• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Εσοδα 11,663 δισ. ευρω κατεγραψε ο προυπολογισμος το α' διμηνο του ετους

Έσοδα 11,663 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός το α' δίμηνο του έτους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18.03.2025 - 11:33

EVRO_Xartonomismata_U1_2

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,721 δισ. ευρώ, καταγράφηκε το α' δίμηνο εφέτος στον προϋπολογισμό, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,029 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3,378 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.

Σημειώνεται ότι ποσό 468 εκατ. ευρώ που αφορά σε ετεροχρονισμό πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού και ποσό 473 εκατ. ευρώ που αφορά σε ετεροχρονισμό πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομικούς όρους.

Επισημαίνεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επιπρόσθετα, τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2025 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11,663 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 90 εκατ. ευρώ ή 0,77% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.

Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό εμπεριέχεται, τόσο στα έσοδα (στην κατηγορία «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών»), όσο και στις επιστροφές φόρων (ΦΠΑ), το ποσό των 784,8 εκατ. ευρώ από τις συναλλαγές που απαιτήθηκε να γίνουν κατά τον Ιανουάριο 2025 για την ολοκλήρωση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού, οι οποίες αφορούν στο έτος 2024 και είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 11,901 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 527 εκατ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων του διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου επηρεάζει σε δημοσιονομικούς όρους το 2024.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,859 δισ. ευρώ και ενσωματώνουν το ποσό επιστροφής ΦΠΑ ύψους 784,8 εκατ. ευρώ από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο δημοσιονομικά επηρεάζει το 2024. Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,074 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 168 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,242 δισ. ευρώ) που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.

Τα συνολικά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 166 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 629 εκατ. ευρώ από τον στόχο (795 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2025 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,672 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 196 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,022 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 214 εκατ. ευρώ ή 3,7% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 651 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 76 εκατ. ευρώ από τον στόχο (727 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 44 εκατ. ευρώ από τον στόχο (115 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2025 ανήλθαν στα 11,034 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 590 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (11,625 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Επίσης είναι μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, κατά 176 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 246 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης της εμφανιζόμενης διαφοράς στις πιστώσεις υπό κατανομή ύψους 343 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε πληρωμές αλλά σε μεταφορές πιστώσεων στις υπόλοιπες κατηγορίες από τις οποίες πραγματοποιούνται πληρωμές, η διαφορά στις πληρωμές έναντι του στόχου ανέρχεται σε 97 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 1,339 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 344 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές του 2024 κατά 716 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

Λουκέτα λόγω υπερφορολόγισης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 20:57

ΥΠΕΝ: Ξεκινούν σήμερα οι συναντήσεις στο Τέξας για τους υδρογονάνθρακες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 16:48

ΤτΕ: Στα 40,7 εκατ. οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 16:13

Πιερρακάκης: Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε κλάδου και μειώνουμε ρυθμιστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 15:34

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 11:30

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Λουκέτα λόγω υπερφορολόγισης

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 20:57

    ΥΠΕΝ: Ξεκινούν σήμερα οι συναντήσεις στο Τέξας για τους υδρογονάνθρακες

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 16:48

    ΤτΕ: Στα 40,7 εκατ. οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2024

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 16:13

    Πιερρακάκης: Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε κλάδου και μειώνουμε ρυθμιστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 15:34

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08.05.2025 - 11:30

    Φορολόγηση φωτιά στα ακίνητα «Συγκάτοικοι» με την εφορία

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 07.05.2025 - 20:02

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 8/5/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 8/5/2025
    • Ο καιρός την Παρασκευή 9/5/2025
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Παρασκευή 9/5/2025
    • Tik Tok ALPHA: Μιμήθηκαν τους γλάρους
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok ALPHA: Μιμήθηκαν τους γλάρους
    • Πρεμιέρα για τα «Παναθήναια 2025»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρεμιέρα για τα «Παναθήναια 2025»
    • Εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ήττα του φασισμού
      ΔΙΕΘΝΗ Εορτασμοί για τα 80 χρόνια από την ήττα του φασισμού
    • Πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
      ΔΙΕΘΝΗ Πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα πολέμου
    • Οργή στην άγκυρα από το μπλόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία της
      ΔΙΕΘΝΗ Οργή στην άγκυρα από το μπλόκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία της
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025