• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Οι προτασεις της Ελληνικης Ομοσπονδιας Καρκινου για τη διαθεση φαρμακων υψηλου κοστους

Οι προτάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους

ΥΓΕΙΑ 23.01.2025 - 14:48

SLIDER_EOF_FARMAKA
Τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, «σαφώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την προϋπόθεση της διασφάλισης της επάρκειάς τους και μίας διαφορετικής, δομημένης διαδικασίας, που θα ελέγχει αυστηρά και θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα»,αναφέρει σε ανακοινωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Ωστόσο, θεωρεί ότι στην περίπτωση των νοσοκομειακών φαρμάκων «δεν αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή».
 
Η ΕΛΛΟΚ αναφέρει επίσης ότι η άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που επί σειρά ετών, βιώνουν και καταγγέλλουν οι ασθενείς σχετικά με την ταλαιπωρία που προκαλείται από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ταυτόχρονα, η απόφαση του για άμεση διενέργεια σύσκεψης με όλους τους ενδιαφερόμενους, δείχνει το ενδιαφέρον και τα σωστά αντανακλαστικά για να προχωρήσει σε άμεση επίλυση ενός μείζονος σημασίας χρόνιου ζητήματος, που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς. «Όμως, η μη πρόσκληση, μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς και των τελικών χρηστών, που είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, αποτελεί πραγματικά αρνητική έκπληξη, η οποία μας λυπεί ιδιαίτερα».
 
Αλλαγές με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών
 
«Είναι προφανές ότι η μνημονιακή διαδικασία της χορήγησης φαρμάκων με κριτήριο το κόστος τους, η οποία ξεκίνησε την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο τη συγκράτηση και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, προσθέτοντας όμως ταυτόχρονα ταλαιπωρία στους ασθενείς, πρέπει να αλλάξει άμεσα, με γνώμονα την καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή τους», αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.
 
Και προσθέτει ότι «η διάκριση και κατηγοριοποίηση των φαρμάκων με κριτήριο το κόστος, που είναι ελληνική πρωτοτυπία, δεν μπορεί να αποτελεί τον οδηγό για τη διάθεση των φαρμάκων. Αν πραγματικά θέτουμε τον ασθενή ως προτεραιότητα, θα πρέπει τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης να διανέμονται απευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ανεξαρτήτως του κόστους τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση και χωρίς ταλαιπωρία πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Δεν έχει καμία λογική να αναγκάζεται ο ασθενής να αναζητεί το φάρμακο για να το πάει στο νοσοκομείο όπου θα του το χορηγήσουν. Η διαδικασία αυτή αποτελεί έναν επιπλέον ενδιάμεσο κρίκο, παντελώς άχρηστο, που τίποτε δεν προσφέρει στον ασθενή, αλλά αντίθετα τον επιβαρύνει».
 
Η ΕΛΛΟΚ θεωρεί σημαντικό να υπάρξει μέριμνα για την κατά προτεραιότητα στελέχωση των φαρμακείων των νοσοκομείων, καθώς ο ρόλος των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, που είναι διευρυμένος εντός του νοσοκομείου, συνεισφέρει σημαντικά στην αποδοτικότητα και λειτουργικότητά τους.
 
«Για τα υπόλοιπα φάρμακα, εκτός εξαιρέσεων, και πάλι χωρίς να υπάρχει διάκριση μεταξύ τους με βάση το κόστος, πιστεύουμε ότι μπορούν να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αρκεί να διασφαλίζεται η επάρκειά τους και να μην συνεπάγεται η διάθεσή τους επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, "ως αντίκρισμα για τη μείωση της ταλαιπωρίας", προϋποθέσεις για τις οποίες οφείλει να δεσμευθεί η ηγεσία του Υπουργείου» επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ. Η διάθεση φαρμάκων με άλλες οδούς, όπως ταχυμεταφορές, βρίσκει απολύτως σύμφωνη την ΕΛΛΟΚ, εφόσον -όπως αναφέρει- «διασφαλίζεται ότι δεν επηρεάζει την ποιότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων και μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια».



Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

                                                                                                                                                                    

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Παχυσαρκία ενηλίκων – 36.360 οι δικαιούχοι του «Προλαμβάνω»

ΥΓΕΙΑ 02.02.2026 - 20:13

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία

ΥΓΕΙΑ 02.02.2026 - 15:34

Πράξη προσφοράς με δωρεά οργάνων την Άρτα -«Χάρισαν» ζωή και ελπίδα

ΥΓΕΙΑ 31.01.2026 - 20:04

Άδειασαν τα σχολεία οι ιώσεις – Αλλαγές στις απουσίες

ΥΓΕΙΑ 30.01.2026 - 20:11

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας είναι χαμηλός

ΥΓΕΙΑ 30.01.2026 - 10:08

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Παχυσαρκία ενηλίκων – 36.360 οι δικαιούχοι του «Προλαμβάνω»

    ΥΓΕΙΑ 02.02.2026 - 20:13

    Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία

    ΥΓΕΙΑ 02.02.2026 - 15:34

    Πράξη προσφοράς με δωρεά οργάνων την Άρτα -«Χάρισαν» ζωή και ελπίδα

    ΥΓΕΙΑ 31.01.2026 - 20:04

    Άδειασαν τα σχολεία οι ιώσεις – Αλλαγές στις απουσίες

    ΥΓΕΙΑ 30.01.2026 - 20:11

    ΠΟΥ: Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας είναι χαμηλός

    ΥΓΕΙΑ 30.01.2026 - 10:08

    ΕΟΔΥ: 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    ΥΓΕΙΑ 29.01.2026 - 21:58

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία

    ΥΓΕΙΑ 02.02.2026 - 15:34

    Παχυσαρκία ενηλίκων – 36.360 οι δικαιούχοι του «Προλαμβάνω»

    ΥΓΕΙΑ 02.02.2026 - 20:13

    Alpha news

    • Μεσημεριανό δελτίο 2/2/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 2/2/2026
    • Ο καιρός την Τρίτη 3/2/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τρίτη 3/2/2026
    • Φοντάνα Ντι Τρέβι – Εισιτήριο 2 ερώ από σήμερα
      ΔΙΕΘΝΗ Φοντάνα Ντι Τρέβι – Εισιτήριο 2 ερώ από σήμερα
    • Τραγωδία στον Ατλαντικό – Νεκρός 33χρονος Έλληνας από την Κρήτη
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγωδία στον Ατλαντικό – Νεκρός 33χρονος Έλληνας από την Κρήτη
    • Παχυσαρκία ενηλίκων – 36.360 οι δικαιούχοι του «Προλαμβάνω»
      ΥΓΕΙΑ Παχυσαρκία ενηλίκων – 36.360 οι δικαιούχοι του «Προλαμβάνω»
    • H μεγάλη δημοσκόπηση του ALPHA (A' ΜΕΡΟΣ)
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ H μεγάλη δημοσκόπηση του ALPHA (A' ΜΕΡΟΣ)
    • Παραβάσεις τον Ιανουάριο – 6 νεκροί – 8 σοβαρά τραυματίες – 1.055 για αλκοόλ
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παραβάσεις τον Ιανουάριο – 6 νεκροί – 8 σοβαρά τραυματίες – 1.055 για αλκοόλ
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026