ALPHA NEWS

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη στη Γερμανία

Την πολιτική ατζέντα της ΝΔ, ενόψει των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών εκλογών, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, αλλά και στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ασφάλεια, ήταν οι τρεις προτεραιότητες που παρουσίασε στην πρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, με την οποία συναντήθηκε και κατ΄ιδίαν, σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Μονάχου.

«Για εμάς το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα πραγματικά ερωτήματα έχουν να κάνουν με τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Και ασφάλεια σημαίνει διαχείριση συνόρων. Σαν μια χώρα που τα σύνορα της είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα και προωθούμε μια πραγματικά αποτελεσματική ατζέντα για τη Σένγκεν, και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζεται το βάρος στην προστασία των συνόρων και επίσης θελουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα με τις καλύτερες των δυνατοτήτων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης προς την κ. Κραμπ – Κάρενμπάουερ.  

Σύμφωνα με πηγή της ΝΔ, που συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο, πλέον έχει ξεκινήσει μια ισχυρή σχέση με τη νέα πρόεδρο του CDU, η οποία δέχθηκε θετικά τα όσα της είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν έχει τις ίδιες δεσμεύσεις με αυτές της Άνγκελα Μέρκελ, λόγω της συμμετοχής της στην διακυβέρνηση της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια ως Καγκελάριος. Μάλιστα, υπάρχει πολιτική συμπόρευση της κ. Κραμπ – Καρενμπάουερ και με τον εκ του Μονάχου ορμώμενο, υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, πριν ξεκινήσει το επίσημο δείπνο στο οποίο απεύθυνε χαιρετισμό, είχε τετ α τετ, διάρκειας ενός τετάρτου και με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που επίσης ήταν ομιλήτρια μαζί με την κ. Κραμπ Καρενμπάουερ. Σε ένα ακροατήριο που αποτελούνταν και από ισχυρούς εκπροσώπους της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξης που έχει η Ελλάδα και επεσήμανε τον κίνδυνο του λαϊκισμού.