- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
ΗΠΑ-Ιράν : Συνάντηση Γουίτκοφ-Αραγτσί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, πιθανότατα με τη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, σε μια προσπάθεια να δώσουν νέα πνοή στη διπλωματία και να σκορπίσουν τους φόβους για έναν νέο περιφερειακό πόλεμο.
Η Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής ζητούσαν αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών.
«Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, καθώς και μερικές άλλες χώρες, θα παραστούν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. Θα υπάρξουν διμερείς, τριμερείς και άλλες συναντήσεις», είπε ο διπλωμάτης.
Η ένταση κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με την άφιξη στην περιοχή της αμερικανικής αρμάδας, μετά την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, στις αιματηρότερες ταραχές που έχει γνωρίσει η χώρα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που δεν έφτασε στο σημείο να υλοποιήσει την απειλή του και να επέμβει κατά τη διάρκεια της καταστολής, ζήτησε στη συνέχεια από την Τεχεράνη να κάνει παραχωρήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμά της και έστειλε ένα αεροπλανοφόρο και τα πλοία συνοδείας του στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι το Ιράν «μιλάει σοβαρά» ενώ ο Αλί Λαριτζανί, ο γραμματέας του ανωτάτου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης, είπε ότι «είναι σε εξέλιξη» οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις.
Ιρανικές πηγές είπαν την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τραμπ έθεσε τρεις όρους για την επανάληψη των συνομιλιών: μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν, περιορισμούς στο βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τερματισμό της στήριξής της σε οργανώσεις και χώρες της περιοχής.
Το Ιράν ανέκαθεν απέρριπτε και τα τρία αιτήματα, ως απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του. Ωστόσο, δύο Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι η ανώτατη θρησκευτική ηγεσία θεωρεί ως το μεγαλύτερο εμπόδιο το θέμα του βαλλιστικού πυραυλικού προγράμματος και όχι τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ένας Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι «για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, το Ιράν λέει ότι δεν θα πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις και ότι είναι έτοιμο να δείξει ευελιξία στο θέμα του εμπλουτισμού, ακόμη και να παραδώσει περισσότερα από 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου». Όμως, για να ξεκινήσουν οι επαφές, η Τεχεράνη θέλει να απομακρυνθούν από το Ιράν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
«Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του Τραμπ», πρόσθεσε.
AP_Photo_Carlos_Barria
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΗΠΑ: Η Νέα Υόρκη, που πλήττεται από ένα σφοδρό κύμα ψύχους, μετρά τουλάχιστον 13 νεκρούς από υποθερμία
ΔΙΕΘΝΗ
Αργή η κίνηση στα σύνορα της Γάζας μετά την επαναλειτουργία από το Ισραήλ του περάσματος της Ράφα
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό δελτίο 2/2/2026
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τρίτη 3/2/2026
- ΔΙΕΘΝΗ Φοντάνα Ντι Τρέβι – Εισιτήριο 2 ερώ από σήμερα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγωδία στον Ατλαντικό – Νεκρός 33χρονος Έλληνας από την Κρήτη
- ΥΓΕΙΑ Παχυσαρκία ενηλίκων – 36.360 οι δικαιούχοι του «Προλαμβάνω»
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ H μεγάλη δημοσκόπηση του ALPHA (A' ΜΕΡΟΣ)
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Παραβάσεις τον Ιανουάριο – 6 νεκροί – 8 σοβαρά τραυματίες – 1.055 για αλκοόλ