• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Εναρξη της δευτερης φασης ερευνων για υδρογονανθρακες Νοτιοδυτικα της Κρητης

Έναρξη της δεύτερης φάσης ερευνών για υδρογονάνθρακες Νοτιοδυτικά της Κρήτης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10.10.2024 - 11:19

ydrogoathrakes
Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έρευνας για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγε η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες περιοχές του οικοπέδου «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», καθώς και την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει επίσημα στη δεύτερη φάση ερευνών ανακοίνωσε σήμερα η  Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY γνωστοποίησαν στην ΕΔΕΥΕΠ την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για το οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», και υπέβαλαν το αίτημά τους για έναρξη της β' φάσης του σταδίου ερευνών που θα είναι και το καθοριστικό για την τελική απόφαση διεξαγωγής γεωτρήσεων.  

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 3,250 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, και την πραγματοποίηση γεωχημικής έρευνας. Την αρχική φάση των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS (πλέον έχει συγχωνευθεί με την εταιρεία TGS), για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY. Η PGS ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εργασιών με απόλυτη επιτυχία, τηρώντας παράλληλα αυστηρότατα περιβαλλοντικά μέτρα, όπως το πρωτόκολλο «ήπιας εκκίνησης» και η «ζώνη αποοκλεισμού». Oι τελικές εργασίες που διενεργήθηκαν υπερκάλυψαν την ελάχιστη δαπάνη που προέβλεπε η σχετική σύμβαση, ύψους 5,000,000 ευρώ, αλλά και το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών, καθώς προσκτήθηκαν συνολικά 7,789 χιλιόμετρα σεισμικών έναντι των 3,250 ελάχιστων απαιτούμενων.

Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Οκτωβρίου 2024, με το επόμενο στάδιο ερευνών να ξεκινάει επίσημα σήμερα 10 Οκτωβρίου 2024. Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ' ελάχιστο ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY έχει ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, και πάλι σε συνεργασία με την PGS, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους, και τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται ήδη σε στάδιο ερμηνείας και αξιολόγησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις: «Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10». Το γεγονός ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζουν με αδιάκοπο ρυθμό τις ερευνητικές εργασίες τους, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να τονίσουμε την εξαιρετική συνεργασία με τους επενδυτές που έχουν ήδη εκτελέσει μεγάλο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων και της δεύτερης φάσης ερευνών. Το οποίο σημαίνει ότι κινούνται με ρυθμούς ταχύτερους από ό,τι προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τηρώντας σε απόλυτο βαθμό τα αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής».





Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

                                                                                                                                                                    

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 19.12.2025 - 14:52

ΑΑΔΕ: QR Code και Barcode για εύκολες και γρήγορες πληρωμές οφειλών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 19.12.2025 - 13:54

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Υποτονικό το κλίμα στην έναρξη των συναλλαγών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 19.12.2025 - 10:53

Το νέο σχέδιο για τα ΕΛΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18.12.2025 - 20:36

ΑΑΔΕ: Απλούστευση των διαδικασιών Μητρώου για πολίτες και επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18.12.2025 - 16:20

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 19.12.2025 - 14:52

    ΑΑΔΕ: QR Code και Barcode για εύκολες και γρήγορες πληρωμές οφειλών

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 19.12.2025 - 13:54

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Υποτονικό το κλίμα στην έναρξη των συναλλαγών

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 19.12.2025 - 10:53

    Το νέο σχέδιο για τα ΕΛΤΑ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18.12.2025 - 20:36

    ΑΑΔΕ: Απλούστευση των διαδικασιών Μητρώου για πολίτες και επιχειρήσεις

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18.12.2025 - 16:20

    Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ τα βασικά της επιτόκια

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18.12.2025 - 13:32

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 19/12/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 19/12/2025
    • Ο καιρός το Σάββατο 20/12/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 20/12/2025
    • Νέοι θησαυροί στην Πομπηία – Εκπληκτικές τοιχογραφίες
      ΔΙΕΘΝΗ Νέοι θησαυροί στην Πομπηία – Εκπληκτικές τοιχογραφίες
    • Αιματηρό επεισόδιο στην Ταϊβάν- Επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς
      ΔΙΕΘΝΗ Αιματηρό επεισόδιο στην Ταϊβάν- Επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς
    • Αγροτικός ξεσηκωμός στην Ευρώπη
      ΔΙΕΘΝΗ Αγροτικός ξεσηκωμός στην Ευρώπη
    • Δίκη για τις υποκλοπές – Κατέθεσε ο «κρεοπώλης»
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δίκη για τις υποκλοπές – Κατέθεσε ο «κρεοπώλης»
    • Τραγωδία στα Τέμπη- Νέα ένταση στη δίκη για τα βίντεο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγωδία στα Τέμπη- Νέα ένταση στη δίκη για τα βίντεο
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025