Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!
escor
hit to search

Πέμπτη 25/12 στις 00:15

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ

Πέμπτη 25/12 στις 00:15

DIE HARD

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 1988

Σκηνοθεσία: Τζον Μακ Τίρναν
Σενάριο: Τζεμπ Στιούαρτ, Στίβεν Ντε Σόουζα (βασισμένο στο μυθιστόρημα Nothing Lasts for Ever του Ρόντερικ Θορπ)
Ηθοποιοί: Μπρους Γουίλις, Άλαν Ρίκμαν, Μπόνι Μπεντέλια, Ρέτζιναλντ Βελ Τζόνσον, Αλεξάντερ Γκοντουνόφ, Πολ Γκλίσον, Χαρτ Μπόκνερ
Διάρκεια: 122 λεπτά
Σήμανση: 12   

Ο Τζον ΜακΚλέιν, αστυνομικός από τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για να συμφιλιωθεί με τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι στον ουρανοξύστη Nakatomi Plaza. Όμως μια ομάδα ένοπλων τρομοκρατών υπό τον χαρισματικό αλλά αδίστακτο Χανς Γκρούμπερ καταλαμβάνει το κτήριο, παίρνοντας ομήρους όλους τους παρευρισκόμενους — εκτός από έναν: τον ΜακΚλέιν. Μόνος του, χωρίς υποστήριξη, χρησιμοποιεί ευρηματικότητα, θάρρος και αντοχή για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες και να σώσει τους ομήρους, μετατρέποντας το κτήριο σε πολεμική ζώνη.

 

  • Η απαρχή της θρυλικής σειράς περιπέτειας Die Hard, η οποία αποτέλεσε, τεράστια  εμπορική επιτυχία, αφήνοντας το στίγμα της και ως χριστουγεννιάτικη ταινία και  εκτοξεύοντας στα ύψη την δημοφιλία του Μπρους Γουίλις.

  • Ο ρόλος του Τζον ΜακΚλέιν είχε αρχικά προταθεί σε πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, όπως τον Φρανκ Σινάτρα (λόγω συμβολαίου από το βιβλίο), τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, τον Σιλβέστερ Σταλόνε και τον Χάρισον Φορντ. Τελικά κατέληξε στον σχετικά άγνωστο τότε Μπρους Γουίλις.

  • Ο Άλαν Ρίκμαν έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στον ρόλο του Χανς Γκρούμπερ — έναν από τους πιο εμβληματικούς κακούς του σινεμά.

  • Η γνωστή σκηνή όπου ο Γκρούμπερ πέφτει από το κτήριο τραβήχτηκε με τον Ρίκμαν να πέφτει πραγματικά από ύψος 12 μέτρων. Η αντίδρασή του είναι αυθεντική, επειδή τον άφησαν να πέσει ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα από ό,τι περίμενε.
  • Το Nakatomi Plaza είναι πραγματικό κτήριο: το Fox Plaza στο Λος Άντζελες, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σχεδόν ολόκληρο για τα γυρίσματα.
  • Οι σκηνές με γυαλιά ήταν τόσο ρεαλιστικές που ο Μπρους Γουίλις κατέληξε με απώλεια ακοής περίπου στο αριστερό αυτί του.


  • Η σκηνή όπου ο ΜακΚλέιν πηδάει από την οροφή με τη μάνικα γυρίστηκε με πραγματική έκρηξη, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα τότε δεδομένα.

  • Η ιστορία λαμβάνει χώρα την παραμονή Χριστουγέννων, εμπεριέχει χριστουγεννιάτικη μουσική και αναφορές, και ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει ότι τηN θεωρεί όντως χριστουγεννιάτικη ταινία.