• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Αυξημενος ο κινδυνος ψυχικων διαταραχων ακομη κι εναν χρονο μετα απο λοιμωξη Covid-19

Αυξημένος ο κίνδυνος ψυχικών διαταραχών ακόμη κι έναν χρόνο μετά από λοίμωξη Covid-19

ΥΓΕΙΑ 17.02.2022 - 15:54

monaxia_in
Η λοίμωξη Covid-19 σχετίζεται με αυξημένο στη συνέχεια - έως κι ένα έτος μετά- κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχους, κατάθλιψης, κατάχρησης αλκοόλ και άλλων εθιστικών ουσιών, διαταραχής του ύπνου, αυτοκτονικών σκέψεων κ.α., σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, επισημαίνει ότι η ψυχική υγεία όσων αρρώστησαν από κοροναϊό, είτε βαριά είτε ήπια, πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα προτεραιότητας και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζιγιάντ-Αλ-Αλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας του Συστήματος Υγείας Βετεράνων στο Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ (British Medical Journal), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 156.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 63 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό και είτε είχαν νοσηλευθεί είτε όχι, καθώς επίσης για δύο ομάδες ελέγχου των 5,6 και 5,8 εκατομμυρίων ατόμων χωρίς Covid-19.

Η μελέτη συνέκρινε σε βάθος ενός έτους την ψυχική υγεία των τριών ομάδων και βρήκε ότι όσοι είχαν περάσει Covid-19, είχαν γενικά 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν αργότερα με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή να τους συνταγογραφηθεί κάποιο ψυχοφάρμακο. Για όσους ειδικότερα είχαν νοσηλευθεί λόγω κοροναϊού, ο κίνδυνος κατοπινών διαταραχών ψυχικής υγείας ήταν αυξημένος κατά 86%.

Οι άνθρωποι που είχαν αρρωστήσει από κοροναϊό, είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν αργότερα από αγχώδεις διαταραχές, σχεδόν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης και 55% να παίρνουν αντικαταθλιπτικά, καθώς επίσης 65% πιθανότερο να κάνουν χρήση βενζοδιαζεπινών για αντιμετώπιση του άγχους. Ακόμη ήταν 41% πιθανότερο να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, 80% από νευρογνωστική εξασθένηση (απώλεια μνήμης, σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης κ.α.) και 46% από σκέψεις αυτοκτονίας, ενώ είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαταραχές λόγω κατάχρησης οπιοειδών και 20% μη οπιοειδών (π.χ. αλκοόλ).

Η Covid-19 σχετιζόταν με 24 περισσότερα άτομα ανά 1.000 με διαταραχές ύπνου, 15 ανά 1.000 με κατάθλιψη, 11 ανά 1.000 με νευρογνωστική εξασθένηση και 4 ανά 1.000 με κατάχρηση μη οπιοειδών ουσιών. Ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία ήταν μεγαλύτερος στους ανθρώπους που είχαν χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο μετά την λοίμωξη από κορονοϊό, αλλά αφορούσε και όσους δεν είχαν νοσηλευθεί λόγω της Covid-19.

Επίσης τα προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν συχνότερα στους ανθρώπους με Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που είχαν περάσει γρίπη, καθώς έγινε σύγκριση με μια ομάδα 72.707 ατόμων που είχαν περάσει γρίπη, από τους οποίους σχεδόν οι 12.000 είχαν νοσηλευθεί. Ο κίνδυνος ψυχικών προβλημάτων ήταν κατά 27% και 45% μεγαλύτερος για όσους είχαν περάσει ήπια και σοβαρή Covid-19 αντίστοιχα, σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη. "Αυτό ελπίζω να διαλύσει την αντίληψη ότι η Covid-19 είναι σαν τη γρίπη. Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό", τόνισε ο δρ Αλ-'Αλι.

Με δεδομένο ότι περισσότεροι από 416 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν πλέον διαγνωστεί με κοροναϊό, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι "οι λοιμώξεις Covid-19 έχουν πιθανώς συμβάλει σε περισσότερες από 14,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαταραχών της ψυχικής υγείας παγκοσμίως". Ο Αλ-Αλι πρόσθεσε ότι "αυτοί οι υπολογισμοί δεν περιλαμβάνουν έναν ανυπολόγιστο αριθμό ανθρώπων, πιθανώς αρκετών εκατομμυρίων, οι οποίοι υποφέρουν σιωπηλά λόγω του στίγματος της ψυχικής υγείας ή της έλλειψης πόρων και υποστήριξης. Μάλιστα περιμένουμε ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, επειδή τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνουν με το πέρασμα του χρόνου. Ειλικρινά, το εύρος αυτής της κρίσης ψυχικής υγείας είναι τρομερό και λυπηρό".

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





ΣΧΕΤΙΚΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 9 ενήλικες ζει με διαβήτη-Στο 8% ανέρχεται ο επιπολασμός της νόσου

ΥΓΕΙΑ 14.11.2025 - 10:17

Καιρός ιώσεων

ΥΓΕΙΑ 13.11.2025 - 20:58

ΠΟΥ: Η φυματίωση παραμένει η φονικότερη μολυσματική νόσος παγκοσμίως, με 1,23 εκατ. θανάτους το 2024

ΥΓΕΙΑ 12.11.2025 - 21:32

Έχασε τη μάχη με την κυστική ίνωση η Αναστασία- Δεν έγινε το δεύτερο θαύμα

ΥΓΕΙΑ 12.11.2025 - 20:06

Μέχρι σήμερα 141.000 ασθενείς έχουν παραλάβει τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον

ΥΓΕΙΑ 12.11.2025 - 12:15

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: 1 στους 9 ενήλικες ζει με διαβήτη-Στο 8% ανέρχεται ο επιπολασμός της νόσου

    ΥΓΕΙΑ 14.11.2025 - 10:17

    Καιρός ιώσεων

    ΥΓΕΙΑ 13.11.2025 - 20:58

    ΠΟΥ: Η φυματίωση παραμένει η φονικότερη μολυσματική νόσος παγκοσμίως, με 1,23 εκατ. θανάτους το 2024

    ΥΓΕΙΑ 12.11.2025 - 21:32

    Έχασε τη μάχη με την κυστική ίνωση η Αναστασία- Δεν έγινε το δεύτερο θαύμα

    ΥΓΕΙΑ 12.11.2025 - 20:06

    Μέχρι σήμερα 141.000 ασθενείς έχουν παραλάβει τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον

    ΥΓΕΙΑ 12.11.2025 - 12:15

    Κινητές μονάδες Υγείας: Μόνιμα στο Ε.Σ.Υ.

    ΥΓΕΙΑ 10.11.2025 - 20:18

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Alpha news

    •  Κεντρικό δελτίο 14/11/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 14/11/2025
    • TikTOK141125.transfer
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ TikTOK141125.transfer
    • Ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα- Απόσπασμα από το βιβλίο του
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα- Απόσπασμα από το βιβλίο του
    • Οι ηγέτες της ναυτιλίας στο BAHRI WEEK DUBAI- Έστειλαν μηνύματα από το διεθνές συνέδριο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι ηγέτες της ναυτιλίας στο BAHRI WEEK DUBAI- Έστειλαν μηνύματα από το διεθνές συνέδριο
    •  "Πύραυλος" ο Τζεφ Μπέζος- Επιτυχημένη εκτόξευση δορυφόρων στον Άρη
      ΔΙΕΘΝΗ "Πύραυλος" ο Τζεφ Μπέζος- Επιτυχημένη εκτόξευση δορυφόρων στον Άρη
    • Σουηδία: Νεκροί και τραυματίες από πτώση λεωφορείου σε στάση στο κέντρο της Στοκχόλμης
      ΔΙΕΘΝΗ Σουηδία: Νεκροί και τραυματίες από πτώση λεωφορείου σε στάση στο κέντρο της Στοκχόλμης
    • Αστυνομικός σε ρόλο μαιευτήρα- Σταμάτησε για μπλόκο ετοιμόγεννη
      ΔΙΕΘΝΗ Αστυνομικός σε ρόλο μαιευτήρα- Σταμάτησε για μπλόκο ετοιμόγεννη
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025