- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Γαλλία: Επιστροφή στις τάξεις για μαθητές γυμνασίου και λυκείου - Σταδιακή χαλάρωση της καραντίνας
ΔΙΕΘΝΗ
Μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων επέστρεψαν κι εκείνοι σήμερα στις τάξεις τους στη Γαλλία, μια ημέρα που σηματοδοτείται από το τέλος των περιορισμών στις μετακινήσεις, το πρώτο βήμα στη σταδιακή άρση της καραντίνας, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Έπειτα από δύο εβδομάδες τηλεκπαίδευσης, τις οποίες ακολούθησαν δύο εβδομάδες σχολικών διακοπών, οι μαθητές λυκείου επέστρεψαν με μια εναλλαγή μαθημάτων με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως.
Για τα γυμνάσια, η επιστροφή στην τάξη έγινε με φυσική παρουσία, με εξαίρεση τους μαθητές των δύο μεγαλύτερων τάξεων στα δεκαπέντε διαμερίσματα που έχουν περισσότερο πληγεί από την πανδημία της Covid-19, που επίσης θα ακολουθήσουν μια εναλλαγή μαθημάτων με φυσική παρουσία και τηλεκπαίδευση.
Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά), οι Καντάν και Νατάν, μαθητές της πρώτης τάξης του γυμνασίου, δεν έκρυβαν την ανυπομονησία τους.
«Ανυπομονώ να ξαναδώ τους συμμαθητές μας, να μπορέσουμε να μιλήσουμε, να ξανακάνω όσα έκανα πριν», λέει ο 11χρονος Καντάν.
Σημάδι της ευθραυστότητας της επιδημιολογικής κατάστασης, οι αρχές διατήρησαν το πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμοζόταν πριν από τις διακοπές: το κλείσιμο μιας τάξης θα διατάσσεται μόλις καταγραφεί το πρώτο θετικό κρούσμα.
Η επιστροφή στις τάξεις και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αποτελούν την αρχή της άρσης της καραντίνας σε τέσσερα στάδια, που θέλει να υλοποιήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Το επόμενο βήμα προβλέπεται για τις 19 Μαΐου, με την περιορισμένη επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των κινηματογράφων, των μουσείων, των θεάτρων και των εξωτερικών χώρων μπαρ και εστιατορίων, όπως και την εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 21.00 το βράδυ.
Στις 9 Ιουνίου, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23.00 και τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να υποδεχθούν, με περιορισμούς, πελάτες και στο εσωτερικό. Η πλήρης άρση των περιορισμών προβλέπεται για τις 30 Ιουνίου.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό υπόκειται, εντούτοις, στην εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης.
Η χαλάρωση των μέτρων ξεκινά την ώρα που η χώρα γνωρίζει μια μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, με μια πτώση ύψους 13% και 18% αντίστοιχα τις τελευταίες 7 ημέρες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Τουρκία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί και εννέα τραυματίες σε μάχη με μέλη του ΙΚ στην επαρχία Γιάλοβα - Σκοτώθηκαν έξι τζιχαντιστές
ΔΙΕΘΝΗ
Ινδονησία: Οι αρχές ανέσυραν ένα πτώμα στο πλαίσιο της έρευνας για τον αγνοούμενο Ισπανό προπονητή ποδοσφαίρου και τα παιδιά του έπειτα από το ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 28/12/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θεσσαλονίκη: Αγριογούρουνα στις πόλεις
- ΔΙΕΘΝΗ Εορταστική ατμόσφαιρα στον πλανήτη
- ΔΙΕΘΝΗ Φονική καταιγίδα – Τρεις νεκροί στη Σουηδία
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αθηναϊκή «CHINATOWN» - Από την Κίνα στην Ομόνοια
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Τραυματισμένη καρέτα καρέρα
- ΔΙΕΘΝΗ Σήμερα η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι