• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ο ΟΗΕ απηυθυνε εκκληση για τη συγκεντρωση 46,4 δισ. δολαριων για το 2024

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 46,4 δισ. δολαρίων για το 2024

ΔΙΕΘΝΗ 11.12.2023 - 10:21

Ktirio_OIE_U_CROP

Συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, οικονομική κατάρρευση... οι προοπτικές για το 2024 είναι «ζοφερές», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ που απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 46,4 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει 180,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση «οι άνθρωποι θα πληρώσουν με τη ζωή τους», τόνισε ο ΟΗΕ.

Την ώρα που τα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι πραγματοποίησε σημαντικές επιχειρήσεις αρωγής στη Μέση Ανατολή, το Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο μειώθηκε το ποσό που ζητεί ο οργανισμός, όπως και ο αριθμός των ανθρώπων που θα βοηθήσει, σε σχέση με το 2023 εξαιτίας της μείωσης των δωρεών.

«Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες σώζουν ζωές, μάχονται κατά της πείνας, προστατεύουν παιδιά, αποτρέπουν επιδημίες και προσφέρουν κατάλυμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις στις πιο απάνθρωπες καταστάσεις», τόνισε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Όμως η απαραίτητη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», κατήγγειλε.

Ο ΟΗΕ είχε απευθύνει έκκληση το 2023 για τη συγκέντρωση 56,7 δισεκ. δολαρίων, όμως κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο το 35% του ποσού, το μεγαλύτερο έλλειμμα στη χρηματοδότησή του εδώ και χρόνια. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προσέφεραν βοήθεια και προστασία σε 128 εκατ. ανθρώπους.

Όμως το 2023 θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2010 στη διάρκεια της οποίας οι δωρεές για ανθρωπιστική βοήθεια μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω την έκκλησή του για συγκέντρωση πόρων, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στις πιο άμεσες ανάγκες.

 72 χώρες

Απευθύνοντας την έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων για το 2024 ο Γκρίφιθς παραδέχθηκε ότι το ποσό που ζητεί ο ΟΗΕ παραμένει «τεράστιο» και πιθανόν θα αποδειχθεί δύσκολο να συγκεντρωθεί, στο μέτρο που πολλές δωρήτριες χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Όμως, «χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ζωτικής σημασίας βοήθεια. Και αν δεν μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια, οι άνθρωποι θα το πληρώσουν με τη ζωή τους», υπογράμμισε.

Με τους πόρους αυτούς ο ΟΗΕ επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του σε 72 χώρες: 26 χώρες σε κρίση και 46 γειτονικές τους χώρες που υφίστανται τις συνέπειες, όπως η μαζική εισροή μεταναστών.

Πρωτίστως η βοήθεια προορίζεται για τη Συρία (4,4 δισεκ. δολάρια), ενώ ακολουθούν η Ουκρανία (3,1 δισεκ. δολάρια), το Αφγανιστάν (3 δισεκ.), η Αιθιοπία (2,9 δισεκ.) και η Υεμένη (2,8 δισεκ.).

Το 2024 ενδέχεται να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη βοήθεια, σύμφωνα με τον Γκρίφιθς. Όμως ο ΟΗΕ δεν επικεντρώνει τις προσπάθειές του παρά στα 180,5 εκατ. από αυτούς, οι υπόλοιποι θα μπορούν να λάβουν βοήθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους οργανισμούς όπως και από μεμονωμένες χώρες.

 Θύματα του κλίματος

Η γεωγραφική περιοχή για την οποία προορίζονται τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (13,9 δισεκ.).

Όμως ο Γκρίφιθς επέστησε την προσοχή στις ανάγκες της Μιανμάρ, της Ουκρανίας που διέρχεται έναν «απελπιστικό χειμώνα» με την προοπτική της εντατικοποίησης του πολέμου, και του Σουδάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χαίρει της προσοχής που αξίζει από τις δυτικές πρωτεύουσες.

Σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πολιτικός διάλογος θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και θα αποτελέσει «ένα πολύ καλό παράδειγμα διαλόγου που οδηγεί σε κοινωνικές ανταμοιβές».

Στο Αφγανιστάν ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι, αν μπορέσουν να γίνουν οικονομικές επενδύσεις χωρίς να αγνοηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να αποφύγει έναν ενδεχόμενο λιμό με μικρότερο κόστος.

Οι ανάγκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι εξάλλου ολοένα και μεγαλύτερες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα συναγωνίζεται με τις συγκρούσεις ως παράγοντας δημιουργίας αναγκών», σημείωσε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής «εκτοπίζονται σήμερα περισσότερα παιδιά σε σχέση με όσα εκτοπίζονται από τις συγκρούσεις», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @Alphine’s στο twitter (X) 





ΣΧΕΤΙΚΑ

Το YouTube επικρίνει την επικείμενη απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ανηλίκους στην Αυστραλία

ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 16:07

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο της Ουκρανία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026, εστιάζοντας στην άμυνα

ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 16:04

Ισραήλ: Η Χαμάς λέει ότι θα παραδώσει τη σορό ομήρου που κρατούνταν στη Γάζα

ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 15:59

Ινδία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 15:29

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δύο λύσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας την περίοδο 2026-2027

ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 15:24

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Το YouTube επικρίνει την επικείμενη απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ανηλίκους στην Αυστραλία

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 16:07

    Ουκρανία: Το κοινοβούλιο της Ουκρανία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026, εστιάζοντας στην άμυνα

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 16:04

    Ισραήλ: Η Χαμάς λέει ότι θα παραδώσει τη σορό ομήρου που κρατούνταν στη Γάζα

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 15:59

    Ινδία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 15:29

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δύο λύσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας την περίοδο 2026-2027

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 15:24

    Τουρκία: Συνέντευξη των μελών του επιστημονικού συμβουλίου για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 15:11

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο Πεκίνο

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 14:27

    ΝΑΤΟ: Χώρες της συμμαχίας υπόσχονται πάνω από ένα δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 14:48

    Τουρκία: Συνέντευξη των μελών του επιστημονικού συμβουλίου για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 15:11

    Συμφωνία στην ΕΕ για τον οριστικό τερματισμό των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία το 2027

    ΔΙΕΘΝΗ 03.12.2025 - 09:06

    Alpha news

    • Μεσημεριανό Δελτίο 03/12/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 03/12/2025
    • Δήμος Δωρίδος – Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
      ΑΘΛΗΤΙΚΑ Δήμος Δωρίδος – Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
    • Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τους αγρότες
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τους αγρότες
    • Σήμερα η παρουσίαση της «Ιθάκης»
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σήμερα η παρουσίαση της «Ιθάκης»
    • Μαραθώνια επέλαση του χιονιά σε πολιτείες των ΗΠΑ
      ΔΙΕΘΝΗ Μαραθώνια επέλαση του χιονιά σε πολιτείες των ΗΠΑ
    • Στο στόχαστρο Τραμπ Βενεζουέλα και Κολομβία
      ΔΙΕΘΝΗ Στο στόχαστρο Τραμπ Βενεζουέλα και Κολομβία
    • «Παζάρι» για την Ουκρανία
      ΔΙΕΘΝΗ «Παζάρι» για την Ουκρανία
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025