• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Nord Stream 2: Η Ουκρανια αναλαμβανει δραση για να αντιμετωπισει «τις απειλες» που εγειρει ο αγωγος

Nord Stream 2: Η Ουκρανία αναλαμβάνει δράση για να αντιμετωπίσει «τις απειλές» που εγείρει ο αγωγός

ΔΙΕΘΝΗ 22.07.2021 - 10:38

nord_stream_2
Η Ουκρανία ξεκίνησε επίσημες διαβουλεύσεις με την ΕΕ και τη Γερμανία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου για το επίμαχο αυτό έργο που θα συνδέσει τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε ότι επίσημη ειδοποίηση έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ο Κουλέμπα έκανε τη δήλωση αυτή λίγα λεπτά αφού ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει η Ρωσία, εφόσον χρησιμοποιήσει τον αγωγό για να πλήξει την Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Αν η Ρωσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή διαπράξει άλλες επιθετικές ενέργειες εις βάρος της Ουκρανίας, η Γερμανία θα λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο και θα ασκήσει πιέσεις για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένων των κυρώσεων, προκειμένου να περιορίσει τις ικανότητες ρωσικών εξαγωγών στον ενεργειακό τομέα προς την Ευρώπη», τόνισαν οι δύο χώρες.

ΗΠΑ και Γερμανία ζήτησαν επίσης να εξακολουθήσει «να διέρχεται φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας μετά το 2024», καταληκτική ημερομηνία βάσει της τρέχουσας συμφωνίας του Κιέβου με τη Ρωσία. «Η Γερμανία δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να ασκήσει πίεση ώστε να διευκολύνει μια παράταση που θα μπορούσε να φτάνει έως και τα 10 επιπλέον χρόνια» της συμφωνίας αυτής για τη διέλευση αερίου από την Ουκρανία.

Παράλληλα το Βερολίνο ως την 1η Σεπτεμβρίου «θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις αυτές», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Εξάλλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξέτασαν» ήδη από χθες Τετάρτη «το ενδεχόμενο» μιας τέτοιας παράτασης «πέρα από το 2024», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Επιπλέον η Γερμανία δεσμεύθηκε «να δημιουργήσει ένα πράσινο ταμείο» προκειμένου να στηρίξει «την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας», στο οποίο το Βερολίνο θα καταβάλει αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ για «να στηρίξει και να προωθήσει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων» που θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε την «ανακούφισή του» για την «εποικοδομητική αυτή λύση».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, Μέρκελ και Πούτιν δήλωσαν «ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η κατασκευή» του Nord Stream 2 «πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της».

Η γερμανοαμερικανική συμφωνία φαίνεται να αίρει τα τελευταία εμπόδια για την ολοκλήρωση του αγωγού.

Πλήγμα
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την Ουκρανία, η οποία έχει προσπαθήσει να πείσει τους δυτικούς εταίρους της να επιταχύνουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει πολιτικές, στρατιωτικές και ενεργειακές απειλές για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη, ενώ ενίσχυσε την ικανότητα της Ρωσίας να αποσταθεροποιεί την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, διαιωνίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ»., κατήγγειλε ο Κουλέμπα.

«Δυστυχώς οι μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν στόχο να καλύψουν το κενό ασφαλείας που δημιουργείται δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς ώστε να περιορίσουν αποτελεσματικά τις απειλές που εγείρει ο Nord Stream 2», πρόσθεσε σε κοινή του ανακοίνωση με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου.

Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της και ότι θα χάσει τα έσοδα που αποκομίζει για τη διέλευση φυσικού αερίου από το έδαφός της μόλις ολοκληρωθεί και αρχίσει να λειτουργεί ο Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Η Ουάσινγκτον έχει στείλει τον σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Τσολέτ στο Κίεβο για να συζητήσει τις ανησυχίες της Ουκρανίας για τον αγωγό, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 30 Αυγούστου, μια συνάντηση την οποία επιθυμούσε διακαώς το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι σχολίασε ότι σχεδιάζει να έχει μια «ειλικρινή και ανοικτή» συζήτηση με τον Μπάιντεν για τον Nord Stream 2.



ΣΧΕΤΙΚΑ

Ανθρωποειδή ρομπότ σε δράση- Επίδειξη κουνγκ φου και ομαδικού χορού

ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 20:23

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός προειδοποιεί την ΕΕ: "Κίνδυνος να γίνει η Ευρώπη βιομαχανικό μουσείο"

ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 20:22

Διαπραγμάτευση ΗΠΑ- Ιράν: Στην κόψη του ξυραφιού

ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 20:21

Επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι: Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ήταν δύσκολες αλλά σημαντικές

ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 18:35

Ιράν: Η Τεχεράνη "επεξεργάζεται ένα πλαίσιο" ενόψει των επόμενων συνομιλιών με τις ΗΠΑ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί

ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 17:16

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Ανθρωποειδή ρομπότ σε δράση- Επίδειξη κουνγκ φου και ομαδικού χορού

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 20:23

    Ο Βέλγος Πρωθυπουργός προειδοποιεί την ΕΕ: "Κίνδυνος να γίνει η Ευρώπη βιομαχανικό μουσείο"

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 20:22

    Διαπραγμάτευση ΗΠΑ- Ιράν: Στην κόψη του ξυραφιού

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 20:21

    Επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι: Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ήταν δύσκολες αλλά σημαντικές

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 18:35

    Ιράν: Η Τεχεράνη "επεξεργάζεται ένα πλαίσιο" ενόψει των επόμενων συνομιλιών με τις ΗΠΑ, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 17:16

    Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κούβας εν μέσω αμερικανικού πετρελαϊκού εμπάργκο

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 16:34

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν: «Το Βατικανό δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης για την Γάζα, υπάρχουν κρίσιμα σημεία»

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 13:21

    Γερμανία: Σε κυβερνοεπίθεση οφείλονται τα προβλήματα στις ιστοσελίδες των Γερμανικών Σιδηροδρόμων

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 13:59

    Τουρκία: Επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το PKK

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 14:21

    Ισπανία: Συνελήφθη ο «άνδρας με τα χίλια ονόματα» που καταζητείται στο Περού

    ΔΙΕΘΝΗ 18.02.2026 - 10:28

    Alpha news

    •  Κεντρικό δελτίο 18/2/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 18/2/2026
    • TikTok  ALPHA
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ TikTok ALPHA
    • Capital Clean Energy Carriers: Σε δημόσια προσφορά η έκδοση 7ετούς κοινού ομολογιακού δανείου
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Capital Clean Energy Carriers: Σε δημόσια προσφορά η έκδοση 7ετούς κοινού ομολογιακού δανείου
    • Ανθρωποειδή ρομπότ σε δράση- Επίδειξη κουνγκ φου και ομαδικού χορού
      ΔΙΕΘΝΗ Ανθρωποειδή ρομπότ σε δράση- Επίδειξη κουνγκ φου και ομαδικού χορού
    • Ο Βέλγος Πρωθυπουργός προειδοποιεί την ΕΕ: "Κίνδυνος να γίνει η Ευρώπη βιομαχανικό μουσείο"
      ΔΙΕΘΝΗ Ο Βέλγος Πρωθυπουργός προειδοποιεί την ΕΕ: "Κίνδυνος να γίνει η Ευρώπη βιομαχανικό μουσείο"
    • Διαπραγμάτευση ΗΠΑ- Ιράν: Στην κόψη του ξυραφιού
      ΔΙΕΘΝΗ Διαπραγμάτευση ΗΠΑ- Ιράν: Στην κόψη του ξυραφιού
    • Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο- Οι απαγωγείς είχαν κλέψει με την απειλή όπλου το αυτοκίνητο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο- Οι απαγωγείς είχαν κλέψει με την απειλή όπλου το αυτοκίνητο
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026