• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Κυρ. Μητσοτακης: Η Ελλαδα στεκεται σταθερα στο πλευρο του λαου της Ουκρανιας

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 17:51

mitsotakis_romi_1i
Κατά την ομιλία του σήμερα στη Διάσκεψη της Ρώμης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η γενναία αντίσταση της Ουκρανίας, που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια, δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την εθνική κυριαρχία, αλλά και για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία».

«Ενωμένοι, για να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουμε μια θεμελιώδη πεποίθηση: ότι η ανθεκτικότητα, όταν ενισχύεται από την αλληλεγγύη, ανοίγει τον δρόμο για την ανανέωση», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας» και ότι «το μήνυμά μας είναι σαφές και συνεπές, από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου: τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία και η επιθετικότητα δεν πρέπει ποτέ να επιβραβεύεται».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρέπει να αυξήσουμε τη συλλογική μας πίεση προς τη Ρωσία, με στόχο την εξασφάλιση μιας δίκαιης εκεχειρίας και, τελικά, μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, μιας ειρήνης που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το ευρωπαϊκό της μέλλον».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανοικοδόμησης, η οποία να αντανακλά την έκταση της καταστροφής και το μέγεθος των θυσιών που έχει κάνει ο ουκρανικός λαός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι τέσσερις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται σήμερα, επιχειρήσεις, ανθρώπινο δυναμικό, περιφερειακή ανάκαμψη και ενσωμάτωση στην ΕΕ, αποτελούν αλληλένδετους πυλώνες αυτής της επιτυχίας» και «η πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς, απαιτεί τόσο την ανάληψη ευθύνης από την Ουκρανία όσο και τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων».

Κατά την ομιλία του στη Ρώμη, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη μακροοικονομική ανθεκτικότητα και ότι έχει προσαρμοστεί στις απαιτητικές προϋποθέσεις της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η στήριξή μας προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία παραμένει ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την προσπάθεια ανοικοδόμησης και πρέπει να υποστηριχθεί με τους απαραίτητους πόρους και την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Ωστόσο, η δημόσια χρηματοδότηση από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να εντάξουμε πλήρως τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες: να μετριάσουμε τους κινδύνους, να παρέχουμε εγγυήσεις, να οικοδομήσουμε ισχυρούς και διαφανείς θεσμούς, τους οποίους μπορούν να εμπιστεύονται οι επενδυτές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψης της Ρώμης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «η Ελλάδα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη νότια Ουκρανία και ειδικά στην Οδησσό, μια πόλη με την οποία έχει βαθιές ιστορικές σχέσεις και αποτελεί κόμβο στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα» και ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ανάκαμψη και το μέλλον της. «Θεωρούμε τη νότια Ουκρανία ως ζωτικής σημασίας σύνδεσμο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου», είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως τόνισα πρόσφατα από την Οδησσό, οραματιζόμαστε έναν στρατηγικό διάδρομο συνδεσιμότητας ανάμεσα στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την πόλη της Οδησσού, που θα συμπεριλαμβάνει την ενέργεια, τις μεταφορές και το εμπόριο, ένα έργο που θα συμβάλλει, τόσο στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, όσο και στην ευρύτερη ενεργειακή και οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Επισήμανε, δε, ότι μαζί με τους εταίρους μας στην περιοχή, συμβάλλουμε ήδη στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας μέσω του ζωτικού Κάθετου Διαδρόμου, ενός κρίσιμου έργου υποδομής με σημαντικές δυνατότητες.

«Οι ελληνικές εταιρείες που εκπροσωπούνται σήμερα στη Ρώμη, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, διερευνώντας συνεργασίες σε βασικούς τομείς: από την καθαρή και πράσινη ενέργεια έως τις υποδομές, τις υπηρεσίες υγείας, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις θαλάσσιες μεταφορές και την άμυνα. Σε όλα αυτά, ο στόχος μας είναι σαφής: να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ταχεία και απτή ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης, κυρίαρχης και δημοκρατικής Ουκρανίας, όπως έγινε στις χώρες μας μετά τον πόλεμο. Η χώρα μου καταστράφηκε όχι μόνο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από έναν εμφύλιο πόλεμο, και καταφέραμε να ανοικοδομηθούμε με σημαντική αμερικανική βοήθεια εκείνη την εποχή. Και εξαίρω τα σχόλια που άκουσα από τον Αμερικανό εκπρόσωπο, ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν χέρι-χέρι όχι μόνο στη διασφάλιση της ζωτικής ειρήνης, αλλά και στην οικοδόμηση μιας ελεύθερης και ευημερούσας Ουκρανίας», ολοκλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.


Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

                                                                                                                                                                

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Πολιτικά χαρακώματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:16

Ανακριτικός κλοιός στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Μαζικές μεταβιβάσεις περιουσίας από αγρότες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:09

Νέα αποστολή Ευρωπαίων στη Λιβύη – Εκβιαστικό παζάρι του Χάφταρ - Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:06

Το παιχνίδι του Χάφταρ – Μπίζνες με τους μετανάστες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:03

Σύγκρουση για το μεταναστευτικό – Επανεξετάζουν επιδόματα και μενού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:00

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Πολιτικά χαρακώματα

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:16

    Ανακριτικός κλοιός στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Μαζικές μεταβιβάσεις περιουσίας από αγρότες

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:09

    Νέα αποστολή Ευρωπαίων στη Λιβύη – Εκβιαστικό παζάρι του Χάφταρ - Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:06

    Το παιχνίδι του Χάφταρ – Μπίζνες με τους μετανάστες

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:03

    Σύγκρουση για το μεταναστευτικό – Επανεξετάζουν επιδόματα και μενού

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:00

    Ν. Χαρδαλιάς: Τα ζητήματα της καθημερινότητας αντιμετωπίζονται με ευθύνη, συγκρότηση και σταθερή μεθοδολογία

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 16:27

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Σύγκρουση για το μεταναστευτικό – Επανεξετάζουν επιδόματα και μενού

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:00

    Το παιχνίδι του Χάφταρ – Μπίζνες με τους μετανάστες

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:03

    Νέα αποστολή Ευρωπαίων στη Λιβύη – Εκβιαστικό παζάρι του Χάφταρ - Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:06

    Ανακριτικός κλοιός στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Μαζικές μεταβιβάσεις περιουσίας από αγρότες

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.07.2025 - 20:09

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 10/7/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 10/7/2025
    • Ο καιρός την Παρασκευή 11/7/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 11/7/2025
    • Το κρέας κερδίζει στο «τραπέζι» τα έντομα
      ΔΙΕΘΝΗ Το κρέας κερδίζει στο «τραπέζι» τα έντομα
    • Νέα γκάφα του Τραμπ – Τα αγγλικά του πρόεδρου της Λιβερίας
      ΔΙΕΘΝΗ Νέα γκάφα του Τραμπ – Τα αγγλικά του πρόεδρου της Λιβερίας
    • Τα παιδιά που άρπαξαν αντάρτες – Βρέθηκε στα 48 του
      ΔΙΕΘΝΗ Τα παιδιά που άρπαξαν αντάρτες – Βρέθηκε στα 48 του
    • Τουρκία-  Νέα σύλληψη δημάρχου – Αντιπολίτευση κατά Ερντογάν
      ΔΙΕΘΝΗ Τουρκία-  Νέα σύλληψη δημάρχου – Αντιπολίτευση κατά Ερντογάν
    • Επόμενη μέρα στην Ουκρανία – Διεθνής διάσκεψη στην Ιταλία
      ΔΙΕΘΝΗ Επόμενη μέρα στην Ουκρανία – Διεθνής διάσκεψη στην Ιταλία
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025