• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Πεθανε ο ηθοποιος Χρηστος Πολιτης

Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 09.01.2026 - 09:32

SLIDER_politis_int

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης, πρωταγωνιστής του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook ο συγγραφέας Μάνος Λαμπράκης, γράφοντας «Ο Χρήστος Πολίτης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας... 1942 - 2026» και συνοδεύοντάς την με το τραγούδι My Way του Φρανκ Σινάτρα.

Ο Χρήστος Πολίτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 27 Δεκεμβρίου 1942, ως Χρήστος Πιατουλάκης. Εργάστηκε στο θέατρο σε περισσότερες από 45 θεατρικές παραγωγές, ενώ στον κινηματογράφο συμμετείχε σε 18 ταινίες. Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε σε 8 σειρές, με πιο διάσημη τη "Λάμψη" του Ν. Φώσκολου.

Πρωτοεμφανίστηκε στον θίασο Γιάννη Φέρτη - Ξένιας Καλογεροπούλου στο έργο Δέκα μικροί νέγροι (1965-1966). Έπειτα έπαιξε στον θίασο Τιτίκας Νικηφοράκη - Νίκου Χατζίσκου στα έργα Πολύ κακό για το τίποτα (1968) και Τσάι και συμπάθεια 

(1969). Ακολούθησαν συνεργασίες με το θέατρο του Κώστα Μουσούρη και με το Εθνικό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αρχαία τραγωδία, στα έργα Χοηφόροι-Ευμενίδες του Αισχύλου και

Ιππόλυτος του Ευριπίδη, παραστάσεις με τις οποίες συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Ο Χρήστος Πολίτης υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Απλού Θεάτρου (1974-1990), του θιάσου που είχε στόχο τη θεατρική αποκέντρωση, αρχικά με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια, από το 1982, με τη δημιουργία και λειτουργία ενός θεάτρου στις παρυφές του θεατρικού κέντρου της Αθήνας, στην Καλλιθέα. Το Απλό Θέατρο επικεντρώθηκε κυρίως σε δραματολόγιο ρεπερτορίου, ανεβάζοντας έργα των 'Αρθουρ Μίλερ, Τενεσί Ουίλιαμς, Ο. Γκόλντσμιθ, Λούλας Αναγνωστάκη κ.ά.. Υπήρξε το θέατρο που παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ένα ευρύτερο κοινό, τα έργα του Τζο Όρτον.

Παράλληλα με το έργο του στο Απλό Θέατρο, συνεργάστηκε με άλλους θεατρικούς δημιουργούς και θιάσους, όπως η Αντιγόνη Βαλάκου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Αλέξης Μινωτής, ο Αλέξης Σολομός, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, το 'Αρμα Θέσπιδος κ.ά. Μετά την αποχώρησή του από το Απλό Θέατρο, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο αλλά και με αρκετούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Στον χώρο του αρχαίου δράματος επέστρεψε το 1986, στο πλάι του Αλ. Μινωτή με τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή και το 1992 με την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Τελευταία θεατρική παράσταση στην οποία συμμετείχε ήταν Το λιοντάρι του χειμώνα, του Τζ. Γκόλντμαν, κατά την θεατρική περίοδο 1997-98.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με ένα πολύ μικρό ρόλο το 1968, στην ταινία του Νίκου Φώσκολου Λεωφόρος του μίσους και με πρωταγωνιστικό ρόλο το 1969 στις ταινίες 'Αγιος Νεκτάριος: Ο προστάτης των φτωχών. Το 1969 κέρδισε το βραβείο Β' Αντρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία Το κορίτσι του 17. Στη συνέχεια συνεργάστηκε κυρίως με τον κινηματογραφικό παραγωγό Τζέιμς Πάρις. Επανεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 2022, έπειτα από πολλές δεκαετίες αποχής, συμμετέχοντας στην ταινία Broadway του Χρήστου Μασσαλά.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973, στη σειρά Τα δίχτυα του τρόμου. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στις σειρές Βασίλισσα Αμαλία μαζί με την Αλ. Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ (1975) και Αφροδίτη με τη Νόρα Βαλσάμη (1977). Το 1991, επανεμφανίζεται στην τηλεόραση με την καθημερινή σειρά του Ν. Φώσκολου  «Η λάμψη», συνεργασία που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού ως "Γιάγκο Δράκο", ρόλο που ερμήνευσε για 14 χρόνια, έως το καλοκαίρι του 2005.

Κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980, συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραγωγές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και σε δύο παραγωγές για βίντεο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Κατά τη δεκαετία του 1990, υπήρξε για μια διετία δάσκαλος στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη. Τέλος, περιστασιακά ασχολήθηκε και με την πολιτική. Το 1998, εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών με τον συνδυασμό του Θεόδωρου Κατριβάνου, θέση από την οποία αποχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ συμμετείχε και ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Πολιτικής 'Ανοιξης για τις βουλευτικές εκλογές του 1996.

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Θλίψη για τον θάνατο του Χρήστου Πολίτη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 09.01.2026 - 14:53

«Έφυγε» η θρυλική Μπριζίτ Μπαρντό- Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 28.12.2025 - 19:59

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Μπαχράμ Μπεϊζαί , ένας από τους σημαντικότερους Ιρανούς σκηνοθέτες και θεατρικούς συγγραφείς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 28.12.2025 - 15:37

Πέθανε η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 28.12.2025 - 13:35

«Έφυγε» ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ σε ηλικία 73 ετών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 15.12.2025 - 20:28

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Θλίψη για τον θάνατο του Χρήστου Πολίτη

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 09.01.2026 - 14:53

    «Έφυγε» η θρυλική Μπριζίτ Μπαρντό- Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 28.12.2025 - 19:59

    Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Μπαχράμ Μπεϊζαί , ένας από τους σημαντικότερους Ιρανούς σκηνοθέτες και θεατρικούς συγγραφείς

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 28.12.2025 - 15:37

    Πέθανε η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 28.12.2025 - 13:35

    «Έφυγε» ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ σε ηλικία 73 ετών

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 15.12.2025 - 20:28

    Νέο αιγυπτιακό αρχαιολογικό μουσείο – Έλληνας αρχαιολόγος στην Γκίζα

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 13.12.2025 - 20:16

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Θλίψη για τον θάνατο του Χρήστου Πολίτη

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 09.01.2026 - 14:53

    Alpha news

    • Κεντρικό δελτίο 9/1/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 9/1/2026
    • Ουζμπεκιστάν: Σκηνές τρόμου σε πάρτι γενεθλίων
      ΔΙΕΘΝΗ Ουζμπεκιστάν: Σκηνές τρόμου σε πάρτι γενεθλίων
    • Φονικές μάχες- Ανάφλεξη συγκρούσεων στη Συρία
      ΔΙΕΘΝΗ Φονικές μάχες- Ανάφλεξη συγκρούσεων στη Συρία
    • Πολιτικές αντιδράσεις στην Κύπρο- Βίντεο με καταγγελίες για μίζες
      ΔΙΕΘΝΗ Πολιτικές αντιδράσεις στην Κύπρο- Βίντεο με καταγγελίες για μίζες
    • Ένταση Καιρίδη- Κωνσταντοπούλου στη Βουλή- Παρέμβαση Ν. Δένδια
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ένταση Καιρίδη- Κωνσταντοπούλου στη Βουλή- Παρέμβαση Ν. Δένδια
    • Κλείνουν 4 καταστήματα των ΕΛΤΑ  στην επαρχία- Το βάρος στους ταχυδρομικούς πράκτορες
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κλείνουν 4 καταστήματα των ΕΛΤΑ στην επαρχία- Το βάρος στους ταχυδρομικούς πράκτορες
    • Θανάσιμος ξυλοδαρμός στην Πάτρα- Οργή συγγενών του θύματος
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θανάσιμος ξυλοδαρμός στην Πάτρα- Οργή συγγενών του θύματος
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026