ALPHA NEWS

Η πρόταση ρου ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ξεκινά στο τέλος του μήνα, η διαβούλευση, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα. Όπως έχουν αποκαλύψει κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ σήμερα, στα 703 ευρώ, σε βάθος τριετίας. Κομβική για το νέο κατώτατο μισθό, θα είναι και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις τριετίες.

Στα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.
Ωστόσο η όποια αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων θα φανεί στις αρχές του καλοκαιριού, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης.

Ο κατώτατος μισθός
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή» για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Από μία πιθανή αύξηση θα επωφεληθούν όσοι απασχολούνται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αλλά και όσοι εργάζονται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης και εξαρτώνται άμεσα από το ύψος του κατώτατου.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αύξηση από 4% – 5%. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Δηλαδή θα αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης που να συνδυάζεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας.