- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Πιθανή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2019 «βλέπει» ο Πολ Κρούγκμαν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νομίζω ότι υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα ότι θα εισέλθουμε σε ύφεση στα τέλη του τρέχοντος έτους (ή) το επόμενο έτος» τόνισε ο Κρούγκμαν και υποστήριξε ότι είναι απίθανο να είναι μόνο ένα «μεγάλο γεγονός» που θα προκαλέσει οικονομική ύφεση. Αντ’ αυτού, μια σειρά οικονομικών ανοιγμάτων θα αυξήσει την πιθανότητα επιβράδυνσης... Η κύρια ανησυχία ήταν πάντα ότι δεν έχουμε μια αποτελεσματική απάντηση όταν η οικονομία επιβραδύνεται». Αυτή τη στιγμή, πολύ κοντά στην ύφεση είναι η ευρωζώνη».
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε αισθητά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2019 και το 2020. Η Επιτροπή ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3% από 1,9% το 2018 και αναμένεται να ανακάμψει το 2020 σε 1,6%. Οι εκτιμήσεις ήταν αισθητά λιγότερο αισιόδοξες από τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο, όταν οι Βρυξέλλες ανέμεναν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί γύρω στο 1,9% φέτος και στο 1,7% το 2020. Τα νέα επιτείνουν τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
Ο Κρούγκμαν υποστήριξε επίσης ότι το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας του Προέδρου Τραμπ μέσω μείωσης των φορολογικών εσόδων αποτελεί έναν τομέα ανησυχίας, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικό».
"Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την προοπτική μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης τους επόμενους μήνες, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας να αποτελεί πρόκληση για την επιχειρηματικότητα και το καταναλωτικό κλίμα. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, καθώς και κάποια παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν κάποια ελπίδα για μια «ομαλή προσγείωση» και όχι μια οριστική ύφεση" εκτιμά ο Κρούγκμαν.
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 11/7/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 12/7/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Πέντε χρόνια τζαμί η Αγιά Σοφία – Προκαλεί ο Ερντογάν
- ΔΙΕΘΝΗ Στην Κίνα προστατεύονται με φύλλα λωτού
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Πανσέληνος του Ιουλίου
- ΔΙΕΘΝΗ Τελευταία επιθυμία να «βρέξει» λεφτά
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογή Μητροπολίτη Κρήτης – Το ΠΑΣΟΚ ζητά να αποσυρθεί η διάταξη