- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
ΗΠΑ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης "απέλυσε" ομοσπονδιακό εισαγγελέα λίγο μετά τον διορισμό του από δικαστές
ΔΙΕΘΝΗ
“Δεν διορίζουν οι δικαστές ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ το κάνει. Δείτε το Άρθρο ΙΙ του Συντάγματός μας. Απολύεσαι, Ντόναλντ Κινσέλα”, έγραψε στο Χ ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Τοντ Μπλανς.
Πριν από έναν μήνα ομοσπονδιακός δικαστής είχε αποφανθεί ότι δεν βρίσκεται νόμιμα στο αξίωμα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Τζον Σαρκόν, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, τον οποίο διόρισε στη θέση ο Αμερικανός πρόεδρος τον Μάρτιο του 2025 παρά την έλλειψη εμπειρίας του.
Αφού η θέση θεωρήθηκε κενή, δικαστές διόρισαν χθες τον 79χρονο Ντόναλντ Κινσέλα. Όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε διαφωνίες με τον διορισμό και δεν το έκρυψε. Μάλιστα η φράση “απολύεσαι” (you are fired) είναι η πιο διάσημη ατάκα που χρησιμοποιούσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο ριάλιτι “The Apprentice” το οποίο παρουσίαζε.
Η διαμάχη για τον Κινσέλα είναι η νιοστή φορά που έρχεται σε αντιπαράθεση η κυβέρνηση Τραμπ με ομοσπονδιακούς δικαστές, οι οποίοι προσπαθούν να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους.
Τους τελευταίους μήνες δικαστές έχουν ακυρώσει τους διορισμούς και άλλων ομοσπονδιακών εισαγγελέων, όπως της Αλίνα Χάμπα και της Λίντσεϊ Χάλιγκαν, τις οποίες διόρισε η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου στο Νιου Τζέρσι και τη Βιρτζίνια αντίστοιχα.
Γενικά ο διορισμός ενός ομοσπονδιακού εισαγγελέα υποβάλλεται σε έγκριση από τη Γερουσία. Όμως πολλές φορές η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να διατηρήσει στο αξίωμα πρόσωπα ακόμη και μετά το όριο των 120 ημερών μετά το οποίο πρέπει να λάβουν τη σχετική έγκριση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΦΩΤΟ: AP – Julia Demaree Nikhinson
ΣΧΕΤΙΚΑ
Βρετανία: Κατηγορίες σε 13χρονο για απόπειρα ανθρωποκτονίας- Ύποπτος ότι μαχαίρωσε δύο μαθητές σε σχολείο
ΔΙΕΘΝΗ
Σκάνδαλο Έπστιν-Νορβηγία: Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα στις κατοικίες του Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 12/02/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνέδριο «All things radio 2026» - Η ετήσια συνάντηση της ελληνικής ραδιοφωνικής και audio αγοράς
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καραμπόλα στην Λ. Συγγρού
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγρότες με τρακτέρ στην Αθήνα – Μέτρα από την αστυνομία
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε ρυθμούς Τσικνοπέμπτης
- ΔΙΕΘΝΗ Καθίζηση στην Σανγκάη – Εργοτάξιο στο κενό
- ΔΙΕΘΝΗ Ιταλία: Παιδάκι δύο ετών κινδυνεύει να πεθάνει, λόγω λανθασμένης μεταμόσχευσης καρδιάς με κατεστραμμένο μόσχευμα