• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Λ. Μενδωνη: Ο πολιτισμος συμβαλλει στην αντιμετωπιση του δημογραφικου

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 25.05.2024 - 21:23

mendoni_i1

Για τη συμβολή του πολιτισμού στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος συζήτησε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024-Εθνική προτεραιότητα». Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εφημερίδα Real News με τη συνεργασία και υποστήριξη της Eurobank, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

«Η πολιτική του πολιτισμού είναι οριζόντια πολιτική γιατί διαπερνά τις περισσότερες πτυχές και της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής. Υπό την έννοια αυτή εμπλέκεται και με το δημογραφικό», σημείωσε η κ. Μενδώνη. Αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, τόνισε: «Στο υπουργείο Πολιτισμού έχουμε καταρτίσει, αυτά τα χρόνια, την Χάρτα Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Ευημερίας, η οποία συντίθεται από μία εξιδεικευμένη Χάρτα, για κάθε περιφέρεια. Στις 13 αυτές Χάρτες έχουμε συμπεριλάβει -σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας- έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Έχουμε συμπεριλάβει πολιτικές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια». Ως παράδειγμα έφερε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη Σχολή της Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης, η οποία ιδρύεται στον Πεντάλοφο Κοζάνης από το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με την οικεία περιφέρεια και με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η Σχολή αυτή θα εκπαιδεύει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, αλλά δεν έχουν στην πραγματικότητα κατοχύρωση επαγγελματική. Θα τους εκπαιδεύσει να συνεχίσουν να δουλεύουν το παραδοσιακό υλικό, που είναι άφθονο στην περιοχή τους, και να διδάσκονται από τους λίγους αλλά πολύ σημαντικούς τεχνίτες της πέτρας που έχουν ακόμη απομείνει», πρόσθεσε η υπουργός.

«Το ανάλογο συμβαίνει και με τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, στην οποία τώρα δίνουμε μία εντελώς διαφορετική διάσταση. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης διευρύνουμε και επεκτείνουμε τη Σχολή. Δημιουργούμε εντελώς νέες υποδομές για να φοιτούν οι νέοι που θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του μαρμάρου στις πλέον αρμόζουσες συνθήκες. Οι απόφοιτοι των Σχολών Πέτρας και Μαρμαροτεχνίας, με διαβαθμισμένο πλέον το πτυχίο της Σχολής τους, θα είναι περιζήτητοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Τήνο -το καλοκαίρι σφύζει από ζωή, αλλά τον χειμώνα δεν είναι ίδια η κατάσταση- και στη Δυτική Μακεδονία θα υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θα μείνουν εκεί και δεν θα αναγκαστούν να φύγουν για τις πόλεις, δεν θα πάνε στη Θεσσαλονίκη, δεν θα έρθουν στην Αθήνα. Θα αισθάνονται ότι τους παρέχει μία ασφάλεια το κράτος. Άρα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες».

Το υπουργείο Πολιτισμού, αυτήν τη στιγμή, εκτελεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημιουργίας πολιτιστικών υποδομών, με περισσότερα από 850 έργα σε όλη την επικράτεια. «Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται πολιτιστικοί προορισμοί, τουριστικοί πόλοι, άρα αναπτυξιακοί πόροι, στους οποίους μπορούν να απασχοληθούν, να βρουν θέσεις εργασίας νέοι άνθρωποι αυξημένων προσόντων και μάλιστα περισσότερες γυναίκες. Η χώρα μας έχει την ευλογία να έχει μία διασπορά μνημείων παντού. Επομένως, το να εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού έργα στον Έβρο, στο Νεστόριο στη Δυτική Μακεδονία, στο Καστελόριζο, στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στους Παξούς, αυτομάτως δημιουργεί προορισμούς, άρα ενισχύει τις τουριστικές ροές και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, συμβάλλοντας στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Από την άλλη πλευρά, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι σε περιοχές στις οποίες δημιουργούνται από το ΥΠΠΟ πολιτιστικοί προορισμοί ή δομές σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, λειτουργούν και ως πόλοι προσέλκυσης startups επιχειρήσεων. Αυτό σιγά-σιγά παρατηρείται και στη Μακεδονία», επεσήμανε η κ. Μενδώνη.

Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού, ο οποίος «ενισχύει το αίσθημα του συνανήκειν, της κοινής μας πορείας, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας, μετριάζοντας τις εκφράσεις της ατομικότητας». «Επενδύοντας στον πολιτισμό δημιουργούμε καλύτερη κοινωνία. Τα μέλη της κοινωνίας αναπτύσσουν συντροφικότητα και αλληλεγγύη, περιορίζουν την ατομικότητα και το εγώ, προσανατολίζονται στην υπηρέτηση συλλογικότερων στόχων», κατέληξε η κ. Μενδώνη Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X) 





ΣΧΕΤΙΚΑ

Αντ. Σαμαράς: Έχουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία όχι επειδή δεν προκαλούν αλλά επειδή δεν αντιδρούμε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 21:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από την αυριανή ψηφοφορία για την Προανακριτική για το δυστύχημα των Τεμπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 21:22

H μεγάλη δημοσκόπηση του ALPHA (B' ΜΕΡΟΣ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:35

Αντιδράσεις για τον προκλητικό χάρτη – «Τουρκικό» το μισό Αιγαίο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:25

Πρώτη ευρω «καμπάνα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρόστιμο 415 εκ. στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:22

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Αντ. Σαμαράς: Έχουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία όχι επειδή δεν προκαλούν αλλά επειδή δεν αντιδρούμε

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 21:52

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από την αυριανή ψηφοφορία για την Προανακριτική για το δυστύχημα των Τεμπών

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 21:22

    H μεγάλη δημοσκόπηση του ALPHA (B' ΜΕΡΟΣ)

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:35

    Αντιδράσεις για τον προκλητικό χάρτη – «Τουρκικό» το μισό Αιγαίο

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:25

    Πρώτη ευρω «καμπάνα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρόστιμο 415 εκ. στην Ελλάδα

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:22

    H Μ. Καρυστιανού καταγγέλλει ότι την απειλούν  - Ψηφίζουν για Τέμπη εν μέσω πόλωσης

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:19

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Ισραήλ – Επιστροφή με C -130  μέσω Καΐρου

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 19:59

    H Μ. Καρυστιανού καταγγέλλει ότι την απειλούν  - Ψηφίζουν για Τέμπη εν μέσω πόλωσης

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:19

    Πρώτη ευρω «καμπάνα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Πρόστιμο 415 εκ. στην Ελλάδα

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:22

    Αντιδράσεις για τον προκλητικό χάρτη – «Τουρκικό» το μισό Αιγαίο

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.06.2025 - 20:25

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 17/6/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 17/6/2025
    • Ένοχος δήλωσε ο γιατρός του Μάθιου Πέρι – Παράνομη χορήγηση κεταμίνης
      ΔΙΕΘΝΗ Ένοχος δήλωσε ο γιατρός του Μάθιου Πέρι – Παράνομη χορήγηση κεταμίνης
    • H μεγάλη δημοσκόπηση του ALPHA (B' ΜΕΡΟΣ)
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ H μεγάλη δημοσκόπηση του ALPHA (B' ΜΕΡΟΣ)
    • Coca -Cola στην Ελλάδα – 2,2 δις επίδραση στην οικονομία και 50.700 θέσεις εργασίας
      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Coca -Cola στην Ελλάδα – 2,2 δις επίδραση στην οικονομία και 50.700 θέσεις εργασίας
    • Συμβουλές εξοικονόμησης – Φθηνότεροι λογαριασμοί
      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συμβουλές εξοικονόμησης – Φθηνότεροι λογαριασμοί
    • Διακοπές σε συγγενείς και φίλους
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διακοπές σε συγγενείς και φίλους
    • Αντιδράσεις για τον προκλητικό χάρτη – «Τουρκικό» το μισό Αιγαίο
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντιδράσεις για τον προκλητικό χάρτη – «Τουρκικό» το μισό Αιγαίο
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025