλεμος» για την εξαγορά της Warner – Αντίδραση Τραμπ και προσφορά μαμούθ

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:30

    7,5 ρίχτερ και τσουνάμι στην Ιαπωνία

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 21:28

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη βορειοανατολικά της Μόσχας

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 14:45

    Η Μελάνια Τραμπ και ο "Αη Βασίλης" μοίρασαν δώρα σε παιδιά πεζοναυτών

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 14:48

    ΟΗΕ: Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από την προώθηση υποστηριζόμενων από τη Ρουάντα ανταρτών στη ΛΔ Κονγκό παρά τη συμφωνία ειρήνης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 15:53

    Γαλλία: Ύποπτα drones εντοπίστηκαν πάνω από βάση στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών

    ΔΙΕΘΝΗ 09.12.2025 - 16:25

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 09/12/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 09/12/2025
    • 15 χρόνια εφημερίδα «Δημοκρατία» αιχμηρές τοποθετήσεις
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ 15 χρόνια εφημερίδα «Δημοκρατία» αιχμηρές τοποθετήσεις
    • «Κατάρ γκέιτ» και ατιμωρησία – Τρία χρόνια από το σκάνδαλο
      ΔΙΕΘΝΗ «Κατάρ γκέιτ» και ατιμωρησία – Τρία χρόνια από το σκάνδαλο
    • «Πράσινο» φως από το ΚΥΣΕΑ στους Ισραηλινούς πυραύλους
      ΔΙΕΘΝΗ «Πράσινο» φως από το ΚΥΣΕΑ στους Ισραηλινούς πυραύλους
    • Ρεκόρ υπογεννητικότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη – Κίνδυνος αλλοίωσης του πληθυσμού
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ρεκόρ υπογεννητικότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη – Κίνδυνος αλλοίωσης του πληθυσμού
    • ΗΠΑ: αγροτικό όχημα «πετάχτηκε» στον αέρα
      ΔΙΕΘΝΗ ΗΠΑ: αγροτικό όχημα «πετάχτηκε» στον αέρα
    • «Πόλεμος» για την εξαγορά της Warner – Αντίδραση Τραμπ και προσφορά μαμούθ
      ΔΙΕΘΝΗ «Πόλεμος» για την εξαγορά της Warner – Αντίδραση Τραμπ και προσφορά μαμούθ
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025