- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ Μάας θέλει να κατονομαστούν οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
ΔΙΕΘΝΗ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θέλει να κατονομασθούν οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ώστε να ενισχυθεί η πίεση που δέχονται.
"Δεν μπορείς μακροπρόθεσμα να αποφύγεις να κατονομάσεις δημοσίως τις χώρες αυτές. Η βούληση να γίνει αυτό αυξάνεται διαρκώς στην ΕΕ", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dpa.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ναυτική αποστολή για να επιτηρεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και 9 χρόνια. Η επιτήρηση μέσω δορυφόρου επιτρέπει την παρακολούθηση των παραδόσεων όπλων, αλλά μέχρι στιγμής αυτές δεν έχουν σταματήσει.
Ανταλλαγή πληροφοριών για παραβιάσεις γίνεται σήμερα μόνον με τον ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν όπλα στην χώρα αυτή που μαστίζεται από τον πόλεμο.
Η ΕΕ απέχει μέχρι σήμερα από την άσκηση κριτικής ανοιχτά σε αυτές τις χώρες.
"Πιστεύω ότι αυτό θα έρθει", δήλωσε ο Μάας, η χώρα του οποίου θα αναλάβει αύριο, Τετάρτη, την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.
Η Γερμανία έχει διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση, φιλοξενώντας διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο.
Ηγέτες κρατών συμφώνησαν στην σύνοδο αυτή για την διατήρηση του εμπάργκο όπλων, το οποίο παραβιάζεται εδώ και καιρό, στη Λιβύη, αλλά στην πράξη δεν διαπιστώθηκε μεγάλη αλλαγή.
Ο Μάας σημείωσε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει προς το παρόν μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Επιθέσεις στο Ιράν: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει διαπιστώσει «ραδιολογικές επιπτώσεις»
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: Ο Τραμπ μίλησε με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των ΗΑΕ και με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 28/2/2026
- ΔΙΕΘΝΗ ΗΠΑ- Οχάιο Κλέφτης τρύπωσε σε κάδο απορριμμάτων
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Capital Tankers Corp -Ιστορική «απόβαση» στο Όσλο με τη μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων όλων των εποχών
- ΔΙΕΘΝΗ Ντοκουμέντο εκτροχιασμού τραμ στο Μιλάνο – 2 νεκροί -54 τραυματίες
- ΔΙΕΘΝΗ Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους- 20 νεκροί – τουλάχιστον 28 τραυματίες στη Βολιβία
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μπλόκο σε τόνους ακατάλληλων τροφίμων – Σαφάρι ελέγχων από την Περιφέρεια Αττικής
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θανάσιμος τραυματισμός ανήλικου στο Λουτράκι – Στον εισαγγελέα ο 17χρονος