- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Όσκαρ 2026: Η «Μια Μάχη Μετά την Άλλη» αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς
ΔΙΕΘΝΗ
Με τον Πολ Τόμας Άντερσον να κατακτά το πρώτο Όσκαρ σκηνοθεσίας στην καριέρα του, επιβεβαιώθηκε η δυναμική της ταινίας του «Μια μάχη μετά την άλλη», η οποία ήταν η μεγάλη νικήτρια της 98ης τελετής απονομής των Βραβείων Όσκαρ, που πραγματοποιήθηκε στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες, συγκεντρώνοντας έξι συνολικά αγαλματίδια (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Κάστινγκ στην Ελληνοαμερικανίδα Κασάντρα Κουλουκουντίς, Μοντάζ και Β' Ανδρικού Ρόλου). Παρά τις συνολικά 16 υποψηφιότητες- αριθμό ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, οι «Αμαρτωλοί» του Ράιαν Κούγκλερ, μία από τις πιο εμπορικές επιτυχίες της χρονιάς, έφυγε τελικά με τέσσερα βραβεία (Α' Ανδρικού Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου, Φωτογραφίας και Πρωτότυπης Μουσικής), με τον «Φρανκενστάιν» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο να ακολουθεί με τρία βραβεία.
«Ευχαριστώ. Ουάου... πραγματικά βάζετε έναν άνθρωπο να δουλεύει σκληρά για να πάρει ένα από αυτά» ανέφερε ο Πολ Τόμας Άντερσον, παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. O Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος είχε ανεβεί νωρίτερα άλλες δύο φορές στη σκηνή για να παραλάβει τα Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου.
«Πάντα θα υπάρχει μια μικρή φωνή μέσα σου που σου λέει ότι ίσως δεν αξίζεις κάτι τέτοιο.. αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευχαρίστηση που νιώθω αυτή τη στιγμή, κρατώντας αυτό το βραβείο στα χέρια μου.. Στα χρόνια που κάνω ταινίες είχα την τύχη να δουλέψω με απίστευτους ανθρώπους, και βρίσκομαι εδώ εξαιτίας της πίστης αυτών των ανθρώπων σε εμένα. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Είναι ένα υπέροχο δώρο, και είμαι τόσο ευτυχής που μπορώ να λέω ότι ο κινηματογράφος είναι το σπίτι μου..Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», δήλωσε κατά τη διάρκεια των βραβεύσεών του. Ακόμη, αναφέρθηκε στους συνυποψήφιους του σκηνοθέτες, τονίζοντας πως «δεν θα μπορούσα να ζητήσω μια καλύτερη τάξη συναδέλφων» και στους ηθοποιούς του, που όπως είπε είναι «η καρδιά της ταινίας του».
Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, ο Πολ Τόμας Άντερσον το αφιέρωσε στη σύζυγό του, την ηθοποιό Μάγια Ρούντολφ και είπε πως έγραψε αυτή την ταινία σκεπτόμενος τα παιδιά του και τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγαλώνουν: «Έγραψα αυτή την ταινία για τα παιδιά μου για να τους ζητήσω συγγνώμη για το χάος που αφήνουμε στον κόσμο που τους παραδίδουμε, αλλά και για να τους ενθαρρύνω ότι θα είναι, ελπίζω η γενιά που, θα μας φέρει λίγη κοινή λογική, καλοσύνη και αξιοπρέπεια!».
Η Τζέσι Μπάκλεϊ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που την είχαν για το ακλόνητο φαβορί και κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την καθηλωτική ερμηνεία της στο «Άμνετ» της Κλόε Ζάο. Στην ταινία υποδύεται τη δυναμική σύζυγο του νεαρού Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που στιγματίζεται από την απώλεια του γιου τους. Η Ιρλανδή ηθοποιός και τραγουδίστρια ευχαρίστησε τους γονείς της που την έμαθαν να ονειρεύεται, τον σύντροφό της και την οκτώ μηνών κόρη τους, καθώς και τη σκηνοθέτη και τη σεναριογράφο της ταινίας για το «δώρο της μητρικής αγάπης». Κλείνοντας αφιέρωσε το βραβείο στο «υπέροχο χάος της μητρικής καρδιάς», καθώς, όπως είπε, «όλοι προερχόμαστε από γυναίκες που δημιουργούν ενάντια στα προγνωστικά».
Στην κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου επικράτησε τελικά ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν για την ερμηνεία του στους «Αμαρτωλούς», αφήνοντας πίσω του τον Τιμοτέ Σαλαμέ. «Στέκομαι εδώ επειδή οι άνθρωποι που ήρθαν πριν από μένα άνοιξαν δρόμους. Ευχαριστώ τον Ράιαν Κούγκλερ και όλους όσοι πίστεψαν στο όραμα της ταινίας. Θέλω επίσης να αφιερώσω αυτή τη στιγμή στους θρυλικούς μαύρους ηθοποιούς όπως ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον και η Χάλι Μπέρι, που με ενέπνευσαν και επηρέασαν την πορεία μου. Σας ευχαριστώ που συνεχίζετε να πιστεύετε σε μένα. Θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό», δήλωσε ο 39χρονος Αφροαμερικανός ηθοποιός.
Από την πλευρά του ο Σαλαμέ μπορεί να έφυγε με άδεια χέρια από την τελετή, ωστόσο δεν γλίτωσε από τα πειράγματά του παρουσιαστή Κόναν Ο' Μπράιεν. «Η ασφάλεια είναι πολύ αυστηρή απόψε. Υπάρχουν φόβοι για επιθέσεις από τις κοινότητες του μπαλέτου και της όπερας. Απλώς θύμωσαν που παρέλειψες το τζαζ», είπε ο Ο' Μπράιεν στον ηθοποιό, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου ότι η όπερα και το μπαλέτο είναι τέχνες που πεθαίνουν, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Ράιαν Κούγκλερ κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. «Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που πρωτοπαίχτηκαν οι "Αμαρτωλοί" και ευχαριστώ την Ακαδημία που δεν το ξέχασε», ανέφερε ο Κούγκλερ, τονίζοντας πως κάθε μέρα που περνούσε με τους συνεργάτες του τον έκανε να πιστεύει πιο πολύ στον εαυτό του.
H «Συναισθηματική Αξία» του Γιοακίμ Τρίερ, η οποία είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. «Είμαι απλώς ένας σινεφίλ από τη Νορβηγία..Αυτή η ταινία είναι για μια πολύ δυσλειτουργική οικογένεια, και είναι το αντίθετο από την ενότητα που ένιωσα με αυτή την υπέροχη ομάδα πίσω μου», δήλωσε ο Νορβηγός σκηνοθέτης. Στην ομιλία του, παράφρασε επίσης ένα απόσπασμα του συγγραφέα Τζέιμς Μπάλντουιν λέγοντας: «Όλοι οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για όλα τα παιδιά..Ας μην ψηφίζουμε πολιτικούς που δεν το παίρνουν αυτό σοβαρά υπόψη».
Η Έιμι Μάντιγκαν στα 75 της χρόνια, κατέκτησε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία τρόμου «Weapons», καταρρίπτοντας ένα απίστευτο ρεκόρ: χρειάστηκαν 40 χρόνια και ένας μήνας από την πρώτη της υποψηφιότητα το 1986 για να κρατήσει στα χέρια της το χρυσό αγαλματίδιο. Η ηθοποιός αστειεύτηκε για τις τέσσερις δεκαετίες αναμονής: «Αυτό που είναι διαφορετικό από την πρώτη φορά, είναι ότι επιτέλους πήρα αυτό το μικρό χρυσό ανθρωπάκι». Ακόμη, ευχαρίστησε τον σύζυγό της και επίσης ηθοποιό Εντ Χάρις σημειώνοντας πως «αν δεν ήταν αυτός, δεν θα ήμουν τώρα εδώ» καθώς και τις συνυποψήφιές της Ελ Φάνινγκ, Ίνγκα Ιμπσντότερ Λιλεάας, Γούνμι Μοσάκου και Τεγιάνα Τέιλορ.
Το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου δόθηκε στον Σον Πεν για την ερμηνεία του στην ταινία «Μια Μάχη Μετά την Άλλη». Είναι το τρίτο Όσκαρ που κερδίζει ο Σον Πεν στην καριέρα του. Τα δύο προηγούμενα τα είχε κερδίσει για το «Mystic River» και το «Milk». Ωστόσο ο ίδιος δεν παρευρέθηκε στην τελετή. Ο παρουσιαστής της κατηγορίας και περσινός νικητής Κίραν Κάλκιν είπε: «Ο Σον Πεν δεν μπορούσε να είναι εδώ.. ή δεν ήθελε». Ο Πεν με το αποψινό του Όσκαρ γίνεται ο τέταρτος άντρας ηθοποιός που φτάνει τα τρία ερμηνευτικά Όσκαρ, μαζί με τους Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Τζακ Νίκολσον και Γουόλτερ Μπρέναν.
Η ελληνικής καταγωγής casting director, Κασάντρα Κουλουκουντίς, έγινε η πρώτη που κερδίζει Όσκαρ Καλύτερου Κάστινγκ στην ιστορία του θεσμού, για την ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον, «Μια Μάχη Μετά την Άλλη». Στην ομιλία της, ευχαρίστησε το συνδικάτο των casting directors, που πίεσε για τη δημιουργία αυτής της κατηγορίας, καθώς και την Ακαδημία, που τη συμπεριέλαβε για πρώτη φορά φέτος. «Όταν σε καλεί ο Πολ Τόμας Άντερσον, απλώς πηγαίνεις!» δήλωσε συγκινημένη, υπενθυμίζοντας τη μακρά συνεργασία τους σε δέκα ταινίες μέσα σε τριάντα χρόνια. Παράλληλα, η Ότομν Ντούραλντ Άρκαπο πέτυχε μια ιστορική νίκη, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας (για τους «Αμαρτωλούς») και μόλις η τέταρτη γυναίκα που προτείνεται στην κατηγορία αυτή στην ιστορία των Βραβείων.
Το Όσκαρ Καλύτερου Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ κέρδισε το «Ο κ. Κανένας εναντίον του Πούτιν» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν και συν-σκηνοθεσία Πάβελ «Πάσα» Ταλάνκιν. Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την πολιτική πατριωτικής εκπαίδευσης στην Ρωσία και ταυτόχρονα μια ασυνήθιστη ιστορία αντίστασης. Η ταινία είχε προβληθεί πέρσι στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και φέτος ήταν η ταινία λήξης του φεστιβάλ. To Όσκαρ για το Καλύτερο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο «All the Empty Rooms», στο οποίο ένας δημοσιογράφος κι ένας φωτογράφος απαθανατίζουν δωμάτια παιδιών που σκοτώθηκαν σε ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία.
Στην κατηγορία Καλύτερης Μικρού Μήκους ταινίας υπήρξε ισοψηφία, κάτι που έχει συμβεί ελάχιστες φορές στα 98 χρόνια του θεσμού. Το βραβείο κέρδισαν οι ταινίες «The Singers» και «Two People Exchanging Saliva». Μάλιστα, ο παρουσιαστής του βραβείου Κουμάιλ Ναντζιάνι αστειεύτηκε, λέγοντας πως «είναι ειρωνικό η κατηγορία Μικρού Μήκους να κρατάει διπλάσιο χρόνο από όλες τις υπόλοιπες!».
Από τις εμφανίσεις που ξεχώρισαν στην αποψινή τελετή ήταν αυτή των πρωταγωνιστριών της ταινίας «Ο Διάβολος φοράει Prada», Αν Χάθαγουεϊ και Αν Γουίντουρ, οι οποίες ανέβηκαν στη σκηνή παρουσιάζοντας τα Όσκαρ Κοστουμιών και Μακιγιάζ και Κομμώσεων, τα οποία κέρδισε η ταινία «Φρανκενστάιν» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.
Ιδιαίτερα συγκινητικά κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν και τα αφιερώματα στους δημιουργούς που έφυγαν από την ζωή τον τελευταίο χρόνο. Στην ενότητα «in memoriam» ο Μπίλι Κρίσταλ μίλησε για τον φίλο του, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Ρομπ Ράινερ, που έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στο αμερικανικό σινεμά και τη σύζυγό του, Μισέλ, που δολοφονήθηκαν νωρίτερα φέτος. Στη σκηνή τον πλαισίωσαν συγκινημένοι φίλοι και συνεργάτες του Ράινερ. Η Ρέιτσελ Μακ Άνταμς έκανε ειδική αναφορά στην Κλαούντια Καρντινάλε, την Νταϊάν Λαντ, την Κάθριν Ο' Χάρα, και στην Νταϊάν Κίτον.
Στο φινάλε του «in memoriam» η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ μίλησε για τον στενό της φίλο και συνεργάτη Ρόμπερτ Ρέντφορντ που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Στρέιζαντ αναφέρθηκε στην αμοιβαία αγάπη και στον σεβασμό που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον. «Αφού διάβασα το σενάριο της ταινίας "Τα Καλύτερά μας Χρόνια" (The Way We Were), μπορούσα να φανταστώ μόνο ένα άτομο για τον ρόλο του Χαμπλ», είπε η Στρέιζαντ, σημειώνοντας ότι ο Ρέντφορντ αρχικά απέρριψε τον ρόλο, αλλά τελικά δέχτηκε να παίξει στο πλευρό της σε αυτή την ταινία που η ίδια αποκάλεσε μια «κλασική ιστορία αγάπης», η οποία αφορά επίσης μια «σκοτεινή περίοδο της ιστορίας μας». Όπως είπε, ο Ρέντφορντ αφιέρωσε την καριέρα του, στην ενθάρρυνση νέων δημιουργών μέσω του Ινστιτούτου Σάντανς στην υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου και στην προστασία του περιβάλλοντος. «Ηταν ένας διανοούμενος καουμπόης που χάραξε το δικό του μονοπάτι με τα σπιρούνια του. Θα σ' αγαπώ για πάντα Ρόμπερτ», είπε. Και στη συνέχεια τραγούδησε το «The Way We Were», το διάσημο τραγούδι από την ομώνυμη ταινία του 1973, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Πόλακ.
Στην αρχή της τελετής ο κωμικός και παρουσιαστής της βραδιάς Κόναν Ο' Μπράιεν προειδοποίησε πως η τελετή θα είναι πολιτική: «Ολοι όσοι παρακολουθούν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν καλά ότι ζούμε σε δύσκολους και χαοτικούς καιρούς. Σε στιγμές σαν κι αυτές πιστεύω ότι τα Όσκαρ έχουν ιδιαίτερη σημασία. Τριάντα μία χώρες από έξι ηπείρους εκπροσωπούνται στις φετινές υποψηφιότητες. Και κάθε ταινία που τιμούμε είναι το αποτέλεσμα χιλιάδων ανθρώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες και εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. Απόψε αποτίουμε φόρο τιμής όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και στα ιδανικά της παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, της συνεργασίας, της υπομονής, της ανθεκτικότητας και σε εκείνη τη σπανιότερη σήμερα ιδιότητα: την αισιοδοξία. Ας γιορτάσουμε λοιπόν, όχι επειδή πιστεύουμε ότι όλα είναι καλά, αλλά επειδή εργαζόμαστε και ελπίζουμε για καλύτερες μέρες στο μέλλον».
Ανάμεσα στις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της βραδιάς ήταν αυτή του Χαβιέ Μπαρδέμ, ο οποίος πριν παρουσιάσει το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας ανέβηκε στη σκηνή και είπε «Όχι στον πόλεμο, και λευτεριά στην Παλαιστίνη», αποσπώντας το έντονο χειροκρότημα του κοινού.
- Αναλυτικά τα Βραβεία
Καλύτερη Ταινία: «Μια Μάχη Μετά την Άλλη»
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον για το «Μια Μάχη Μετά την Άλλη»
Α' Γυναικείος Ρόλος: Τζέσι Μπάκλεϊ για το «Άμνετ»
Α' Ανδρικός Ρόλος: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν για τους «Αμαρτωλούς»
Διασκευασμένο Σενάριο: Πολ Τόμας Άντερσον για το «Μια Μάχη Μετά την Άλλη»
Πρωτότυπο Σενάριο: Ράιαν Κούγκλερ για τους «Αμαρτωλούς»
Β' Γυναικείος Ρόλος: Έιμι Μάντιγκαν για το «Weapons»
Β' Ανδρικός Ρόλος: Σον Πεν για το «Μια Μάχη Μετά την Άλλη»
Μοντάζ: Άντι Γιούργκενσεν για το «Μια Μάχη Μετά την Άλλη»
Φωτογραφία: Ότομν Ντούραλντ Άρκαπο για τους «Αμαρτωλούς»
Καλύτερη Διεθνής Ταινία: Συναισθηματική Αξία (Νορβηγία)
Μουσική: Λούντβιγκ Γκόρανσον για τους «Αμαρτωλούς»
Κάστινγκ: Κασάντρα Κουλουκουντίς για το «Μια Μάχη Μετά την Άλλη»
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: KPop Demon Hunters
Μικρού Μήκους Ταινία - Animation: The Girl Who Cried Pearls
Κοστούμια: Κέιτ Χόλεϊ για το «Φρανκενστάιν»
Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Mike Hill, Jordan Samuel, Cliona Furey για το «Φρανκενστάιν»
Μικρού Μήκους Ταινία: «The Singers» και «Two People Exchanging Saliva»
Σκηνογραφία: Ταμάρα Ντέβερελ και Σέιν Βιο για το «Φράνκενσταιν»
Οπτικά Εφέ: Avatar: Φωτιά και Στάχτη
Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: All the Empty Rooms
Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ: Mr. Nobody Against Putin
Ήχος: F1
Καλύτερο Τραγούδι:«Golden» από το «KPop Demon Hunters»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΦΩΤΟ: AP – Jason DeCrow
ΣΧΕΤΙΚΑ
Ο Ντ. Τραμπ απαιτεί από συμμάχους και την Κίνα να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στο στενό του Χορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ
WSJ: ΟΙ ΗΠΑ θα ανακοινώσουν συνασπισμό χωρών για τη συνοδεία πλοίων μέσω των Στενών του Οoρμούζ
ΔΙΕΘΝΗ
Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 15/03/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός τη Δευτέρα 16/03/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναφιώτικα: Ένα «νησί» στην Αθήνα
- ΔΙΕΘΝΗ Έκρηξη ηφαιστείου στη Ρεϊνιόν – Η λάβα έφτασε στη θάλασσα
- ΔΙΕΘΝΗ Έκρηξη ηφαιστείου στη Ρεϊνιόν – Η λάβα έφτασε στη θάλασσα
- ΔΙΕΘΝΗ Viral γλυκά—έργα τέχνης
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος ηλικιωμένος ψαράς, σε βραχώδη περιοχή κοντά στη Λίνδο