- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Υπογράφεται μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ
Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου, υπογράφεται το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Το Μνημόνιο θα υπογράψουν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11 το πρωί, εκ μέρους της Κύπρου η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της Αιγύπτου ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Dr Mohamed Shaker El - Markabi.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Οι βάσεις για τη Συμφωνία τέθηκαν τον Νοέμβριο του 2017, κατά την 5η Τριμερή Διακρατική Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ενώ η πολιτική δέσμευση των ηγετών για υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης επαναδιατυπώθηκε σε άλλες δύο τριμερείς συνόδους που ακολούθησαν. Τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών θα υπογραφεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διεργασιών που γίνονται για οριστικοποίησή του.
Κύπρος και Αίγυπτος, με το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί, εκφράζουν την πολιτική βούληση των Κυβερνήσεών τους για διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, ώστε να προχωρήσουν οι τεχνοοικονομικές μελέτες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου και των υποδομών που απαιτεί η επένδυση και, ακολούθως, της έγκαιρης χορήγησης των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του έργου.
Σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου αναφέρει ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης συνάδει με τους στόχους της πολυσχιδούς Ενεργειακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία, καθώς θα βοηθήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, θα παρέχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και θα ενισχύσει την προσπάθεια της περαιτέρω διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ
Οι ιρανικοί πύραυλοι που στόχευσαν το Ντιέγκο Γκαρσία δεν έφθασαν τον στόχο τους ή αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με το Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραήλ: Ο στρατός έλαβε εντολή να επιταχύνει την κατεδάφιση σπιτιών στα μεθοριακά χωριά του Λιβάνου και να καταστρέψει τις γέφυρες στον ποταμό Λιτάνι
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ιράν: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου προειδοποιεί για "μη αναστρέψιμες ζημιές" σε υποδομές της περιοχής αν ιρανικές ενεργειακές μονάδες δεχθούν επίθεση (ανάρτηση στο X)
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραήλ: Ο στρατός έλαβε εντολή να επιταχύνει την κατεδάφιση σπιτιών στα μεθοριακά χωριά του Λιβάνου και να καταστρέψει τις γέφυρες στον ποταμό Λιτάνι
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 22/3/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Δημοσιογράφοι στον πόλεμο» - Η ΕΣΗΕΑ τίμησε τους Έλληνες πολεμικούς ανταποκριτές
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στεγαστική κρίση – Καταστήματα μετατρέπονται σε σπίτια
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξενιτεμένα ελληνικά «μυαλά» - Χιλιάδες παραμένουν εκτός
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόσκληση Ανδρουλάκη για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Αρνητική απάντηση Φάμελλου
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μέρες εθνικής υπερηφάνειας-Ανάρπαστες οι παραδοσιακές ενδυμασίες
- ΔΙΕΘΝΗ Βραζιλία: Της έκλεψαν το αμάξι μαζί με το παιδί