• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Ο Στολτενμπεργκ καλεσε τη Σερβια να επιστρεψει στις κοινες στρατιωτικες ασκησεις με τo NATO

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Σερβία να επιστρέψει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τo NATO

ΔΙΕΘΝΗ 21.11.2023 - 16:59

CC_Gens_Stoltenberg2

Το Κόσοβο κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κόσοβο. Για το ένοπλο επεισόδιο της 24ης Σεπτεμβρίου επανέλαβε ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στο θέμα αυτό. Αναμένουμε από τις δύο πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και να απέχουν από ενέργειες που θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Η ένταση ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία αυξήθηκε έπειτα από επίθεση ένοπλης ομάδας Σέρβων κατά της αστυνομίας στο χωριό Μπάνισκα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν και τρεις Σέρβοι.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο Μίλαν Ραντόιτσιτς, πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, που έχει την υποστήριξη του Βελιγραδίου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι η αύξηση της παρουσίας του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο κάθε φορά που εκδηλώνεται κάποια κρίση δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Αναφερόμενος στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι διαμορφώθηκε θετικό κλίμα ως προς τη σύσταση της Ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι κάλεσε τη Σερβία να επιστρέψει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη βορειοατλαντική συμμαχία. «Αυτό δεν υπονομεύει την ουδετερότητα της Σερβίας, η Σερβία έχει καταστήσει σαφές ότι παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη, εκτός στρατιωτικών μπλοκ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «η Σερβία είναι ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας, μακροπρόθεσμος εταίρος του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα "Σύμπραξη για την Ειρήνη" αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας».

Σημειώνεται ότι η Σερβία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε όλες τις διεθνούς κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτισε την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της KFOR στο Κόσοβο σημειώνοντας ότι «οι Σέρβοι καταπιέζονται και χρειάζονται προστασία».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει η Σερβία κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της σερβικής κυβέρνησης να αποφασίζει για την ανάπτυξη του στρατού. «Η συνεργασία του στρατού μας με την KFOR είναι άψογη. Είναι δική μας υπόθεση, βάση του Συντάγματος, να αποφασίζουμε πού και πώς θα αναπτύξουμε τις ένοπλες δυνάμεις στο έδαφός μας, χωρίς να απειλούμε την ασφάλεια κανενός και δεν δεχόμαστε συστάσεις από την Πρίστινα» υπογράμμισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του γγ του ΝΑΤΟ για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απόψε θα μεταβεί στα Σκόπια, τελευταίο σταθμό της περιοδείας τους σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του Στόλτεμπεργκ με ηγέτες χωρών της περιοχής οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @Alphine’s στο twitter (X) 





ΣΧΕΤΙΚΑ

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους που βγήκαν από κτίριο με τα χέρια ψηλά με σκοπό να παραδοθούν

ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 22:33

Τουρκία: Μήνυμα του προέδρου Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’

ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 22:11

Γαλλία: Το Λούβρο αυξάνει κατά 45% την τιμή εισόδου για τους επισκέπτες εκτός της Ευρώπης

ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 21:42

Δυτική Όχθη: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τη βία των εποίκων

ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 21:40

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στην Καραϊβική

ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 21:30

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους που βγήκαν από κτίριο με τα χέρια ψηλά με σκοπό να παραδοθούν

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 22:33

    Τουρκία: Μήνυμα του προέδρου Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 22:11

    Γαλλία: Το Λούβρο αυξάνει κατά 45% την τιμή εισόδου για τους επισκέπτες εκτός της Ευρώπης

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 21:42

    Δυτική Όχθη: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τη βία των εποίκων

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 21:40

    ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στην Καραϊβική

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 21:30

    Χονγκ Κονγκ: Σε τουλάχιστον 83 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 21:27

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Κομπίνα από Σομαλούς μετανάστες - Επιδόματα πήγαιναν στην Αλ Κάιντα

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 20:24

    Πάπας Λέων Γ': «Η ομογενοποίηση» της Τουρκίας θα αποτελούσε εκπτώχυνση... Μία κοινωνία δεν είναι ζωντανή αν δεν είναι πλουραλιστική»

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 16:38

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου θα εμφανιστεί στη σειρά «This Natural Life»

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 16:58

    Ολλανδία: Αγορά 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones

    ΔΙΕΘΝΗ 27.11.2025 - 21:21

    Alpha news

    • Μεσημεριανό δελτίο 27/11/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 27/11/2025
    • Ο καιρός την Παρασκευή 28/11/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 28/11/2025
    • Κεντρικό Δελτίο 27/11/2025
      ΔΙΕΘΝΗ Κεντρικό Δελτίο 27/11/2025
    • Χριστουγεννιάτικη Αθήνα – Φωταγωγήθηκε το δέντρο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χριστουγεννιάτικη Αθήνα – Φωταγωγήθηκε το δέντρο
    • Στον πυρετό της Black Friday – Υπόσχονται εκπτώσεις έως 70%
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στον πυρετό της Black Friday – Υπόσχονται εκπτώσεις έως 70%
    • Η «Αυτοψία» στον Μυλοπόταμο – Απόψε τα μεσάνυχτα
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η «Αυτοψία» στον Μυλοπόταμο – Απόψε τα μεσάνυχτα
    • Νέο μεταναστευτικό μπλόκο Τραμπ
      ΔΙΕΘΝΗ Νέο μεταναστευτικό μπλόκο Τραμπ
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025