- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Το FBI αποκαλύπτει απειλές κατά της βασίλισσας Ελισάβετ κατά την διάρκεια επισκέψεών της στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ
Αρχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το FBI και αφορούν επισκέψεις της βασίλισσας Ελισάβετ στις Ηνωμένες Πολιτείες στην δεκαετία του 1980 και του 1990, αποκαλύπτουν την διατύπωση απειλών και πιθανό σχέδιο δολοφονίας της.
Μεταξύ των εγγράφων, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του FBI, ένα σημείωμα αφορά την επίσκεψη της Ελισάβετ και του συζύγου της Φίλιππου στην δυτική ακτή των ΗΠΑ το 1983.
Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο από ιρλανδικούς κύκλους, άνδρας που δήλωνε ότι «η κόρη του είχε σκοτωθεί στην Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα από καουτσούκ, σχεδίαζε να βλάψει την βασίλισσα Ελισάβετ».
Και αυτό θα το πετύχαινε είτε «ρίχνοντας ένα αντικείμενο από την Γέφυρα Golden Gate στο βασιλικό γιοτ Britannia όταν θα περνούσε από κάτω, είτε προσπαθώντας να σκοτώσει την βασίλισσα κατά την επίσκεψή της στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι».
Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1979, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) είχε δολοφονήσει σε βομβιστική επίθεση τον λόρδο Λούι Μάουντμπάτεν, εξάδελφο της βασίλισσας Ελισάβετ, κατά την περίοδο των Troubles, των συγκρούσεων ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.
Αλλο σημείωμα, σχετικό με την επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας το 1991, αναφέρεται σε απειλές προερχόμενες από ιρλανδικές οργανώσεις για την διατάραξη εκδηλώσεων στις οποίες επρόκειτο εκείνη να παραστεί, όπως ένα ματς μπέιζμπολ και μία δεξίωση στον Λευκό Οίκο.
Αλλο έγγραφο, του 1989, αναφέρει ότι ακόμη και αν καμία συγκεκριμένη απειλή δεν έχει διατυπωθεί κατά της βασίλισσας, «η πιθανότητα απειλών από τον IRA κατά της βρετανικής μοναρχίας παραμένει παρούσα».
Πολλές απόπειρες κατά της ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ, που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 96 της χρόνια, είχαν πραγματοποιηθεί, κυρίως από τον IRA.
Το 1970, υποστηρικτές του IRA προσπάθησαν να εκτροχιάσουν το τρένο στο οποίο επέβαινε δυτικά του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, και το 1981, ο IRA είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην βόρεια Σκωτία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ
Η G7 απειλεί την Τεχεράνη με «πρόσθετα περιοριστικά μέτρα» εάν συνεχιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων
ΔΙΕΘΝΗ
Η Δανία ζητεί μια "συνεργασία" με τις ΗΠΑ "που θα διέπεται από σεβασμό", δηλώνει ο ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Λαβρόφ: Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με το Ιράν-Mε την Βενεζουέλα οι ΗΠΑ κατακερματίζουν το διεθνές σύστημα-Η Ρωσία ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 14/1/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 15/1/2026
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανάρπαστο το ελληνικό ομόλογο – Οι προκλήσεις για την οικονομία
- ΔΙΕΘΝΗ Τραμπ: Θα πάρω τον έλεγχο της Γροιλανδίας – Στέλνει μήνυμα στο ΝΑΤΟ
- ΔΙΕΘΝΗ Σενάρια για χτύπημα στο Ιράν - Ανοίγουν τα καταφύγια στο Ισραήλ
- ΔΙΕΘΝΗ Ώρα μηδέν για τον 26χρονο Ιρανό διαδηλωτή - Στην αγχόνη χωρίς δίκη
- ΔΙΕΘΝΗ Στήνουν κρεμάλες στο Ιράν – Δεν αποκλείει στρατιωτική δράση ο Τραμπ