- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή "αμοιβαίων δασμών" σε όλες τις χώρες
ΔΙΕΘΝΗ
«Εάν μας επιβάλουν δασμούς ή φόρους (σ.σ. στα αμερικανικά προϊόντα), θα τους επιβάλουμε ακριβώς τους ίδιους δασμούς ή φόρους (σ.σ. στα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ), είναι τόσο απλό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι συχνά «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμπεριφέρονται χειρότερα από τους εχθρούς μας» στον εμπορικό τομέα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ είπε ότι οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς τους ή και να τους καταργήσουν. Δασμός θα θεωρείται επίσης ο φόρος προστιθέμενης αξίας που επιβάλλουν κάποιες χώρες ενώ δεν θα γίνεται δεκτό να στέλνονται εμπορεύματα μέσω τρίτης χώρας για να αποφύγουν τους δασμούς, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι έχει ΦΠΑ ύψους 20% «και άλλα μέτρα» που πλήττουν αμερικανικές εταιρείες φέρνοντας ως παράδειγμα την Apple. Υποστήριξε επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες του ζήτησαν να τις βοηθήσει με τα αεροπορικά τέλη.
Όταν ρωτήθηκε αν οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν αύξηση των τιμών, απάντησε «όχι απαραιτήτως». Αμέσως μετά ωστόσο, είπε ότι οι τιμές «θα μπορούσαν να αυξηθούν κάπως βραχυπρόθεσμα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν παράλληλα οι θέσεις εργασίας και θα μειωθούν τα επιτόκια.
Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ είπε ότι η περίπτωση κάθε χώρας θα εξεταστεί ξεχωριστά και αναμένεται ότι η μελέτη αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου.
Ο Τραμπ είπε ότι οι δασμοί σε πολλές χώρες θα παραμείνουν οι ίδιοι που ισχύουν και σήμερα και προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις».
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε εξάλλου στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να συζητήσουν το θέμα με τις χώρες που πλήττονται και ο Τραμπ μετά χαράς θα μειώσει τους δασμούς, εφόσον και οι άλλες χώρες πράξουν το ίδιο.
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Η UNICEF καταγγέλλει ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει να εισέλθουν στον θύλακα ένα εκατομμύριο σύριγγες απαραίτητες για τον εμβολιασμό των παιδιών
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές εάν άλλη πυρηνική δύναμη τις επαναλάβει, δήλωσε ο Λαβρόφ
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 11/11/2025
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αγροτικές κινητοποιήσεις – Πυρά στην κυβέρνηση
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα- Τους «πρόδωσαν» οι κάμερες
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σύγκρουση στις ράγες - Παράσυρση δικυκλιστή στον σταθμό Λαρίσης
- ΔΙΕΘΝΗ Με αγωγή απειλεί το BBC ο Τραμπ
- ΔΙΕΘΝΗ «Γάζωσαν» δήμαρχο στη Βενεζουέλα – Ενέδρα με καλάσνικοφ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ληστεία σε περίπτερο – Βίντεο ντοκουμέντο