• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • ΤτΕ: Κορυφωση της αναπτυξης και αναβαθμιση της ελληνικης οικονομιας το 2025

ΤτΕ: Κορύφωση της ανάπτυξης και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας το 2025

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 24.01.2025 - 15:57

TtE_I_Trapeza_Eladas_SIMA_LOGO

«Πλαφόν» στην ανάπτυξη και περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρα, προβλέπει για το 2025 η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι κορυφώνεται φέτος η οικονομική ανάπτυξη καθώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 2,5% από 2,3% το 2024. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για τα δύο επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,3% το 2026 και περαιτέρω στο 2% το 2027.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται στο μηναίο οικονομικό δελτίο της ΤτΕ, τη διετία 2025-26 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσουν να είναι οι επενδυτικές δαπάνες, χάρη και στη συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και η κατανάλωση που επωφελείται από την ενίσχυση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της απασχόλησης και της ενίσχυσης των μισθών, των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, καθώς και της μείωσης του πληθωρισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, η αναμενόμενη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ (κάτω από το 150% του ΑΕΠ) το 2025, παράλληλα με την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.

Οι κίνδυνοι που ενέχονται στις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι κυρίως «καθοδικοί» (δηλαδή οδηγούν σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης) και σχετίζονται με: (α) επιδείνωση της οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη και στον υπόλοιπο κόσμο (β) αύξηση του προστατευτισμού και μια επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, (γ) χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό απορρόφησης και χρήσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, (δ) φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, (ε) εντεινόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας και (στ) καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα επιβράδυνε τη διαδικασία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, θετική έκπληξη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μπορεί να αποτελέσουν τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα δικαιούται να λάβει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ. Περίπου το ήμισυ αυτών των κονδυλίων (36 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκμαψης (NGEU). Τα υπόλοιπα είναι διαρθρωτικά κονδύλια από την ΕΕ προϋπολογισμού 2021-2027.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στοχεύουν σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν την ανάπτυξη στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η πλήρης εκτέλεση του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα συμβάλει σε σημαντική αύξηση κατά 7% του πραγματικού ΑΕΠ έως το 2026, κυρίως λόγω της αύξησης των συνολικών επενδύσεων και της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X) 





ΣΧΕΤΙΚΑ

«Ξεσκονίζουν» χαμηλά ενοίκια – Έλεγχοι και διασταυρώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 17.01.2026 - 20:04

Είδη διατροφής ακριβότερα από ρούχα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 17.01.2026 - 19:24

11 «αόρατοι» φόροι στις καθημερινές μας συναλλαγές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 16.01.2026 - 20:09

Δουλεύουμε 6 μήνες για πληρωμές φόρων και εισφορών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 16.01.2026 - 20:07

Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου με εξάμηνη διάρκεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 16.01.2026 - 16:56

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    «Ξεσκονίζουν» χαμηλά ενοίκια – Έλεγχοι και διασταυρώσεις

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 17.01.2026 - 20:04

    Είδη διατροφής ακριβότερα από ρούχα

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 17.01.2026 - 19:24

    11 «αόρατοι» φόροι στις καθημερινές μας συναλλαγές

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 16.01.2026 - 20:09

    Δουλεύουμε 6 μήνες για πληρωμές φόρων και εισφορών

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 16.01.2026 - 20:07

    Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου με εξάμηνη διάρκεια

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 16.01.2026 - 16:56

    Ενοίκια από "χρυσάφι"- Αύξηση έως 40% σε μια πενταετία

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 16.01.2026 - 14:40

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 17/1/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 17/1/2026
    • Εκδήλωση ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο από τον σύλλογο «Πίστη»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εκδήλωση ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο από τον σύλλογο «Πίστη»
    • «Έσπασε» το κοντέρ – Με 191 χλμ στην περιφερειακή Υμηττού
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Έσπασε» το κοντέρ – Με 191 χλμ στην περιφερειακή Υμηττού
    • Παραδοσιακή Ισπανική τελετή –Άλογα περνούν από φωτιές
      ΔΙΕΘΝΗ Παραδοσιακή Ισπανική τελετή –Άλογα περνούν από φωτιές
    • Δολοφονία 18χρονου από συμμαθητή του – Τον μαχαίρωσε σε σχολείο στην Ιταλία
      ΔΙΕΘΝΗ Δολοφονία 18χρονου από συμμαθητή του – Τον μαχαίρωσε σε σχολείο στην Ιταλία
    • Δανοί διαδηλώνουν για τη Γροιλανδία – Επιμένει ο Τραμπ
      ΔΙΕΘΝΗ Δανοί διαδηλώνουν για τη Γροιλανδία – Επιμένει ο Τραμπ
    • Νέο περιστατικό βίας – Αντιδράσεις στη Μινεάπολη
      ΔΙΕΘΝΗ Νέο περιστατικό βίας – Αντιδράσεις στη Μινεάπολη
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026