- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στο Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Σάναχαν έφτασε σήμερα το πρωί στο Ιράκ με στόχο να καθησυχάσει την κυβέρνηση της χώρας μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η παρουσία αμερικανών στρατευμάτων είναι απαραίτητη προκειμένου η Ουάσινγκτον να μπορεί να «εποπτεύει το Ιράν», διότι «το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα».
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση σχεδόν όλων των πολιτικών αξιωματούχων του Ιράν, περιλαμβανομένων του προέδρου και του πρωθυπουργού, ενώ προκάλεσαν ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα 16 χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν.
«Βρισκόμαστε στο Ιράκ έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης και συμφέρον μας είναι να ενισχύσουμε τις αμυντικές ικανότητες» της χώρας, δήλωσε ο Σάναχαν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι.
«Θέλω να ακούσω από πρώτο χέρι τις ανησυχίες (των αξιωματούχων), την πολιτική δυναμική που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια φυσικά θα λάβουμε αυτά υπόψη μας στα σχέδιά μας», πρόσθεσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί και με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντουλ Μάχντι.
Ο Σάναχαν επίσης θα συζητήσει το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων με Αμερικανούς διοικητές.
Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν το 2003 μιας επέμβασης στο Ιράκ, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Στο απόγειο των συγκρούσεων που ακολούθησαν η Ουάσινγκτον είχε έως και 170.000 στρατιώτες στη χώρα.
Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν οριστικά το 2011, όμως επέστρεψαν το 2014 στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Σήμερα, και αφού η Βαγδάτη ανακοίνωσε πριν ένα χρόνο την ήττα του ΙΚ, πολλές φωνές, κυρίως φιλο-ιρανικές ζητούν την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Εξάλλου έχει υποβληθεί στο ιρακινό κοινοβούλιο πρόταση προκειμένου να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών. Μάλιστα, σε μια σπάνια εξέλιξη, το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα υπερψηφίσουν και οι δύο βασικές κοινοβουλευτικές ομάδες: αυτή υπό τον σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, αλλά και το φιλο-ιρανικό μπλοκ των πρώην μαχητών ενάντια στο ΙΚ.
Χθες Δευτέρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ζήτησαν «μια νέα συμφωνία» που θα καθορίζει το πλαίσιο της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ και κυρίως των Αμερικανικών.
ΣΧΕΤΙΚΑ
Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στο πυρηνικό κέντρο της Ντιμόνα
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ομάδα των 7 ζητά από το Ιράν «τον άμεσο και άνευ όρων τερματισμό» των «αδικαιολόγητων» επιθέσεών του κατά των χωρών της Μέσης Ανατολής
ΔΙΕΘΝΗ
Η εκτόξευση πυραύλου κατά της Ντιμόνα, απάντηση στην επίθεση κατά του συμπλέγματος της Νατάνζ (ιρανική τηλεόραση)
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 21/3/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στεγαστική κρίση – Καταστήματα μετατρέπονται σε σπίτια
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξενιτεμένα ελληνικά «μυαλά» - Χιλιάδες παραμένουν εκτός
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόσκληση Ανδρουλάκη για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Αρνητική απάντηση Φάμελλου
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μέρες εθνικής υπερηφάνειας-Ανάρπαστες οι παραδοσιακές ενδυμασίες
- ΔΙΕΘΝΗ Βραζιλία: Της έκλεψαν το αμάξι μαζί με το παιδί
- ΔΙΕΘΝΗ Η τελευταία μάχη του Τσακ Νόρις – Άφησε εποχή