- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Μεσανατολικό: Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδικάζουν τα "παράνομα" μέτρα του Ισραήλ με στόχο την ενίσχυση του ελέγχου στη Δυτική Όχθη
ΔΙΕΘΝΗ
Η Σαουδική Αραβία και άλλες επτά χώρες η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι καταδίκασαν σήμερα τα μέτρα που ανακοίνωσε το Ισραήλ με στόχο να ενισχύσει τον έλεγχό του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας ενέκρινε σειρά αποφάσεων που πρόκειται να «τροποποιήσουν θεμελιωδώς τη νομική και πολιτική πραγματικότητα» στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.
Στην ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας και του Πακιστάν «καταδίκασαν έντονα τις παράνομες αποφάσεις και ενέργειες του Ισραήλ που έχουν στόχο να επιβάλλουν την ισραηλινή κυριαρχία» επί της Δυτικής Όχθης.
Κατήγγειλαν επίσης την επιβολή «μιας νέας νομικής και διοικητικής πραγματικότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία επιταχύνει τις προσπάθειες παράνομης προσάρτησής της και εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού».
Σύμφωνα με ισραηλινή ανακοίνωση, οι κανονισμοί που χρονολογούνται από την εποχή που η Ιορδανία διοικούσε τη Δυτική Όχθη, πριν το 1967, και οι οποίες απαγόρευαν σε ιδιώτες εβραίους να αγοράζουν γη θα πρέπει να καταργηθούν. Άλλα μέτρα θα επιτρέπουν στο Ισραήλ να διαχειρίζεται κάποιους θρησκευτικούς χώρους, ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Εμβαθύνουμε τις ρίζες μας σε όλες τις περιοχές της Γης του Ισραήλ και θάβουμε την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους», σχολίασε ο Μπεζαλέλ Σμότριχ προσωπικότητα της άκρας δεξιά του Ισραήλ, που είναι και ο ίδιος έποικος και υπέρμαχος της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης.
Η παλαιστινιακή προεδρία από τη Ραμάλα καταδίκασε τις αποφάσεις αυτές σχολιάζοντας ότι έχουν στόχο «να ενισχύσουν τις προσπάθειες προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης».
Εκτός από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ έχει προσαρτήσει, περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη δίπλα σε περισσότερους από 500.000 Ισραηλινούς που έχουν εγκατασταθεί σε παράνομους, με βάση το διεθνές δίκαιο, οικισμούς.
Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη έφτασε το 2025 σε νέο επίπεδο ρεκόρ από το 2017, οπότε ο ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία, σύμφωνα με έκθεση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού.
AP Photo/Ohad Zwigenberg
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 9/02/2026
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξάρθρωση κυκλώματος λαθραίων τσιγάρων- Αστυνομικός με «μισθό»
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε ρυθμούς συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ- «Επαναπατρισμός» στελεχών
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Υπόθεση Παναγόπουλου – Εισαγγελική έρευνα για δυο κακουργήματα
- ΔΙΕΘΝΗ Δίχασε το φετινό Super Bowl- Οργισμένη αντίδραση του Τραμπ
- ΔΙΕΘΝΗ Νέο κύμα κακοκαιρίας – Πλημμύρες σε Ισπανία- Πορτογαλία
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας – Βροχές μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο