• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • ΗΠΑ: Οι οικονομολογοι προειδοποιουν για νεα αυξηση του πληθωρισμου μετα τις εκλογες

ΗΠΑ: Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για νέα αύξηση του πληθωρισμού μετά τις εκλογές

ΔΙΕΘΝΗ 31.10.2024 - 21:12

ipa_simees_un2_3

Καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πολιτικές τόσο της Καμάλα Χάρις όσο και του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό, με την ανησυχία τους να είναι μεγαλύτερη για τα οικονομικά σχέδια του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι προτάσεις του Τραμπ περιλαμβάνουν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές, περιορισμούς στη μετανάστευση και πίεση προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για μείωση των επιτοκίων. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτές οι πολιτικές του Τραμπ μπορεί να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για την οικονομία.

Αν και και οι δύο υποψήφιοι προτείνουν πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης, τα σχέδια του Τραμπ, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα, παρουσιάζουν μια σειρά κινδύνων, δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πρόσφατα, φτάνοντας το 2,4% τον Σεπτέμβριο, χάρη σε υψηλότερα επιτόκια, βελτιώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αύξηση του εργατικού δυναμικού.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν τώρα ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να αναστρέψουν αυτή την τάση, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού. Ο Μπράιαν Ριντλ, πρώην σύμβουλος στη Γερουσία και τώρα στο «Manhattan Institute», σχολίασε: «Αν τα δεις όλα μαζί, οι παράγοντες αυτοί οδηγούν προς μια κατεύθυνση αύξησης του πληθωρισμού. Είμαι πραγματικά ανήσυχος για το ότι η εικόνα του πληθωρισμού θα χειροτερέψει το 2025».

Οικονομολόγοι επισημαίνουν αρκετές βασικές πτυχές της οικονομικής ατζέντας του Τραμπ ως πιθανές αιτίες αύξησης του πληθωρισμού. Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα είναι η πρότασή του για επιβολή δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές, καθώς και υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, πιθανότατα φτάνοντας το 60%. Ο CEO της AutoZone, Φίλιπ Ντανιέλε, μιλώντας στην WSJ ανέφερε ότι «οι εταιρείες θα μετακυλήσουν το κόστος των δασμών στους καταναλωτές, αυξάνοντας έτσι τις τιμές».

Οι αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης του Τραμπ, που στοχεύουν στη μείωση των αλλοδαπών εργαζομένων, ανησυχούν επίσης τους οικονομολόγους. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας Peterson: «Oι μαζικές απελάσεις θα μείωναν την οικονομική παραγωγή και θα ενίσχυαν τον πληθωρισμό. Με λιγότερους εργαζόμενους στην αγορά εργασίας, οι εταιρείες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν αυξημένα μισθολογικά κόστη, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών».

Ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας είναι η πιθανή επιρροή του Τραμπ στην πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ είχε ασκήσει πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να μειώσει τα επιτόκια, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει παρόμοια τακτική αν εκλεγεί ξανά.

Οι προτεινόμενες πολιτικές της Χάρις φαίνεται να ενέχουν μικρότερους κινδύνους σε σχέση με εκείνες του Τραμπ. Η προσέγγισή της περιλαμβάνει την προώθηση κατασκευής κατοικιών, τη μείωση του κόστους διαβίωσης και μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά. Η Χάρις έχει δεσμευτεί ότι οι νέες δαπάνες της θα χρηματοδοτούνται από νέους φόρους ή άλλες πηγές εσόδων, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Οι εκτιμητές ελλειμμάτων προσθέτουν όμως έναν ανησυχητικό παράγοντα. Οι αναλυτές από την Επιτροπή για την Ομοσπονδιακή Διαχείριση του Προϋπολογισμού εκτιμούν ότι οι πολιτικές της Χάρις θα αυξήσουν το έλλειμμα κατά περίπου 3,5 τρισεκ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, ενώ οι προτάσεις του Τραμπ θα το αυξήσουν κατά 7,5 τρισεκ. δολάρια. Το αυξημένο έλλειμμα θα μπορούσε, αναφέρουν, να πιέσει την αγορά των ομολόγων και πιθανότατα να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, αυξάνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι αν οι πολιτικές του Τραμπ δημιουργήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις, η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να αντιδράσει αρνητικά, απαιτώντας υψηλότερες αποδόσεις για την κατοχή τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X) 





ΣΧΕΤΙΚΑ

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες έπειτα από έρευνα της αστυνομίας κατά της διαφθοράς

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 21:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ "έχει το δικαίωμα να απαντήσει" στη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 21:52

Γαλλία-προεδρικές εκλογές 2027: Φαβορί η ακροδεξιά με τον Μπαρντελά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 21:41

Ζελένσκι: Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ για ειρηνευτικές προτάσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 21:35

Tik Tok Alpha: Κίνα- Το πρώτο transformer ρομπότ

ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 20:45

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες έπειτα από έρευνα της αστυνομίας κατά της διαφθοράς

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 21:59

    Λίβανος: Η Χεζμπολάχ "έχει το δικαίωμα να απαντήσει" στη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 21:52

    Γαλλία-προεδρικές εκλογές 2027: Φαβορί η ακροδεξιά με τον Μπαρντελά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 21:41

    Ζελένσκι: Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ για ειρηνευτικές προτάσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 21:35

    Tik Tok Alpha: Κίνα- Το πρώτο transformer ρομπότ

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 20:45

    Πέθανε η 20χρονη εθνοφρουρός – Νέο μεταναστευτικό μπλόκο Τραμπ

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 20:43

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ουκρανία: Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι λέει πως συνεργάζεται με τους ερευνητές κατά της διαφθοράς

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 12:35

    Ιστορικές στιγμές στη Νίκαια της Βιθυνίας- Πατριάρχης και Πάπας είπαν μαζί το «Πιστεύω»

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 20:21

    ΗΠΑ: Παρέλαση στο Μανχάταν

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 14:46

    Δηλώσεις της Ρ. Μέτσολα μετά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δίνει τον τόνο της ανάπτυξης στην Ευρώπη - Πιο σημαντικό από ποτέ να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί

    ΔΙΕΘΝΗ 28.11.2025 - 15:15

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 28/11/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 28/11/2025
    • Ο καιρός το Σάββατο 22/11/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 22/11/2025
    • Tik Tok Alpha: Κίνα- Το πρώτο transformer ρομπότ
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok Alpha: Κίνα- Το πρώτο transformer ρομπότ
    • Πέθανε η 20χρονη εθνοφρουρός – Νέο μεταναστευτικό μπλόκο Τραμπ
      ΔΙΕΘΝΗ Πέθανε η 20χρονη εθνοφρουρός – Νέο μεταναστευτικό μπλόκο Τραμπ
    • Βέλγιο- Φάτνη προκαλεί αντιδράσεις
      ΔΙΕΘΝΗ Βέλγιο- Φάτνη προκαλεί αντιδράσεις
    • Γιορτινή Νέα Υόρκη - Παρέλαση στο Μανχάταν
      ΔΙΕΘΝΗ Γιορτινή Νέα Υόρκη - Παρέλαση στο Μανχάταν
    • Black Friday και υπο βροχή – αυξημένη κίνηση σε εμπορικούς δρόμους
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Black Friday και υπο βροχή – αυξημένη κίνηση σε εμπορικούς δρόμους
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025