- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Μ. Χρυσοχοΐδης: Να αφαιρείται η φοιτητική ιδιότητα σε όσους βιαιοπραγούν στα πανεπιστήμια - Η βία μειώθηκε πολύ, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κάποιοι θεωρούν ότι τα πανεπιστήμια είναι ελεύθεροι χώροι να τραμπουκίζουν, να ασχημονούν και να βιαιοπραγούν και αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας τα τελευταία επεισόδια στη Νομική, αλλά και τα χθεσινά στην Πολυτεχνειούπολη, όπου τραυματίσθηκε και η υπεύθυνη του κυλικείου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι».
Ο υπουργός ανέφερε ότι για τα συμβάντα θα επιληφθούν όλες οι αρμόδιες αρχές, διοικητικές και δικαστικές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά την ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον έλεγχο εισόδου και την ταυτοποίηση όσων κινούνται εντός των πανεπιστημίων.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η βία στα πανεπιστήμια έχει μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και έκανε ειδική αναφορά στις εκκενώσεις των καταλήψεων.
Ταυτόχρονα δήλωσε την άποψη του να τιμωρείται με αναστολή της ιδιότητας του και να απομακρύνεται φοιτητής που βιαιοπραγεί εντός των πανεπιστημίων, «μέχρι να καταδικαστεί ή να αθωωθεί».
Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε:
«Η πρόσβαση και ο έλεγχος, η διαχείριση των πανεπιστημιακών χώρων ανήκει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Άρα το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, σε ποιον δίνει άδεια η διοίκηση του πανεπιστημίου να κάνει μια εκδήλωση, είναι δική της υπόθεση. Όποιος μπαίνει πρέπει να μπαίνει επώνυμα, να έχει ταυτότητα, να είναι κατατεθειμένο το όνομά του στο σύστημα, έτσι ώστε να είναι γνωστό στην αίθουσα ποιοι υπάρχουν και στη συνέχεια, αν συμβαίνουν εγκληματικές πράξεις, η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι οι πρυτανικές αρχές πρέπει να βάλουν κάμερες, μαγνητικές πύλες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο. «Αυτό που έχει σημασία είναι να μην είναι το πανεπιστήμιο ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε.
Καταλήγοντας για το θέμα αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε:
«Η βία στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ. Τα φαινόμενα δεν είναι καθημερινά, όπως ήταν πριν. Δεν υπάρχουν καταλήψεις. Όλες οι καταλήψεις έχουν αδειάσει. Όλα τα πανεπιστήμια λειτουργούν κανονικά, με μια δύο εξαιρέσεις, όπου κάποιοι επιμένουν και εκεί θα χρειαστεί και η συμμετοχή των πανεπιστημιακών Αρχών, καθώς αυτά αποτελούν σημεία εκκίνησης βίας. Έτσι, νομίζω ότι το πρόβλημα- μαζί με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν- θα μηδενιστεί».
Οι έρευνες για την Πολυτεχνειούπολη
Δύο διαφορετικές δικογραφίες σχηματίζει η κρατική Ασφάλεια για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χτες στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.
Η μία αφορά στην συμπλοκή μεταξύ περίπου 15-20 κουκουλοφόρων με άλλη ομάδα φοιτητών, που αφορμή φαίνεται πως ήταν η αντιπαράθεση εν όψει των φοιτητικών εκλογών και η άλλη στο περιστατικό στο κυλικείο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, όπου ένας φοιτητής χαστούκισε την υπεύθυνη, όταν προσπάθησε να τους εμποδίσει να κολλήσουν αφίσες, καθώς το είχε ετοιμάσει για να λειτουργήσει για πρώτη μέρα χτες.
Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται και σε βίντεο οι κουκουλοφόροι να χτυπούν άγρια φοιτητή με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, ενώ δημιουργήθηκε ένταση για αρκετή ώρα, αλλά οι εμπλεκόμενοι είχαν εξαφανιστεί όταν έφτασε η αστυνομία.
Μαρτυρίες έκαναν λόγο για έναν τραυματία, αλλά έγινε έρευνα από την αστυνομία σε νοσοκομεία και δεν εντοπίστηκε.
Στη δεύτερη περίπτωση, η υπεύθυνη του κυλικείου έκανε μήνυση σε βάρος του φοιτητή που την χαστούκισε, ο οποίος ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής.
Σ. Ζαχαράκη: Θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή όποιος αποδεδειγμένα έχει συμμετάσχει σε επεισόδια
Την πρόθεση να ενισχυθεί η ισχύουσα διάταξη για το πώς κάποιος θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή, όταν αποδεικνύεται μέσω της δικαστικής διαδικασίας, ότι αυτός έχει συμμετάσχει σε επεισόδια, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
«Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια αλυσίδα γύρω από το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μειώσουμε και να εξαφανίσουμε αυτού του είδους τα περιστατικά», είπε η κ. Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Κάθε νόμος μένει να υλοποιηθεί για να δούμε ακριβώς τι μπορεί να μείνει έτσι ώστε να βελτιωθεί. Αυτά τα επεισόδια δεν σημαίνει ότι γίνονται μόνο από φοιτητές. Ενδέχεται κάποιοι να είναι φοιτητές και οι υπόλοιποι να είναι "εξωσχολικοί". Αυτό το οποίο σίγουρα θα ενισχύσουμε είναι την ισχύουσα διάταξη για το πώς κάποιος θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή, όταν αποδεικνύεται μέσω της δικαστικής διαδικασίας, ότι αυτός έχει συμμετάσχει σε επεισόδια».
Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ανάγκη συντεταγμένων κινήσεων, ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος και όλοι να ξέρουν πώς επιμερίζονται οι ευθύνες.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα συμβάντα αυτά. Όμως, έστω και ένα περιστατικό να συμβεί, οφείλουμε να έχουμε πάρει τα μέτρα έτσι ώστε να αποτραπεί. Δεν έχουμε πλέον κατάληψη χώρου. Αυτό έχει γίνει με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις της Αστυνομίας (...) Είμαι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου, όπου αυτό είναι εφικτό όπως σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κάθε πανεπιστήμιο, κάθε σχολή και κάθε κτήριο έχει μια ιδιαιτερότητα. Γιατί να μην ξεκινήσουμε από το να κάνουμε κάτι συντεταγμένο με στέρεο και απόλυτο τρόπο για την εφαρμογή του νόμου έτσι όλοι να ξέρουν τι ακριβώς τους αναλογεί;», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.
Επιπλέον, σημείωσε: «Όποιος σπάει δημόσια περιουσία, να την πληρώνει» και ότι «ελευθερία είναι και η ασφάλεια».
«Πρέπει να πληρώσει κάποιος που προκαλεί υλικές ζημιές, όπως ακριβώς γίνεται με το κομμάτι της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας. Αυτά τα οποία αγγίζουν αστικά, διοικητικά, ποινικά μέτρα αποτιμούμε αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να τα κάνουμε ακόμη πιο αυστηρά. Αυτά λοιπόν μένουν να αποτυπωθούν με απόλυτη διαύγεια έτσι ώστε ό,τι υπάρχει στο νόμο να γίνει ακόμη πιο αυστηρό ως προς το κομμάτι της απόδοσης συνεπειών και ευθυνών, έτσι ώστε κάποιος να γνωρίζει ότι ο πανεπιστημιακός χώρος δεν είναι ο χώρος για να ασκήσει τη δική του επαναστατική γυμναστική. Εκεί είναι ο χώρος που ο κόσμος κοπιάζει για πολλά χρόνια για να μπει στο πανεπιστήμιο, να τελειώσει τις σπουδές του μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και να νιώθει ασφαλής. Ελευθερία είναι η ασφάλεια. Ελευθερία είναι και το πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορεί να ασκηθεί η πραγματική ουσία της πανεπιστημιακής διαδικασίας. Είναι η ιδανική στιγμή έτσι ώστε να διαμορφωθούν αυτές οι συμμαχίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 6/5/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στο Παρίσι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ- "Επιλέξτε την Ευρώπη για την επιστήμη"
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πλατφόρμα για τις δημόσιες υπηρεσίες- Αξιολόγηση από τους πολίτες
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βία και ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφές φοιτητών προαναγγέλλει η κυβέρνηση
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καλοκαίρι μέσα στον Μάιο- Ζέστη και λασποβροχές
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλη φωτιά στα Τρίκαλα- Βιοτεχνία έγινε στάχτη
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αυτοκίνητο έπεσε σε συνεργείο ασφαλτόστρωσης- Σοβαρός τραυματισμός εργάτη