- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Το Βερολίνο θα ξεκινήσει συζητήσεις με τη Ρωσία για το ενδεχόμενο αγοράς του ρωσικού εμβολίου Sputnik V
ΔΙΕΘΝΗ
“Εξήγησα εκ μέρους της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ ότι θα συζητήσουμε διμερώς με τη Ρωσία, αρχικά για να γνωρίζουμε ποιες ποσότητες (του εμβολίου) και πότε θα μπορούσαν να παραδοθούν”, επεσήμανε ο Σπαν μιλώντας στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό WDR.
Ο Γερμανός υπουργός δικαιολόγησε την απόφασή του εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διαπραγματευθεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ για την αγορά του Sputnik V, όπως είχε κάνει με άλλα εμβόλια κατά της covid-19.
Το θέμα της χρήσης του ρωσικού εμβολίου είναι αμφιλεγόμενο στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει πρόσφατα τη Ρωσία ότι το χρησιμοποιεί ως εργαλείο “προπαγάνδας”.
“Οι παραδόσεις (του ρωσικού εμβολίου) θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους δύο με τέσσερις, πέντε επόμενους μήνες για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στην τρέχουσα κατάσταση” σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμβολίων που χορηγούνται, διευκρίνισε ο Σπαν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία.
Καθώς δεν μπορούσε να παράξει το Sputnik V σε επαρκείς ποσότητες, η Μόσχα έδωσε προτεραιότητα στον ρωσικό πληθυσμό και μέχρι τώρα έχει εξαγάγει περιορισμένο αριθμό εμβολίων κατά της covid-19 στο εξωτερικό.
Η Γερμανία χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή τρία εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca υπό όρους. Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να διανεμηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις χώρες της ΕΕ.
Η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, ότι θα διαπραγματευθεί “ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο” με τη Ρωσία για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Οι γερμανικές αρχές, που ανησυχούν έντονα για το τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, δέχονται πιέσεις καθώς μόνο το 13% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου τρεις μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού.
Το Βερολίνο έχει δεσμευθεί ότι όλοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 θα μπορέσουν να λάβουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 25/10/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 25/10/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Ληστεία στο Λούβρο - Σάλος με διαφήμιση εταιρείας γερανών
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Υπογραφές για Chevron- Αρχίζουν έρευνες νότια της Κρήτης
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών «ΑΡΓΩ» - Βράβευσε για 7η χρονιά Έλληνες της διασποράς που διαπρέπουν
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άγρια κακοποίηση σκύλου στην Ηλεία – Επικήρυξαν τον ασυνείδητο
- ΔΙΕΘΝΗ Δύτες καθαρίζουν το βυθό -Το Reuters στη Σαπιέντζα της Μεσσηνίας