• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Μητσοτακης: Ελλαδα και ΗΠΑ εχουν εξαιρετικη σχεση, η οποια δεν ηταν ποτε καλυτερη στο παρελθον

Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν εξαιρετική σχέση, η οποία δεν ήταν ποτέ καλύτερη στο παρελθόν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21.01.2025 - 21:45

km_leta
«Η εκλογή Τραμπ αποτελεί το τελευταίο έναυσμα για την Ευρώπη, ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, όχι σε πνεύμα αντίθεσης με τις ΗΠΑ, καθώς έχουμε πολύ στενές σχέσεις και αυτές θα διατηρηθούν, αλλά για να αναζητήσουμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για το πως βλέπει τη νέα διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στη συζήτηση που είχε με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας τονίζοντας ότι «ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη θωράκιση της Ηπείρου μας». Ερωτηθείς για τις Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν μία εξαιρετική σχέση, η οποία δεν ήταν ποτέ καλύτερη στο παρελθόν. Έχουμε μία 5ετή αμυντική συνεργασία, αλλά η σχέση μας εκτείνεται πολύ πέραν της άμυνας, στις τεχνολογίες αιχμής, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Έχουμε μία πολύ ισχυρή σχέση και δυνατούς δεσμούς και στα δύο κόμματα στην Ουάσιγκτον. Δεν αναμένω αλλαγές στη διμερή μας σχέση, ωστόσο αντιμετωπίζουμε αυτή τη σχέση, όχι μέσω της διμερούς διάστασης, αλλά οφείλουμε να βρούμε ενιαία προσέγγιση ως Ευρωπαίοι έναντι της νέας αμερικανικής κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά στο μερίδιο των Ευρωπαίων ως προς τις δαπάνες στην Άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχει δίκιο ο Τραμπ όταν παρότρυνε τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες ως προς τις δαπάνες στην άμυνα. Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε σε περισσότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν ξέρω πόσο θα είναι, αλλά θεωρώ πως δεν θα είναι στο 5%. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις επενδύσεις στην άμυνα, αλλά επίσης χρειαζόμαστε περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα για την άμυνα. Το κατορθώσαμε εν μέσω πανδημίας με το Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε σε κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει συντεταγμένα στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στις 3 Φεβρουαρίου».
Σε ερώτηση για τις θέσεις Τραμπ σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε πρόβλημα ως προς την ακραία woke ατζέντα, που επικράτησε προσφάτως στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η σταθερότητα, όπως αυτή που απαντάται στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μία ισχυρή κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι ένα σημαντικό ζητούμενο και απέκλεισε εκ νέου τη συνεργασία με κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «έχει έλθει η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.12.2025 - 09:12

Νέα παρέμβαση Καραμανλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 21:07

Κόντρες μέσω Λιβύης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 20:51

Αναταράξεις στην κεντροαριστερά – «Καταλύτης» ο Α. Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 20:45

Τρακτέρ μηνύματα και κόντρες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 20:06

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.12.2025 - 09:12

    Νέα παρέμβαση Καραμανλή

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 21:07

    Κόντρες μέσω Λιβύης

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 20:51

    Αναταράξεις στην κεντροαριστερά – «Καταλύτης» ο Α. Τσίπρας

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 20:45

    Τρακτέρ μηνύματα και κόντρες

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 20:06

    Σ. Φάμελλος: Το μείζον είναι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και η ενότητα

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.12.2025 - 16:49

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 09.12.2025 - 09:12

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 08/12/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 08/12/2025
    • Ο καιρός την Τρίτη 09/12/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τρίτη 09/12/2025
    • Tik Tok ALPHA – Πεινασμένο ελάφι έφαγε τα γραπτά μαθητών
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA – Πεινασμένο ελάφι έφαγε τα γραπτά μαθητών
    • Χριστουγεννιάτικο χωριό της Protergia – Λαμπερός προορισμός το Πεδίον του Άρεως
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χριστουγεννιάτικο χωριό της Protergia – Λαμπερός προορισμός το Πεδίον του Άρεως
    • Άγιος Έρωτας – Κινηματογραφική καταδίωξη απόψε
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άγιος Έρωτας – Κινηματογραφική καταδίωξη απόψε
    • Νέα παρέμβαση Καραμανλή
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέα παρέμβαση Καραμανλή
    • Βρετανία - Ξεχασμένο αυτοκίνητο απέκτησε αξία 1,5 εκατ.
      ΔΙΕΘΝΗ Βρετανία - Ξεχασμένο αυτοκίνητο απέκτησε αξία 1,5 εκατ.
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025