- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας Τζάι απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση στα μέρη που εμπλέκονται στην τρέχουσα ένοπλη σύρραξη κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική διπλωματία.
Η Κίνα είναι «βαθιά ανήσυχη» για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή, ανέφερε ο Τζάι Τζουν στον Φάισαλ μπιν Φαρχάν κατά τη διάρκεια συνομιλιών που διεξήγαγαν χθες, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πόλεμος τον οποίο εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν απειλεί την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και ειδικά τις παραδόσεις πετρελαίου στην Κίνα.
Η Κίνα εξέφρασε την οργή της για τους αμερικανικούς και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Ιράν και καταδίκασε τη δολοφονία του πρώην ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Ωστόσο κάλεσε επίσης να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός και επέκρινε τα ιρανικά πλήγματα αντιποίνων σε χώρες του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις.
Το Πεκίνο «απευθύνει έκκληση σε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να εμποδίσουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση των εντάσεων και να αποφύγουν να προκαλέσουν κι άλλο κακό στους πληθυσμούς των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος.
«Η εθνική κυριαρχία, η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών του Κόλπου είναι απαραβίαστες, και κάθε επίθεση εναντίον αθώων αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων πρέπει να καταδικάζεται», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια άλλης συνάντησής του, με τον Τζάσιμ αλ Μπουντάιουι, γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), ο Τζάι Τζουν εισηγήθηκε την «επιστροφή στην οδό των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν».
Η Κίνα θα διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» για «να προωθήσει ενεργά την ειρήνη και να σταματήσουν οι μάχες», πρόσθεσε.
Χθες ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι έκρινε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή «δεν θα έπρεπε» να είχε ξεσπάσει «ποτέ», απορρίπτοντας κάθε επιστροφή στον «νόμο της ζούγκλας».
AP Photo Andy Wong
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΣΧΕΤΙΚΑ
Το Ισραήλ αφαίρεσε τον Α.Αραγτσί και τον Μ.Γαλιμπάφ από τον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων που θέλει να εξουδετερώσει, έπειτα από αίτημα του Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΑΕ: Δύο νεκροί στο Αμπού Ντάμπι μετά την αναχαίτιση πυραύλου, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου των Εμιράτων
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 25/03/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 26/03/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξαγορά ιταλικού ομίλου Gadi από τον όμιλο Antenna
- ΔΙΕΘΝΗ Άγριος καυγάς ηθοποιού με γείτονά του
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιστορικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραμένουν στην Κύπρο οι Ελληνικές δυνάμεις
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα μηνύματα των πολιτικών για την 25η Μαρτίου