• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Συναντηση Πιερρακακη με τον Ιρλανδο ομολογο του: Εργαζομαστε για μια ισχυρη, ενιαια και ανταγωνιστικη Ευρωπη

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Ιρλανδό ομόλογό του: Εργαζόμαστε για μια ισχυρή, ενιαία και ανταγωνιστική Ευρώπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 01.12.2025 - 14:13

pierakakis_1i

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, συναντήθηκε σήμερα στο Δουβλίνο με τον αντιπρόεδρο της Ιρλανδικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Simon Harris. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιρλανδίας και η κοινή δέσμευση για στενή συνεργασία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την προετοιμασία των επερχόμενων Προεδριών της ΕΕ, καθώς η Ιρλανδία αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και η Ελλάδα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2027. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης και στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής ατζέντας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, καθώς και στο ψηφιακό ευρώ. Ο υπουργός παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, τη σταθερή πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και τον ρόλο της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας του κράτους.

Ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογό του για την πρωτοβουλία «Μίτος», τη χαρτογράφηση και απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη συμβολή της ψηφιοποίησης στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την πορεία ανάκαμψης Ελλάδας και Ιρλανδίας από τις κρίσεις της προηγούμενης δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι και οι δύο χώρες εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνουν δημοσιονομικά πλεονάσματα που επιστρέφουν στην κοινωνία και στηρίζουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον όμιλο Euronext , στον οποίο συμμετέχει και το Χρηματιστήριο του Δουβλίνου, εξέλιξη που δημιουργεί ισχυρές νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και ενισχύει την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Συζητήθηκαν επίσης η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι εκθέσεις Draghi και Letta και οι προτεραιότητες του ECOFIN ενόψει των δύο επερχόμενων προεδριών.
Πριν από την συνάντηση, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Simon Harris δήλωσε :

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που καλωσορίζω τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη στο Δουβλίνο, καθώς γιορτάζουμε την πεντηκοστή επέτειο από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ιρλανδίας- Ελλάδας. Η ισχυρή οικονομική επίδοση της χώρας του αποτελεί απόδειξη των μεταρρυθμίσεων που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κάτι θετικό για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά και για τους διμερείς οικονομικούς δεσμούς μας. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ενισχύσουμε τον συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών και την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στενά ενόψει των επόμενων ευρωπαϊκών προεδριών μας».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε: «Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δύο χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά στην καρδιά της ευρωπαϊκής θεσμικής αρχιτεκτονικής, μοιράζονται κοινές αξίες και ένα κοινό όραμα για μια ισχυρή Ευρώπη. Ακολουθούμε τον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης και σταθερότητας, έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας και δημιουργούμε δημοσιονομικά πλεονάσματα που επιστρέφουν στην κοινωνία και συμβάλλουν στη μείωση του χρέους. Έχουμε πολλά να διδαχθούμε η μία χώρα από την άλλη. Η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον όμιλο Euronext ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις μας. Μας ενώνει το ευρωπαϊκό μας σπίτι και η κοινή μας στόχευση για μια ολοκληρωμένη, ανταγωνιστική ενιαία αγορά χωρίς περιττά εμπόδια και γραφειοκρατία».


Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΣΧΕΤΙΚΑ

Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Tο Παρίσι υποχωρεί 3% και η Φρανκφούρτη 4%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 13:55

Eurostat: Στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη- Στο 3% στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 13:29

Νέο άλμα άνω του 30% στην τιμή του ευρωπαϊκού αερίου- Nέα πτώση των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 11:20

Οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές παραμένουν υψηλές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 09:44

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 09:29

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Tο Παρίσι υποχωρεί 3% και η Φρανκφούρτη 4%

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 13:55

    Eurostat: Στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη- Στο 3% στην Ελλάδα

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 13:29

    Νέο άλμα άνω του 30% στην τιμή του ευρωπαϊκού αερίου- Nέα πτώση των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 11:20

    Οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές παραμένουν υψηλές

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 09:44

    ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 09:29

    Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 02.03.2026 - 21:12

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 09:29

    Οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές παραμένουν υψηλές

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 09:44

    Νέο άλμα άνω του 30% στην τιμή του ευρωπαϊκού αερίου- Nέα πτώση των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 11:20

    Eurostat: Στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη- Στο 3% στην Ελλάδα

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.03.2026 - 13:29

    Alpha news

    • Μεσημεριανό Δελτίο 3/3/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 3/3/2026
    • Συμπλοκή επιβατών σε λεωφορείο- Τον χτύπησε με στυλό στο μάτι
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συμπλοκή επιβατών σε λεωφορείο- Τον χτύπησε με στυλό στο μάτι
    • Καραμπόλα με νεκρό 24χρονο στην Ποσειδώνος - Υπο την επήρεια αλκοόλ ο ένας οδηγός
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καραμπόλα με νεκρό 24χρονο στην Ποσειδώνος - Υπο την επήρεια αλκοόλ ο ένας οδηγός
    • Οικιακή βοηθός κατηγορείται για φόνο – Εξιχνίαση μετά από 9 χρόνια
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οικιακή βοηθός κατηγορείται για φόνο – Εξιχνίαση μετά από 9 χρόνια
    • Πόλεμος στη Μέση Ανατολή  - Τον Ν. Ανδρουλάκη ενημέρωσε ο Κ. Μητσοτάκης
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Τον Ν. Ανδρουλάκη ενημέρωσε ο Κ. Μητσοτάκης
    • Έλληνες ζητούν επαναπατρισμό – Εγκλωβισμένοι σε χώρες του Κόλπου
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έλληνες ζητούν επαναπατρισμό – Εγκλωβισμένοι σε χώρες του Κόλπου
    • Πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Εγκλωβισμένοι Έλληνες μιλούν στον Alpha
      ΔΙΕΘΝΗ Πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Εγκλωβισμένοι Έλληνες μιλούν στον Alpha
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026