• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ν.Δενδιας: Η Τουρκια στη Συρια κανει λαθος

Ν.Δένδιας: Η Τουρκία στη Συρία κάνει λάθος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.10.2019 - 09:05

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου αύριο στην Αθήνα
Ειδικότερα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα αμυντική συμφωνία την οποία χαρακτήρισε ως "εξαιρετική", ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ρητή αναφορά του κ. Πομπέο στην καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, τόσο όσον αφορά την Κύπρο όσο και την ευρύτερη τακτική της Τουρκίας και την προσπάθεια δημιουργίας μιας μη ομαλής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε επίσης τη σημασία του γεγονότος ότι ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε την Αθήνα για τρεις ημέρες, χωρίς να συνδυάσει την επίσκεψη αυτή με την 'Αγκυρα, ως συνήθιζαν στο παρελθόν οι Αμερικανοί Υπουργοί Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι "η ιστορία της Κύπρου μας νοιάζει πάρα πολύ. Και η Ελλάδα έχει προβεί σε σαφή καταδίκη, όπως επίσης επιδιώκει να ληφθούν και ανάλογα μέτρα και να υπάρχει και ανάλογη ευθεία τοποθέτηση σε όλα τα Συμβούλια στην ΕΕ" . Πρόσθεσε δε ότι "αυτό το οποίο εμείς, επιδιώκουμε είναι να απομονωθεί η Τουρκία ως προς την τακτική της. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος, δεν υπάρχει χώρος ούτε στη θάλασσα, για την εποχή των κανονιοφόρων".

Ειδικότερα για το Γιαβούζ είπε "αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία είναι αστεία πράγματα" διότι "εκεί που σκάβει ή που δοκιμάζει να σκάψει", αν έχει την τεχνική δυνατότητα, "είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα".

Και πρόσθεσε: "Τι προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι; Να μας κάνουν εμάς να υπεραντιδράσουμε και έτσι να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα βαλκανικό καβγά; Δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, ότι αυτές είναι ανόητες ενέργειες. Είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο. Θα υπάρχει καταδίκη. Και στη σκακιέρα του διεθνούς δικαίου που είναι η μόνη που μετράει στην κοινωνία του 21ου αιώνα, η Τουρκία συνεχώς χάνει πιόνια".

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει κάνει την ανάλυση της στρατηγικής της έντασης. "Διότι μια πολιτική έντασης επιτρέπει σε μια κυβέρνηση η οποία έχει θέματα να επιβιώνει στο εσωτερικό της μέτωπο. Και κάνει λάθος ανάγνωση κι εκεί. Γιατί αν θέλει να περάσει την κοινωνία του στον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή πορεία, που αυτό θα έπρεπε να είναι η στόχευση του, με αυτόν τον τρόπο δεν καταφέρνει τίποτα. Εκπαιδεύει το εκλογικό του σώμα σε μια ανάλυση του 19ου αιώνα που δεν τον οδηγεί πουθενά, ούτε την Τουρκία, ούτε την τουρκική κοινωνία'.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση". "Δεν αισθανόμαστε ανασφαλείς απέναντι στους Τούρκους" είπε αποσαφηνίζοντας ότι- όπως συμφώνησαν και με τον κ. Πομπέο-η Τουρκία πρέπει να έρθει κοντά στη Δύση, στο σύστημα ιδεών της. "Σε αυτό έχουμε κοινή ανάγνωση και με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αλλά δεν μας βοηθάει η τουρκική κυβέρνηση" συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι "εμείς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους σε αυτή την πορεία", "η Ελλάδα μπορεί να είναι υπόδειγμα".

Παράλληλα διαμήνυσε ότι "η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα των κανονιοφόρων", "έχουμε φρεγάτες", αλλά "τις ένοπλες δυνάμεις τις έχουμε για να υπερασπίζουμε την ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα και όχι να δημιουργούμε καβγάδες".

Σχετικά με τις δυνατότητες για επανεκκίνηση των σχέσεων ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτό "δεν είναι καθόλου εύκολο. Και γίνεται δυσκολότερο με αυτό που κάνει η Τουρκία. Αυτό που εκπέμπει είναι μια λάθος αντίληψη συνολικά. Η Ελλάδα όμως οφείλει πάντα να προσπαθεί, να έχει και ένα εκπαιδευτικό ρόλο, να δείχνει πώς πρέπει να είναι τα πράγματα. Και πάντα θα εκπέμπουμε στην Τουρκία γλώσσα κατανόησης και καταλαγής και χείρα φιλίας αν η Τουρκία θέλει να τη σηκώσει αυτή την πρόταση".

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς Δευτέρας και στο συντονισμό Ελλάδας- Κύπρου για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ο Ν. Δένδιας είπε ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες και επαφές με τους εταίρους μας στην ΕΕ, ικανός αριθμός οποίων έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ των θέσεών μας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

Κ. Τσουκαλάς: Την ώρα που τα θύματα των Τεμπών και οι αγρότες δίνουν τον αγώνα τους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 21:32

ΝΔ: Με απόφαση του πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν έξι υποψήφιοι για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2027

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 21:23

Έφοδος ΑΑΔΕ στο Σύλλογο των Τεμπών- Έντονη αντίδραση της Μ. Καρυστιανούκόντρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 20:25

Νέες τουρκικές παραβιάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 20:06

23 νέα τρένα στο δίκτυο του ΟΣΕ- Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών στον ALPHA

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 20:02

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Κ. Τσουκαλάς: Την ώρα που τα θύματα των Τεμπών και οι αγρότες δίνουν τον αγώνα τους

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 21:32

    ΝΔ: Με απόφαση του πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν έξι υποψήφιοι για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2027

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 21:23

    Έφοδος ΑΑΔΕ στο Σύλλογο των Τεμπών- Έντονη αντίδραση της Μ. Καρυστιανούκόντρα

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 20:25

    Νέες τουρκικές παραβιάσεις

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 20:06

    23 νέα τρένα στο δίκτυο του ΟΣΕ- Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών στον ALPHA

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 20:02

    Κόντρα για την έξοδο των εκδρομέων- "Μπαλάκι" οι ταξιδιώτες

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 19:29

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Τοποθέτηση νέων γενικών γραμματέων σε υπουργεία

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 16:35

    Μαρινάκης: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ θα ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 17:20

    Φάμελλος: Οι δρόμοι κλείνουν με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξαπατά και απαξιώνει τη διεκδίκηση των αγροτών

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 18:20

    ΝΔ: Με απόφαση του πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν έξι υποψήφιοι για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2027

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22.12.2025 - 21:23

    Alpha news

    • Κεντρικό δελτίο 22/12/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 22/12/2025
    • "Κανένα παιδί χωρίς δώρο"- Δώρα αγάπης από τους εργαζόμενους του ALPHA
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ "Κανένα παιδί χωρίς δώρο"- Δώρα αγάπης από τους εργαζόμενους του ALPHA
    • Σε εορταστικούς ρυθμούς ΗΠΑ και Ευρώπη- Ουρές σε δρόμους, αεροδρόμια και τρένα
      ΔΙΕΘΝΗ Σε εορταστικούς ρυθμούς ΗΠΑ και Ευρώπη- Ουρές σε δρόμους, αεροδρόμια και τρένα
    • Συγκινητική διάσωση κύκνων σε παγωμένη λίμνη στο Καζακστάν
      ΔΙΕΘΝΗ Συγκινητική διάσωση κύκνων σε παγωμένη λίμνη στο Καζακστάν
    • Νέες τουρκικές παραβιάσεις
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέες τουρκικές παραβιάσεις
    • Αυτοσχέδια χωματερή στη λεωφόρο Σχιστού- Βουνό τα μπάζα, σε απόγνωση οι κάτοικοι
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αυτοσχέδια χωματερή στη λεωφόρο Σχιστού- Βουνό τα μπάζα, σε απόγνωση οι κάτοικοι
    • 23 νέα τρένα στο δίκτυο του ΟΣΕ- Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών στον ALPHA
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ 23 νέα τρένα στο δίκτυο του ΟΣΕ- Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών στον ALPHA
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025