• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ο Στολτενμπεργκ καλεσε τη Σερβια να επιστρεψει στις κοινες στρατιωτικες ασκησεις με τo NATO

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Σερβία να επιστρέψει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τo NATO

ΔΙΕΘΝΗ 21.11.2023 - 16:59

CC_Gens_Stoltenberg2

Το Κόσοβο κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κόσοβο. Για το ένοπλο επεισόδιο της 24ης Σεπτεμβρίου επανέλαβε ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στο θέμα αυτό. Αναμένουμε από τις δύο πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και να απέχουν από ενέργειες που θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Η ένταση ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία αυξήθηκε έπειτα από επίθεση ένοπλης ομάδας Σέρβων κατά της αστυνομίας στο χωριό Μπάνισκα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν και τρεις Σέρβοι.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο Μίλαν Ραντόιτσιτς, πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, που έχει την υποστήριξη του Βελιγραδίου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι η αύξηση της παρουσίας του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο κάθε φορά που εκδηλώνεται κάποια κρίση δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Αναφερόμενος στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι διαμορφώθηκε θετικό κλίμα ως προς τη σύσταση της Ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι κάλεσε τη Σερβία να επιστρέψει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη βορειοατλαντική συμμαχία. «Αυτό δεν υπονομεύει την ουδετερότητα της Σερβίας, η Σερβία έχει καταστήσει σαφές ότι παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη, εκτός στρατιωτικών μπλοκ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «η Σερβία είναι ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας, μακροπρόθεσμος εταίρος του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα "Σύμπραξη για την Ειρήνη" αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας».

Σημειώνεται ότι η Σερβία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε όλες τις διεθνούς κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτισε την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της KFOR στο Κόσοβο σημειώνοντας ότι «οι Σέρβοι καταπιέζονται και χρειάζονται προστασία».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει η Σερβία κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της σερβικής κυβέρνησης να αποφασίζει για την ανάπτυξη του στρατού. «Η συνεργασία του στρατού μας με την KFOR είναι άψογη. Είναι δική μας υπόθεση, βάση του Συντάγματος, να αποφασίζουμε πού και πώς θα αναπτύξουμε τις ένοπλες δυνάμεις στο έδαφός μας, χωρίς να απειλούμε την ασφάλεια κανενός και δεν δεχόμαστε συστάσεις από την Πρίστινα» υπογράμμισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του γγ του ΝΑΤΟ για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απόψε θα μεταβεί στα Σκόπια, τελευταίο σταθμό της περιοδείας τους σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του Στόλτεμπεργκ με ηγέτες χωρών της περιοχής οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @Alphine’s στο twitter (X) 





ΣΧΕΤΙΚΑ

Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στο πυρηνικό κέντρο της Ντιμόνα

ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 22:10

Η Ομάδα των 7 ζητά από το Ιράν «τον άμεσο και άνευ όρων τερματισμό» των «αδικαιολόγητων» επιθέσεών του κατά των χωρών της Μέσης Ανατολής

ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:59

Η εκτόξευση πυραύλου κατά της Ντιμόνα, απάντηση στην επίθεση κατά του συμπλέγματος της Νατάνζ (ιρανική τηλεόραση)

ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:53

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Είκοσι χώρες δηλώνουν "έτοιμες να συμβάλουν στις προσπάθειες" που απαιτούνται για να ξανανοίξει το Στενό του Χορμούζ

ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:40

ΗΠΑ: Πέθανε ο Ρόμπερτ Μιούλερ

ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:36

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στο πυρηνικό κέντρο της Ντιμόνα

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 22:10

    Η Ομάδα των 7 ζητά από το Ιράν «τον άμεσο και άνευ όρων τερματισμό» των «αδικαιολόγητων» επιθέσεών του κατά των χωρών της Μέσης Ανατολής

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:59

    Η εκτόξευση πυραύλου κατά της Ντιμόνα, απάντηση στην επίθεση κατά του συμπλέγματος της Νατάνζ (ιρανική τηλεόραση)

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:53

    Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Είκοσι χώρες δηλώνουν "έτοιμες να συμβάλουν στις προσπάθειες" που απαιτούνται για να ξανανοίξει το Στενό του Χορμούζ

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:40

    ΗΠΑ: Πέθανε ο Ρόμπερτ Μιούλερ

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:36

    Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι στόχευσαν ένα ισραηλινό μαχητικό F-16

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 21:33

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ στοχοθέτησαν την εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 14:02

    Ενδείξεις χερσαίων επιχειρήσεων – Βομβάρδισαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 19:02

    Νότια Κορέα: Τουλάχιστον 10 νεκροί και περίπου 60 τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 14:51

    Ο ΔΟΑΕ καλεί για "στρατιωτική αυτοσυγκράτηση" μετά την ανακοίνωση από το Ιράν για επίθεση εναντίον της εγκατάστασης της Νατάνζ

    ΔΙΕΘΝΗ 21.03.2026 - 15:10

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 21/3/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 21/3/2026
    • Στεγαστική κρίση – Καταστήματα μετατρέπονται σε σπίτια
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στεγαστική κρίση – Καταστήματα μετατρέπονται σε σπίτια
    • Ξενιτεμένα ελληνικά «μυαλά» - Χιλιάδες παραμένουν εκτός
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξενιτεμένα ελληνικά «μυαλά» - Χιλιάδες παραμένουν εκτός
    • Πρόσκληση Ανδρουλάκη για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Αρνητική απάντηση Φάμελλου
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόσκληση Ανδρουλάκη για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Αρνητική απάντηση Φάμελλου
    • Μέρες εθνικής υπερηφάνειας-Ανάρπαστες οι παραδοσιακές ενδυμασίες
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μέρες εθνικής υπερηφάνειας-Ανάρπαστες οι παραδοσιακές ενδυμασίες
    • Βραζιλία: Της έκλεψαν το αμάξι μαζί με το παιδί
      ΔΙΕΘΝΗ Βραζιλία: Της έκλεψαν το αμάξι μαζί με το παιδί
    • Η τελευταία μάχη του Τσακ Νόρις – Άφησε εποχή
      ΔΙΕΘΝΗ Η τελευταία μάχη του Τσακ Νόρις – Άφησε εποχή
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026