• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • ΗΠΑ: Οι οικονομολογοι προειδοποιουν για νεα αυξηση του πληθωρισμου μετα τις εκλογες

ΗΠΑ: Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για νέα αύξηση του πληθωρισμού μετά τις εκλογές

ΔΙΕΘΝΗ 31.10.2024 - 21:12

ipa_simees_un2_3

Καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πολιτικές τόσο της Καμάλα Χάρις όσο και του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό, με την ανησυχία τους να είναι μεγαλύτερη για τα οικονομικά σχέδια του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι προτάσεις του Τραμπ περιλαμβάνουν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές, περιορισμούς στη μετανάστευση και πίεση προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για μείωση των επιτοκίων. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτές οι πολιτικές του Τραμπ μπορεί να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για την οικονομία.

Αν και και οι δύο υποψήφιοι προτείνουν πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης, τα σχέδια του Τραμπ, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα, παρουσιάζουν μια σειρά κινδύνων, δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πρόσφατα, φτάνοντας το 2,4% τον Σεπτέμβριο, χάρη σε υψηλότερα επιτόκια, βελτιώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αύξηση του εργατικού δυναμικού.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν τώρα ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να αναστρέψουν αυτή την τάση, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού. Ο Μπράιαν Ριντλ, πρώην σύμβουλος στη Γερουσία και τώρα στο «Manhattan Institute», σχολίασε: «Αν τα δεις όλα μαζί, οι παράγοντες αυτοί οδηγούν προς μια κατεύθυνση αύξησης του πληθωρισμού. Είμαι πραγματικά ανήσυχος για το ότι η εικόνα του πληθωρισμού θα χειροτερέψει το 2025».

Οικονομολόγοι επισημαίνουν αρκετές βασικές πτυχές της οικονομικής ατζέντας του Τραμπ ως πιθανές αιτίες αύξησης του πληθωρισμού. Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα είναι η πρότασή του για επιβολή δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές, καθώς και υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, πιθανότατα φτάνοντας το 60%. Ο CEO της AutoZone, Φίλιπ Ντανιέλε, μιλώντας στην WSJ ανέφερε ότι «οι εταιρείες θα μετακυλήσουν το κόστος των δασμών στους καταναλωτές, αυξάνοντας έτσι τις τιμές».

Οι αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης του Τραμπ, που στοχεύουν στη μείωση των αλλοδαπών εργαζομένων, ανησυχούν επίσης τους οικονομολόγους. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας Peterson: «Oι μαζικές απελάσεις θα μείωναν την οικονομική παραγωγή και θα ενίσχυαν τον πληθωρισμό. Με λιγότερους εργαζόμενους στην αγορά εργασίας, οι εταιρείες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν αυξημένα μισθολογικά κόστη, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών».

Ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας είναι η πιθανή επιρροή του Τραμπ στην πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ είχε ασκήσει πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να μειώσει τα επιτόκια, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει παρόμοια τακτική αν εκλεγεί ξανά.

Οι προτεινόμενες πολιτικές της Χάρις φαίνεται να ενέχουν μικρότερους κινδύνους σε σχέση με εκείνες του Τραμπ. Η προσέγγισή της περιλαμβάνει την προώθηση κατασκευής κατοικιών, τη μείωση του κόστους διαβίωσης και μειώσεις φόρων για τα νοικοκυριά. Η Χάρις έχει δεσμευτεί ότι οι νέες δαπάνες της θα χρηματοδοτούνται από νέους φόρους ή άλλες πηγές εσόδων, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Οι εκτιμητές ελλειμμάτων προσθέτουν όμως έναν ανησυχητικό παράγοντα. Οι αναλυτές από την Επιτροπή για την Ομοσπονδιακή Διαχείριση του Προϋπολογισμού εκτιμούν ότι οι πολιτικές της Χάρις θα αυξήσουν το έλλειμμα κατά περίπου 3,5 τρισεκ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, ενώ οι προτάσεις του Τραμπ θα το αυξήσουν κατά 7,5 τρισεκ. δολάρια. Το αυξημένο έλλειμμα θα μπορούσε, αναφέρουν, να πιέσει την αγορά των ομολόγων και πιθανότατα να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, αυξάνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι αν οι πολιτικές του Τραμπ δημιουργήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις, η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να αντιδράσει αρνητικά, απαιτώντας υψηλότερες αποδόσεις για την κατοχή τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X) 





ΣΧΕΤΙΚΑ

Φονική καταιγίδα – Νέα δοκιμασία για τους Ισπανούς

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 20:28

ΗΠΑ: Τον Φεβρουάριο του 2027 η δίκη για τη "δυσφήμιση" του Ντ. Τραμπ από το BBC

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:58

Γαλλία: Συνελήφθη 50χρονη μητέρα εννέα παιδιών ως ύποπτη για το φόνο δύο βρεφών

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:54

Γερμανία: Αρχίζει αύριο η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:38

«H Γαλλία θα είναι το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό έθνος που θα απελευθερωθεί από την εξάρτησή στα ορυκτά καύσιμα»

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:07

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Φονική καταιγίδα – Νέα δοκιμασία για τους Ισπανούς

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 20:28

    ΗΠΑ: Τον Φεβρουάριο του 2027 η δίκη για τη "δυσφήμιση" του Ντ. Τραμπ από το BBC

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:58

    Γαλλία: Συνελήφθη 50χρονη μητέρα εννέα παιδιών ως ύποπτη για το φόνο δύο βρεφών

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:54

    Γερμανία: Αρχίζει αύριο η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:38

    «H Γαλλία θα είναι το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό έθνος που θα απελευθερωθεί από την εξάρτησή στα ορυκτά καύσιμα»

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:07

    Τζ. Μελόνι: «Στην Ευρώπη, σε αυτή την φάση υπάρχει σίγουρα μια ιταλογερμανική ατμομηχανή»

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 16:55

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    «H Γαλλία θα είναι το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό έθνος που θα απελευθερωθεί από την εξάρτησή στα ορυκτά καύσιμα»

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:07

    Γαλλία: Συνελήφθη 50χρονη μητέρα εννέα παιδιών ως ύποπτη για το φόνο δύο βρεφών

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 17:54

    Το Κογκρέσο των ΗΠΑ καταφέρνει ήττα στον πρόεδρο Ντ.Τραμπ για τους τελωνειακούς δασμούς

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 10:10

    Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ καταδικάζει σχόλια του Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος ισχυρίσθηκε πως το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει αποικισθεί από μετανάστες»

    ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 12:49

    Alpha news

    • Θετική αποτίμηση από τα τουρκικά ΜΜΕ
      ΔΕΛΤΙΑ Θετική αποτίμηση από τα τουρκικά ΜΜΕ
    • Εξάρθρωση εγκληματικής σπείρας Έκλεβαν από Β. Ελλάδα μέχρι Αττική
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξάρθρωση εγκληματικής σπείρας Έκλεβαν από Β. Ελλάδα μέχρι Αττική
    • Κλέφτες αυτοκινήτων κατά παραγγελία
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κλέφτες αυτοκινήτων κατά παραγγελία
    • Γραμμή 4  - έφτασε στον Ευαγγελισμό η «Αθηνά»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γραμμή 4 - έφτασε στον Ευαγγελισμό η «Αθηνά»
    • Αύριο η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αύριο η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα
    • Κρίση εμπιστοσύνης - Στο κάδρο συνδικαλιστές και πολιτικοί
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κρίση εμπιστοσύνης - Στο κάδρο συνδικαλιστές και πολιτικοί
    • Σύγκρουση για τις συλλογικές συμβάσεις στη βουλή στη σκιά της υπόθεσης Παναγόπουλου
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σύγκρουση για τις συλλογικές συμβάσεις στη βουλή στη σκιά της υπόθεσης Παναγόπουλου
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026