- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Η Συρία έχασε τα δικαιώματα ψήφου στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων
ΔΙΕΘΝΗ
Η πλειονότητα των χωρών που ψήφισε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, υποστήριξε μια απόφαση να ανασταλούν αμέσως τα προνόμια της Συρίας στην υπηρεσία.
Η πρόταση κατατέθηκε από 46 από τις 193 χώρες μέλη της διοικούσας Συνέλευσης των Κρατών Μερών του ΟΑΧΟ, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρασε με 87 ψήφους υπέρ και 15 κατά, πληρώντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Υπήρξαν 34 αποχές από τις 136 χώρες που έλαβαν μέρος.
Το Ιράν, η Ρωσία και η Συρία ήταν ανάμεσα στις χώρες που καταψήφισαν.
Αν και ευρέως συμβολική, η κίνηση στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στη Συρία ότι οι παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα του 1997, η οποία απαγορεύει κάθε χρήση χημικών στο πεδίο της μάχης, δεν θα γίνει αποδεκτή.
Έστειλε "ένα σαφές 'όχι' εναντίον της συνεχιζόμενης χρήσης και κατοχής χημικών όπλων", έγραψε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας στον ΟΑΧΟ.
Έρευνες που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη και η ειδική Ομάδα Έρευνας και Ταυτοποίησης του ΟΑΧΟ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν και βόμβες χλωρίου σε επιθέσεις από το 2015 έως το 2018 οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων.
Η Συρία και ο στρατιωτικός σύμμαχός της, η Ρωσία, έχουν αρνηθεί κατ΄επανάληψη τη χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια του πολέμου, που μετέτρεψε μια υπηρεσία που ήταν κάποτε τεχνική σε πεδίο διενέξεων ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και οδήγησε σε αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Εκτενής κάλυψη και κύμα συγκίνησης στον ρουμανικό Τύπο για το πολύνεκρο δυστύχημα με οπαδούς του ΠΑΟΚ
ΔΙΕΘΝΗ
«Ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι να μείνουν ενωμένες», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 27/1/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 29/1/2026
- ΔΙΕΘΝΗ Υψηλή μόδα στο Παρίσι
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του Θεόδ. Ρουσσόπουλου- Αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ελληνοτουρκικές σχέσεις- Κρίσιμη συνάντηση
- ΔΙΕΘΝΗ Εμπορική συμφωνία ΕΕ- Ινδίας- Βλέπουν νέα Mercosur για τις αυτοκινητοβιομηχανίες
- ΔΙΕΘΝΗ Με αναπηρικό αμαξίδιο ο Μ. Σουμάχερ, δώδεκα χρόνια μετά το ατύχημα που τον καθήλωσε