• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Βενεζουελα: Η χωρα προκειται να υιοθετησει νομο γενικης αμνηστιας

Βενεζουέλα: Η χώρα πρόκειται να υιοθετήσει νόμο γενικής αμνηστίας

ΔΙΕΘΝΗ 12.02.2026 - 12:44

Venezuela_simea_AP_Photo_Matias_Delacroix
Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα την τελική συζήτηση ενόψει της υιοθέτησης ενός νόμου γενικής αμνηστίας, υπό αμερικανική πίεση, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων.

Τον νόμο γενικής αμνηστίας πρότεινε η προσωρινή πρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας αφού Αμερικανοί στρατιωτικοί αιχμαλώτισαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στις 3 Ιανουαρίου.

Υπό αμερικανική πίεση, η Ροντρίγκες δέχθηκε να κάνει παραχωρήσεις, όπως να ανοίξει την πρόσβαση στους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους της Βενεζουέλας, και ανακοίνωσε λίγες ημέρες αργότερα διαδικασία που επέτρεψε την υπό όρους αποφυλάκιση περισσότερων από 400 πολιτικών κρατουμένων.
Η γραμματεία της Εθνοσυνέλευσης ανέφερε ότι το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη θα είναι η συζήτηση του σχεδίου “νόμου αμνηστίας για τη δημοκρατική συνύπαρξη”.

Η συζήτηση συμπίπτει με την Ημέρα της Νεολαίας στη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια της οποίας παραδοσιακά διοργανώνονται διαδηλώσεις.

Φοιτητές του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας (UCV), του μεγαλύτερου της χώρας και επικριτικού έναντι του τσαβισμού — της ιδεολογίας εμπνευστής της οποίας ήταν ο Σοσιαλιστής, εκλιπών πρόεδρος Ούγκο Τσάβες — κάλεσαν σε συγκέντρωση εντός της πανεπιστημιούπολης, ενώ το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε μια “μεγάλη πορεία” στο Καράκας.

“Αξίζουμε ειρήνη”

Την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τον νόμο περί αμνηστίας, ο οποίος θα επιτρέψει την απελευθέρωση του συνόλου των πολιτικών κρατούμενων.

Μια δεύτερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης στην οποία υπόκεινται οι νόμοι. Σε αυτή συμμετείχαν νομικοί, ηγέτες της αντιπολίτευσης ακόμη και οικογένειες πολιτικών κρατούμενων.

Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ επίσης συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση, όπως και άλλα μέλη της δικαστικής εξουσίας.

“Αξίζουμε την ειρήνη, να συζητηθούν τα πάντα”, δήλωσε ο Σάαμπ σε συνέντευξή του στο AFP. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν στον νόμο περί αμνηστίας κάνοντας μια κίνηση προς την απελευθέρωση του Μαδούρο και της συζύγου του που κρατούνται στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα η Ροντρίγκες έδωσε εντολή να κλείσει η διαβόητη φυλακή Ελ Ελικόιντε, η οποία υπήρξε κέντρο βασανιστηρίων, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αδελφός της, ο Χόρχε Ροντρίγκες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η υιοθέτηση του νόμου θα σημάνει την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. “Μόλις εγκριθεί ο νόμος, την ίδια ημέρα θα βγούνε όλοι”, δεσμεύθηκε.

“Φοβόμαστε όλοι”

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χούαν Πάμπλο Γκουανίπα αφέθηκε ελεύθερος, όμως λιγότερες από 12 ώρες αργότερα συνελήφθη ξανά και εστάλη στο Μαρακαΐμπο όπου τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του, αφού απαίτησε εκλογές κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελ Ελικόιντ, όπου συμμετείχε σε διαδήλωση μαζί με συγγενείς πολιτικών κρατουμένων.

Ο Πάμπλο Γκουανίπα είναι στενός σύμμαχος της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης και ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μαρίας Κορίνα Ματσάδο, η οποία παρέμεινε κρυμμένη για πάνω από ένα χρόνο πριν εγκαταλείψει τη χώρα για να μεταβεί στο Όσλο και να παραλάβει το βραβείο.

“Φοβόμαστε όλοι, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μπορούμε να μιλάμε και να ζούμε ειρηνικά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γιος του Γκουανίπα μπροστά στο σπίτι του στη Μαρακαΐμπο.

AP Photo Matias Delacroix

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ διευρύνει την "ουδέτερη ζώνη" του στον Λίβανο

ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 21:40

Λευκός Οίκος: Θα πλήξουμε ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του

ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 21:29

Άγριος καυγάς ηθοποιού με γείτονά του

ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:51

ΗΠΑ: Προσφορές στα πασχαλινά είδη

ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:40

13χρονος μαχαίρωσε καθηγήτριά του στην Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:33

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Νετανιάχου: Το Ισραήλ διευρύνει την "ουδέτερη ζώνη" του στον Λίβανο

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 21:40

    Λευκός Οίκος: Θα πλήξουμε ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 21:29

    Άγριος καυγάς ηθοποιού με γείτονά του

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:51

    ΗΠΑ: Προσφορές στα πασχαλινά είδη

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:40

    13χρονος μαχαίρωσε καθηγήτριά του στην Ιταλία

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:33

    Νότια Αφρική – Στις φλόγες κυβερνητικό κτήριο

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:30

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΗΠΑ: Προσφορές στα πασχαλινά είδη

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:40

    Καταστροφική καταιγίδα στην Τενερίφη

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:29

    Νότια Αφρική – Στις φλόγες κυβερνητικό κτήριο

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:30

    13χρονος μαχαίρωσε καθηγήτριά του στην Ιταλία

    ΔΙΕΘΝΗ 25.03.2026 - 20:33

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 25/03/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 25/03/2026
    • Ο καιρός την Πέμπτη 26/03/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 26/03/2026
    • Εξαγορά ιταλικού ομίλου Gadi από τον όμιλο Antenna
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξαγορά ιταλικού ομίλου Gadi από τον όμιλο Antenna
    • Άγριος καυγάς ηθοποιού με γείτονά του
      ΔΙΕΘΝΗ Άγριος καυγάς ηθοποιού με γείτονά του
    •  Ιστορικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιστορικά κειμήλια από την εποχή της επανάστασης στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
    • Παραμένουν στην Κύπρο οι Ελληνικές δυνάμεις
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραμένουν στην Κύπρο οι Ελληνικές δυνάμεις
    • Τα μηνύματα των πολιτικών για την 25η Μαρτίου
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα μηνύματα των πολιτικών για την 25η Μαρτίου
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026