- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Νέα Αριστερά: Η κατάθεση Γεωργαντά αποκαλύπτει το μέγεθος του σκανδάλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκάλυψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος του σκανδάλου στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Οι ερωτήσεις του Νάσου Ηλιόπουλου και οι απαντήσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, επιβεβαίωσαν ότι η υπόθεση αφορά ένα καλοστημένο σύστημα διανομής του εθνικού αποθέματος, μέσω πλαστών εγγράφων, με πολιτική κάλυψη και μεθοδεύσεις που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες και στο Δημόσιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά και προσθέτει: «Ο κ. Γεωργαντάς παραδέχτηκε ότι από τα 2.021 ύποπτα ΑΦΜ που είχαν δεσμευθεί, «ζητήσαμε να μας φέρουν στοιχεία, τα οποία να αναιρούν αυτή την εικόνα... στοιχεία που ήταν επαρκή για να αλλάξουν τη γνώμη της υπηρεσίας ήταν μόνο τα 91». Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε την κραυγαλέα αντίφαση με όσα ισχυρίστηκε εχθές ο κ. Αυγενάκης: «Αξίζει να κατατεθεί στα πρακτικά αυτή η αντίφαση ότι με τον κύριο Γεωργαντά και τον κύριο Σιμανδράκου έχουμε έλεγχο σε 2.021 ΑΦΜ και πληρώνονται τα 91 και με τις αλλαγές μετά στο Υπουργείο, όταν έχει φύγει ο κ. Γεωργαντάς και φεύγει και ο κ. Σιμανδράκος, από έλεγχο που έγινε σε 7.703 ΑΦΜ, πληρώθηκαν τα 6.815. Εδώ κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη αντίφαση».
Ο πρώην υπουργός αποκάλυψε επίσης την ουσία του σκανδάλου, περιγράφοντας ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η παράνομη κατανομή του εθνικού αποθέματος: «Οι κτηνοτρόφοι που μας ακούνε γελάνε (...) εμφάνιζαν απλά ένα μισθωτήριο (...) και με αυτόν τον τρόπο υφάρπαζαν ουσιαστικά από τους άλλους αγρότες απόθεμα πολύ σημαντικό». Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι η πλειονότητα των δεσμευμένων ΑΦΜ αφορούσε στην Κρήτη, ενώ υπερασπίστηκε στελέχη όπως τον Σημανδράκο και την Τυχεροπούλου, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος απομακρύνθηκε και η δεύτερη αντιμετωπίζει διώξεις. Για την κυρία Τυχεροπούλου μάλιστα ανέφερε ότι η συνεργασία του μαζί της ήταν «παραγωγική» και ότι δεν του έδωσε κανένα δικαίωμα για να αμφισβητήσει την ακεραιότητά της».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς «Η σημερινή κατάθεση επιβεβαιώνει πλήρως τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και το μέγεθος του σκανδάλου, το οποίο δεν είναι τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Σημειώνεται ότι η στάση της ΝΔ στην Εξεταστική -με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εισηγητή της πλειοψηφίας Μάκη Λαζαρίδη, που δεν ρώτησε τίποτα ούτε για την εγκύκλιο που αυστηροποιούσε τους ελέγχους ούτε για τα αποτελέσματά τους- συνιστά θεσμική συγκάλυψη και πολιτική συνενοχή. «Αυτό που συζητάμε σήμερα», είπε στην αρχή της παρέμβασής του ο Νάσος Ηλιόπουλος, «είναι ότι έχουμε μπει στον Νοέμβριο και δεν έχουν πληρωθεί οι αγρότες. Η πρακτική απόληξη αυτού που συζητάμε είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Καλή η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται από την πραγματικότητα, ο αγροτικός κόσμος δεν θα δει χρήματα μέσα στο 2025».»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 5/11/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Ολλανδία: Ρομπότ βγήκε για τρέξιμο
- ΔΙΕΘΝΗ Ταϊλάνδη: Μαλλιά- κουβάρια για τα καλλιστεία
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Alpha - Ενεργειακή «πρωτεύουσα» για 48 ώρες η Αθήνα
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αποσπάσματα από το βιβλίο του Α. Τσίπρα
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο Μαξίμου η νέα πρέσβης των ΗΠΑ - Η Ελλάδα στο ενεργειακό επίκεντρο
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ενισχύεται η πολεμική αεροπορία – Νέα μεταφορικά αεροσκάφη