• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Θαν. Κοντογεωργης απο Κομοτηνη: «Οταν επενδυεις στη Θρακη, δυναμωνεις την Ελλαδα»

Θαν. Κοντογεώργης από Κομοτηνή: «Όταν επενδύεις στη Θράκη, δυναμώνεις την Ελλάδα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 15:59

Kodogeorgis_I_Thanasis_CROP

Στο 2ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης Regional Growth Conference, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στην Κομοτηνή, παραβρέθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

Από το βήμα του Συνεδρίου ο Θ. Κοντογεώργης εστίασε σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε οριζόντια ζητήματα που αγγίζουν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που συμπυκνώνει τις εθνικές προτεραιότητες και προκλήσεις, κάτω από τις οποίες συνέχεται και συνδέεται η περιφερειακή ανάπτυξη», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Θέτοντας το πλαίσιο του συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού, ο τόνισε ότι για πρώτη φορά και συγκροτημένα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία συστηματική διαβούλευση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς η εθνική στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη μπορεί να είναι επιτυχής μόνο όταν ενσωματώνει το τοπικό αφήγημα. «Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να κατανέμεται δίκαια και αναλογικά το μέρισμα της ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, με σκοπό την προάσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος του κάθε πολίτη να δημιουργεί και να αναπτύσσεται στον τόπο που μεγάλωσε, εφόσον το επιθυμεί».

Σε ερώτηση για τις υποδομές στην περιοχή ο υφυπουργός ανέφερε: «Υπάρχει μία ευκαιρία που αφορά τον νοτιοανατολικό άξονα της Ευρώπης, που ενισχύουμε χρησιμοποιώντας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία» ενώ συμπλήρωσε ότι η συζήτηση αυτή την περίοδο στην Ευρώπη επικεντρώνεται στις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για την άμυνα, αλλά όχι εις βάρος της συνοχής και των τοπικών κοινωνικών.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις προτεραιότητες στην περιοχή που περιλαμβάνουν τον πρωτογενή τομέα και τη διαχείριση του νερού, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, τη διασύνδεση της αγροδιατροφής και του παραγωγικού τομέα. «Έχουμε προτεραιοποιήσει σημαντικά έργα, όπως είναι το φράγμα Ιάσμου, για το οποίο η Περιφέρεια επικαιροποιεί τις μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, ενώ παράλληλα θα υποβληθεί έως τέλος Οκτωβρίου στην πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση για την κατασκευή των δικτύων του φράγματος Ιασίου, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ». Ο σχεδιασμός για την περιοχή δίνει έμφαση στη διασύνδεση με το πανεπιστήμιο, ώστε με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα, να δημιουργηθεί ένας κύκλος οικονομίας. «Δημιουργούμε κάτι που αφορά την οικονομία, το πανεπιστήμιο, τις επιχειρήσεις, ώστε να έχουμε τις προϋποθέσεις που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό στην περιοχή».

Ερωτηθείς για τα σιδηροδρομικά έργα στην περιοχή ο Θ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί μέσω ευρωπαϊκών πόρων (CEF II) περισσότερο από μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, ενώ για το τμήμα Τοξότες-Νέα Καρβάλη, έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Μάλιστα, προσέθεσε, «η τοπική συνεργασία εδώ στην περιοχή, οδήγησε στην επαναλειτουργία της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα-Ορμένιο με 13.000 επιβάτες τον τελευταίο χρόνο».

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ο Θ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στην δυναμική επιχειρηματικότητα στην περιοχή, αλλά και στα κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό αναπτυξιακό περιβάλλον. «Θα βγει την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για την επιδότηση κυκλικής εβδομαδιαίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά, μέσω Χίου και Μυτιλήνης, προκειμένου να μειώσουμε το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων. Όταν επενδύεις στη Θράκη, δυναμώνεις την Ελλάδα».

Επιπλέον, στον τομέα του τουρισμού, τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τον Δήμο προχωρούν τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της μαρίνας Ροδόπης. «Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», κατέληξε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αντιθετική σχέση με τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά και μόνο τη διαφύλαξη και ανάδειξη του μνημείου που βρίσκεται στον πυρήνα της συλλογικής μας μνήμης». Η μόνη αντιθετική σχέση που υπάρχει, συνέχισε, είναι με εκείνους που εργαλειοποιούν πολιτικά το ανόθευτο συναίσθημα του λαού μέσω μιας συνωμοσιολογίας και ρητορικής μίσους.

Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Κοντογεώργης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο.

Τέλος, για το φλέγον ζήτημα της ζωονόσου τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι η απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις του προβλήματος. Η δικαιοσύνη στον αγροτικό κόσμο, και δη στους κτηνοτρόφους διασφαλίζει την κατανομή των αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους πραγματικούς αγρότες της χώρας, ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι». Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης στον αγροτικό κόσμο αποτελεί βούληση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

"Πυρά" από αντιπολίτευση για συστηματική απαξίωση του ΕΣΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 17:37

Κυρ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου Ωνασείου νοσοκομείου: Κάνουμε ένα μεγάλο άλμα ποιότητας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 17:22

Βουλή- Δ. Νατσιός: Μετατρέπετε ένα σύμβολο ενότητας σε σύμβολο διχόνοιας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 16:56

Χρ. Δήμας: Η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη επιδιώκει την διατήρηση της ιερότητας του Μνημείου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 16:45

Χατζηδάκης: Πολιτική υποκρισία για τα Τέμπη και έλλειψη σεβασμού στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την αντιπολίτευση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 15:52

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    "Πυρά" από αντιπολίτευση για συστηματική απαξίωση του ΕΣΥ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 17:37

    Κυρ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου Ωνασείου νοσοκομείου: Κάνουμε ένα μεγάλο άλμα ποιότητας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 17:22

    Βουλή- Δ. Νατσιός: Μετατρέπετε ένα σύμβολο ενότητας σε σύμβολο διχόνοιας

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 16:56

    Χρ. Δήμας: Η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη επιδιώκει την διατήρηση της ιερότητας του Μνημείου

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 16:45

    Χατζηδάκης: Πολιτική υποκρισία για τα Τέμπη και έλλειψη σεβασμού στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την αντιπολίτευση

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 15:52

    Ν. Κεραμέως: Αν είχε ψηφιστεί πράγματι 13ωρο, από σήμερα όλες οι συμβάσεις εργασίας θα έπρεπε να είχαν μετατραπεί σε 13ωρες

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 15:44

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Στη Βουλή θα μιλήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση της τροπολογίας για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 08:52

    Ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, Πλ. Ελευθερίας

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 11:29

    Κυρ. Μητσοτάκης στους Financial Times: Πέντε απλοί κανόνες για την πράσινη μετάβαση

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 12:02

    Ν. Κακλαμάνης: «Η Ελλάδα αξιώνει σεβασμό στην ιερότητα του πολιτισμού της»

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.10.2025 - 12:09

    Alpha news

    • Μεσημεριανό δελτίο 21/10/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 21/10/2025
    • Δυο συλλήψεις στο Δήμο Προποντίδας στη Χαλκιδική: Χωράφι- χωματερή αποβλήτων
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δυο συλλήψεις στο Δήμο Προποντίδας στη Χαλκιδική: Χωράφι- χωματερή αποβλήτων
    • ΗΠΑ: Μπουλντόζες στο Λευκό Οίκο- Κατασκευάζει αίθουσα χορού
      ΔΙΕΘΝΗ ΗΠΑ: Μπουλντόζες στο Λευκό Οίκο- Κατασκευάζει αίθουσα χορού
    •  Πρόγραμμα οικιακής συλλογής βιοαποβλήτων από τον Δήμο Αθηναίων- 2.200 καφέ κάδοι και δωρεάν βιοδιασπόμενες σακούλες
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρόγραμμα οικιακής συλλογής βιοαποβλήτων από τον Δήμο Αθηναίων- 2.200 καφέ κάδοι και δωρεάν βιοδιασπόμενες σακούλες
    • Κρήτη: Ατύχημα σε αγώνες αυτοκινήτων- Έπεσε σε γκρεμό
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κρήτη: Ατύχημα σε αγώνες αυτοκινήτων- Έπεσε σε γκρεμό
    • Δολοφονία Βούλγαρου στο περιστέρι- Παραδόθηκε ο ύποπτος
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δολοφονία Βούλγαρου στο περιστέρι- Παραδόθηκε ο ύποπτος
    • Άστατος καιρός μέχρι την Πέμπτη- "Μικρό καλοκαίρι" μετά τις βροχές
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άστατος καιρός μέχρι την Πέμπτη- "Μικρό καλοκαίρι" μετά τις βροχές
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025